#11
 22,342     Akershus     0
To ulike scenarier:
- En uisolert innvendig vegg i en kald kjeller, hvor det ligger et rør med 1,5mm2 ledning, tilknytt en 15A sikring. Kursen er tilknytt stikkontakt, og blir benyttet til VVB bereder med 2kW element.
Dette er lov og har vært lov. (Må selvfølgelig følge andre dimensjoneringskrav slik at det er ufarlig [kortslutningsenergi])

- En usiolert innvendig vegg i hovedetasjen i et 90-talls hus, hvor det ligger forlagt et rør med 1,5mm2 ledning, tilknytt 15A sikring. Kursen er tilknytt lys og stikkontakter til bad, gang og vindfang. Begynner man med etterisolering av innvendige vegger på f.eks badet og vindfanget vil temperaturen i de elektriske trekkerørene stige.  
Dette er det mest skadelige forholdet for en kabel. Noen trekker frem noen løse ovner og fyrer opp. 1,5 kabel i isolasjon med nærmere 4 kW tilknyttet Sad
I tilfellet som beskrives i første innlegg i tråden vil jeg nok anbefale å gjøre noe med komfyr kursen hvor det ligger 20A på 2,5mm2 kabel.
Faktisk er ikke dette så galt. Komfyren brukes lite (vanligvis) og det blir lite varmebelastning på kabel.

   #12
 22,342     Akershus     0

Som jeg skrev har jeg for mange år siden lært at 16amp. skal ha 2,5# og 20amp. ha 4#.
Det var det jeg også lærte. De har ikke gått tilbake til det gamle, det bare virker sånn. Dimensjoneringen er mere komplisert nå og det er mange faktorer inne i bildt
Resten av boligen med alle stikk og lampepunkter blir nok noe annet.
Det er faktisk i lampepunktene det er størst problem. Der blir ledninger utsatt for varme fra lampen. Hvis du skal ha 16A anlegg har man ikke lov til å ha forgrening i takboks med 2,5 kvadrat. Hvordan tror du da det blir med 15A og 1,5?
   #13
 21,481     Enebolig     0
Jeg er ikke enig angående komfyr fordi folk generelt gjerne setter både ovn og plater på full guffe. Evt kan det komme induksjontopp type bred med 6 plater. Denne kabelen ville jeg byttet.
   #14
 22,342     Akershus     0
Men hvor varm blir kabelen? Hvor stor forskjel er det på 16 og 20A? Hvor stor er ledningsevnen til 2,5?

Med mindre du liker å koke mye og lenge på full spiker, noe man ikke gjør så går dette bra. (Normalt har du ikke noe problem å drive en komfyr på 16A)
   #15
 21,481     Enebolig     0
Nei jeg har faktisk 16A på min for tiden. Jeg klarer det, samboeren trenger hjelp  Wink
Siste redigering: Wednesday, May 19, 2010 9:23:43 AM av sOPp
RAM
   #17
 930     Romerike     0
Og selv om noen faktisk spiser grandiosa til og med på julaften så tror jeg
også at komfyrkursen bør trekkes om...
Signatur

   #18
 2,435     Hordaland     0

... samt også en kurs sikret med 20amp og 2,5#PN (komfyr). Eier har anskaffet en induksjonskomfyr og vil sikkert belaste denne kursen maksimalt.


Trådstarter nevner i første innlegg at det planlegges induksjonstopp på kjøkkenet. Mange induksjonstopper har i dag en avansert elektronikk som regulerer tilførselkursen for maksimal belastning. Induksjonstopper har ofte en boost funksjon for ekstra hurtig oppvarming av gryten, som trekker store strømmer.

Kombinerer man induksjonstopp sammen med en separat stekovn, hvor begge apparater tilkobles den gamle komfyrkursen på 20A, er man garantert sikker på å trekke mye strøm. I et slikt tilfelle er det absolutt anbefalt å trekke om til 4mm2 ledning.

Dersom man velger separate enheter, stekovn og platetopp som to enheter, bør man absolutt vurdere å legge opp egen 16A kurs til stekovnen. Dette gjelder særlig dersom man velger induksjonstopp, da induksjonstopper bruker ofte en del mer strøm enn en glasskjeramisk topp. Alternativt dersom man har oppvaskmaskin på kjøkkenet med egen kurs bør man vurdere å legge om slik at platetopp og oppvaskmaskin deler kurs, og la stekovnen overta kursen til oppvaskmaskinen. Det oppstår flere tilfeller hvor man benytter stekovn og platetopp samtidig, enn tilfeller hvor platetopp og oppvaskmaskin benyttes samtidig.
Signatur
  (trådstarter)
   #19
 1,110     Oslo / Østfold     0
Det er innkjøpt induksjonskomfyr, altså kombinert platetopp og stekeovn.
Automatikken på platetoppen tillater kun en plate på booster ad gangen. Settes flere plater på max justerer automatikken samtlige plater ned. Det blir nok ikke aktuelt å legge flere kurser til kjøkkenet. Rørene ligger innmurte i veggene og det måtte i såfall legges åpent både i trappegang og gjennom flere rom. Nå er det tre kurser dit. Foruten komfyrkursen er det en 15amp. som tidligere ble benyttet til en vvb. denne er nå koblet til oppvaskmaskin og panelovn. Varmtvannet hentes nå fra bereder på badet. Dertil er det også en 15amp. kurs til diverse stikk og lys.
   #20
 2,435     Hordaland     1
Begrepet "komfyr" har blitt litt løst i det siste føler jeg. Mange som fortsatt kaller det komfyr, selv om det er separat platetopp og stekovn. Dersom det er en komfyr blir det selvsagt uaktuelt med to kurser. :)

Automatikken du nevner er det som er skummelt i slike tilfeller som dette. Dersom du setter på full guff på alle plater uten reguleringsteknikk vil sikringen ryke raskt pga høy belastning. Men med automatikk reguleres effekten ned, slik at sikringen ikke skal ryke. Det som da skjer er at ledningene og sikringen ytes maksimalt med en høy effekt, men ikke høy nok til at sikringen ryker med det første.

Ved beregning av lederer sjekker man opp at vernet garantert løser ut innen 1 time, i forhold til dimmensjonen av lederen, slik at lederen ikke tar skade av belastningen. I en sammenheng som dette hvor lederen er noe underdimmensjonert, og med en reguleringsteknikk som skal forhindre vernet i å løse ut, vil man kunne ende opp i en situasjon hvor lederen tar skade før vernet løser ut.

Du har vel allerede nevnt at du vil anbefale huseier om problematikken, så jeg skal ikke lage noe lengre diskusjon utav det. Følte likevel det var greit å lufte min baktanke hvorfor det er anbefalt i denne sammenhengen du beskriver Smile
Signatur