#71
 21,481     Enebolig     0
Jeg synes både lovverket (i den grad jeg har satt meg inn i det) og en del elektrikere (ikke nødvendigvis de som er aktive her på BB) er mer fokusert på hvem som skal utføre jobben enn at den er forskriftsmessig utført.

Når det nå er så vanskelig å koble stikk og brytere at amatører etter all sannsynlighet ikke klarer å gjøre det riktig (i følge en del), og det også viser seg at lærlinger i en del tilfeller gjør dette feil uten at det oppdages av den ansvarlige, så tenker jeg at kanskje det er litt å gå på når det gjelder utstyr og verktøy? Avmantlingstang som avmantler perfekt hver gang, klemmer som gir riktig moment på hver tilkobling, indikatorer som viser om ting er koblet riktig, sikkerhetsmekanismer i utstyret som gjør feilkoblinger ufarlige, bedre dokumentasjon med eksempler, etc.

Jeg snakker selvfølgelig ikke om arbeid i sikringsskap og dimensjonering av nye kurser, etc. Men for å koble enkle kontakter og brytere. Slik at man ikke ender opp med en kjede av forgrenere med alt for tynne ledere, men helt lovlig kunne montert opp noen ekstra uttak på en forsvarlig måte. To stikk på soverommet en helg, et par i stuen neste, og så et par i kjelleren over sommeren. Så betaler man for en kontrollør som går over dette på en time og godkjenner i stedet for å dra inn elektriker (kanskje (med) lærling) i tre omganger Smile


Først og fremst er det beklagelig flere her har dårlige erfaringer med bransjen. 

Det første du nevner har vel trolig med hva de faglærte ser av ufaglært arbeid, og ikke minst sannsynligheten for at det ikke blir iht forskrift. For min egen del kan jeg si at jeg ikke har særlig tro på mannen i gata, og mener å ha betydelig grunnlag for uttalelsen.

Brytere og stikk er selvsagt barnemat, men det stopper stort sett ved bryteren.
For ikke å nevne type materiell og kabel.

Det er endel fallgruver, og er det noe jeg vil trekke frem, så er det total mangel på forståelse av jord og utjevningsforbindelser. Dette gjelder både mannen i gata, snekkere og rørleggere. Sistnevnte burde hatt dette som et egent punkt i læreplanen.

Jeg har ved tidligere anledninger "ettersett" og kontrollert mindre utvidelser for bekjente under forutsetning av at de kjøper det materiellet jeg spesifiserer.
Det har likevel ikke blitt helt fagmessig, dog ikke direkte farlig. Mulig noen her på BB kunne utført en brukbar jobb, men å slippe dette løs ved å endre lovverket er i mine øyne galskap. Jeg har sett for mange lampettledninger i isolert vegg.  

Elektrikere blir stadig konfrontert med ord som "kriminelle, rakettforskning" osv.
Nei, det er ikke det. Men jo mindre man vet, jo enklere tror man at ting er. Etter en utdannelse skulle man tro at man har litt kunnskap.

Jeg holder meg for god til å utføre selve grunnlaget for et stykke arbeid, for deretter å be en faglært ta over når kunnskapen min ikke strekker til, og i tillegg motta full dokumentasjon og garanti/reklamasjonsrett. Jeg tror ikke dere (de det gjelder) hadde blitt fornøyd om jeg hadde involvert meg i deres produkt.

   #72
 544     Nedre Romerike     0
Periodisk kontroll på bil anser jeg som utelukkende positivt. Problemet er allerede nevnt - bukken og havresekken. Nå kan de riktignok velges ut til kontroll/ettersyn, men det hadde selvsagt vært bedre med en uavhengig instans.

Jeg har tatt alle PKK til bilene mine på NAF, selv om de har et rykte på seg for å være pirkete. (Jeg vet ikke om det finnes tette bånd mellom NAF og verkstedene, men jeg tviler litt på det.)
   #74
 567     bare ett av gangen, helst     0
Jeg får en følelse av at du er imot lovpålagt ettersyn uavhengig av nytte?
Det er en selvfølge at innføring av PKK har avdekket endel alvorlige feil og mangler (i tillegg til bagatellmessige/ingen feil)


Jeg har ikke opplevd deg som den personen som er verst i å bygge stråmenn, så du behøver ikke begynne.
   #75
 4,808     Sørlandet     0
Siden jeg har gått ett år på elektro (GK) og kan vel mest om det og er mest interressert av familie/kameratflokken er det meg de spør om ditt og datt.

type spørsmål er hvordan kobles det? Er det lov? Og er det nøye om sånn og sånn ? Og i tillegg om jeg kan legge opp en ny kurs osv etc.

