18 120    211    51  

Gjøre selv + elsjekk

 13     0
Hei,
Jeg skal skjule noen kabler i veggen (legge k-rør + trekke kabel + installere innfelte stikkontakter.)
Jeg ruger på en ide om å gjøre alt selv, for så å ta en total el-kontroll av boligen.
Her provoserer jeg sikkert mange, men forutsatt at ingen feil er funnet -- blir alt etter reglene (og billigere) da? Kan dette i prinsippet funke?

MK

   #1
 4 190     3
Hvis du finner noen som er villig til å bryte loven, lure forsikringsselskapet sitt og ta ansvar for jobben du har gjort så kan det fungere. Sjansen for det er nok liten, men erfaringsmessig ikke null.

En elsjekk vil kunne avdekke feil og mangler, men gir ikke installatøren ansvar for ditt arbeid og heller ikke godkjente papirer på jobben.
  (trådstarter)
   #2
 13     0
Hva er da vitsen med el-kontroll?

Hvis jeg vrir på problemstillingen:
Si at jeg flytter inn i en leilighet hvor alt jeg beskriver ovenfor er blitt gjort av forrige eier (udokumentert).
Hva kan jeg, som har overtatt leiligheten, gjøre for å få ting på stell?
   #3
 4 190     3
Enig at det hadde vært en god ide, har foreslått tilsvarende på forumet før. I praksis kan det fungere, men du får ikke samsvarserklæring på arbeid du har utført selv uten at installatøren tar snarveier.

En el-kontroll avdekker endel, men ikke alle, feil og mangler og hensikten er å finne disse for å forbedre sikkerheten - men det er dessverre ikke noen sertifisering.
HSt
   #4
 35 475     Lillestrøm kommune     0
Hvis en er redd for kvaliteten på arbeid så bør vel alle koblingspunkter skrus opp og sjekkes. På jobb fant vi en ikke avisolert ledning i Wago når vi feilsøkte et anlegg. Det hadde hatt kontakt i flere år bare på tuppen av lederen.
   #5
 870     Østfold     2
Jeg er ikke elektriker. Men jeg har forstått det slik at det er huseier/anleggseier som er ansvarlig for det elektriske anlegget uansett hvor flinke eller dårlige fagfolk som har gjort en jobb har vært.
I huset mitt har jeg hatt tre el-firma til å gjøre diverse jobber og har nå omtrent fornyet alt. Da jeg hadde eltilsynet på kontroll i mai fant de likevel feil på jobber utført av alle tre el-firma. Pga 5-årsfristen for reklamasjon kunne jeg heldigvis rette et krav mot installatørene, men en av dem gadd ikke rette opp feilen han hadde gjort (satt 20A jfa på kurs med 2,5 kvadrats kabel).

Kravene om at bare fagfolk kan gjøre dette har sannsynligvis sammenheng med den risiko som er der hvis man gjør noe feil.

Ditt eksempel med forrige eier blir like relevant hvis alt ble gjort av fagfolk og 5-årsfristen for oppbevaring av dokumentasjonen og reklamasjon for deg er utløpt. Eller hvis el-firmaet har gått konk. Da vil det være vanskelig å fremskaffe dokumentasjon. Man kan aldri være sikker og det vil alltid være eiers ansvar. Men tanken er jo at fagfolk gjør mindre tekniske feil enn amatører.

Skal man være nesten helt sikker på at alt er på stell vil kanskje en løsning være å rive ut alt og få de flinkeste fagfolkene til å legge inn fullstendig nytt el-anlegg. Dette bør så bli sjekket og dobbeltsjekket av et par uavhengige el-firma. Men det er nok så dyrt at de færreste vil gjennomføre noe slikt, og det vil nok skape rabalder hos forbrukerne dersom noen fant på å innføre slike krav for el-kontroll ved overdragelse av boliger. Det vanligste tiltaket folk gjør antar jeg er å bestille produktet el-sjekk hos et el-firma.
   #6
 653     Norge     4
Jeg har hatt god erfaring med å kjøpe inn materiell, sette opp veggbokser og trekke rør og kabler selv, mens elektriker har kommet for å koble til. Jeg har da hatt elektriker inne i forkant og avtalt hvor bokser skal plasseres, hvor rørene skal trekkes og hva slags materiell som skal benyttes (Schneider, Elko, Pipelife, Nexans). Elektriker var innom en times tid og inspiserte det jeg hadde gjort, og jeg dokumenterte med bilder før veggene ble tettet. Etter at resten av leiligheten var ferdig kom elektriker og koblet og kontrollert anlegget, og jeg fikk samsvarserklæring.

Elektrikeren var fornøyd da alt ble gjort minst like nøye som de hadde gjort det selv, og alt utstyret som skulle kobles lå klart ved vært punkt slik at det ikke var noe spørsmål om hvordan ting skulle gjøres. Alle kabler var også merket med hvilket punkt de kom fra og hvilken sikringskurs de hørte til. I og med at alt utstyr var kjøpt inn på forhånd var det heller ikke behov for å hente noe i bilen eller hos grossisten (jeg hadde kjøpt inn litt reserve-materiell i tilfelle...), noe som resulterte i veldig effektiv jobbing. Hele leiligheten på ca 100kvm med 8 kurser og ca 70 punkter (hvis jeg husker riktig) ble koblet på én dag.

Hvordan ansvarsforholdet arter seg om hele leiligheten brenner ned pga en produksjonsfeil i noe av utstyret jeg kjøpte inn selv (som altså er godkjent og montert av autorisert elektriker), er jeg usikker på.

Edit: Dette var ikke direkte svar på det TS spurte om i forhold til el-kontroll, men en annen kostnadssparende variant som gir korrekt dokumentasjon og godkjent anlegg. Jeg har også hatt inspeksjon fra Infratek i etterkant av installasjonen, og fikk ingen innvendinger på modellen som var brukt med en del egeninnsats.
   #7
 179     1
Det vil sannsynligvis ikke fungere uten at elektrikerfirma kontrollerer og tar seg meget godt betalt for å skrive samsvarserklæring. Men tvilsomt at noen vil.

   #8
 5 641     OSLO     1
En el-sjekk er bare en sjekk av anlegget, du vil ikke få "godkjent" noe på den måten

Det absolutt viktigste, hvis du planlegger noe som helst egeninnsats, snakk med et firma eller to på FORHÅND, før du gjør noen ting.
Det viktigste er som også han over her sier, ha en plan og avtale på forhånd!
   #9
 705     0
Jeg syns ekstrem oppussing sin løsning er et godt kompromiss. Hva så om el-firma tar godt betalt for å skrive samsvarserklæringen når man har spart kostnadene med trekkingen selv? Det blir fort noen 10 000kr..

Det er litt stetsjy med egeninnsats på el-anlegg hvis ikke noen med kompetanse kan kvalitetssikre jobben. Akkurat å bytte en taklampe eller bryter syns jeg er greit å gjøre selv, men dimensjonering osv får være en fagmanns-jobb..
   #10
 4 190     1
Er absolutt enige med de som sier at også elektrikere gjør feil, det har de gjort hos meg også.

Men det TS spurte om var jo om han kunne