Mine kunnskaper er ikke i nærheten av det enkelte her på forumet kan og ikke i nærheten av det de elektrikkerene jeg bruker kan. Jeg setter meg litt inn i jobben før jeg ringer og har de på timer. Veldig ofte blir jeg overraska over fakturaen når den kommer, men så sover jeg godt om natten.

I forhold til hva jeg blir spurt om å gjøre for andre så syns jeg det er faktisk er bra at eletrikkere har monopol på dette. Selv om det frister å skifte ett enkel elko stikk til ett dobbel selv. Også kan man jo stille spørsmålstegn om det er tryggere å bytte det stikket uten trikker enn å kjøre med "padde" på VVB og noe annet? For det er jo det som er praksisen. Og når de en gang ringer trikker til en annen jobb er stikket glemt.

(For ordens skyld: kobler ikke hverken hjemme eller for andre selv. Gir heller ikke råd om å gjøre det. Den lille kunnskapen jeg har, har gitt meg mer respekt for el, ikke motsatt)
   #76
 5,111     Sørnorge     0
Installatør/faglig ansvarlig for bedriften må i praksis ha fagbrev gr L, minst tre års relevant praksis, ingeniørutdannelse og bestått installatørprøve. Sistnevnte er der det siles ut flest kandidater.

Det er dette som avviker fra resten av håndverkerbransjen.


På hvilket nivå sjekkes det?
Om jeg registrerer et NUF eller AS i Brønnøysund, dytter en elektrikerannonse for dette selskapet ut i lokalavisen og Fru Olsen på 85 ringer og vil ha dimmer på taklampa. Hva stopper meg fra å gjøre den jobben og presentere meg for kunden med falskt navn?

Poenget mitt er at jeg tror de færreste vanlige folk sjekker bransjens egne lister over godkjente foretak.
   #77
 21,481     Enebolig     0
Firma registreres i Elvirksomhetsregisteret ved DSB. Etter dette er det opp til DLE (Eltilsynet/netteier) å etterse at firma innehar de nødvendige kvalifikasjonene. Dette kontrolleres i revisjon av virksomheten. Det stilles harde krav til internkontrollsystemet.

DSB har instruks for hvor ofte firma skal revideres, og jeg mener på at samtlige firma skal gjennomgå systemrevisjon i løpet av en tre års periode.
Dette er også tildels årsaken til at DLE tar mange nye anlegg ved ordinært tilsyn - man skal ha et solid grunnlag. Inntil nylig var retningslinjene at samtlige nyanlegg skulle kontrolleres.



Ingenting stopper deg for å opptre ulovlig, tilsvarende samtlige andre bransjer. Som alt annet - man kan holde på til man blir tatt. Det er ingen som patruljerer ved døra til fru Olsen.

Bekymringsmeldinger sendes til DLE for videre oppfølging. Jeg kjenner til tilfeller der firma er fjernet fra registeret, bøtelagt, og deretter anmeldt for bla dokumentforfalskning.
Det kjenner jeg ikke til med div annen håndverkersvindel, der videre oppfølging overlates til Politiet. DLE/DSB har myndighet til å ilegge bøter uten å ta saken videre til Politiet (Jf Eltilsynsloven)

For en stund siden leste jeg at tilsynet i Bergensområdet ønsker å undersøke kundelister ved bla Biltema som et virkemiddel for å få tak i ulovlige virksomheter. 

   #78
 567     bare ett av gangen, helst     0
På hvilket nivå sjekkes det?
Om jeg registrerer et NUF eller AS i Brønnøysund, dytter en elektrikerannonse for dette selskapet ut i lokalavisen og Fru Olsen på 85 ringer og vil ha dimmer på taklampa. Hva stopper meg fra å gjøre den jobben og presentere meg for kunden med falskt navn?


Hvorfor skal du engang ha et ekte selskap? Wink


Poenget mitt er at jeg tror de færreste vanlige folk sjekker bransjens egne lister over godkjente foretak.


Det er ikke bransjens register, det er myndighetenes ... ?
https://innmelding.dsb.no/elvirksomhetsregisteret/privatsok?0
   #79
 5,111     Sørnorge     1
Ja. Sant. Selskapet trenger ikke være ekte det heller, med mindre det sjekke av avisen man setter annonsen i.
Jeg blir ikke overrasket om det viser seg å være mye snuskete elektrikere ute og jobber. Nettopp fordi folk vet ikke hvor de skal sjekke selskapets godkjenning, og de vet heller ikke hvordan dokumentasjonen elektriker skal etterlate seg skal se ut.
   #80
 7,686     Bærum     0
Når man ser øst-europeere i arbeidstøy på Biltema som handler el-materiell kan man gjøre seg noen tanker.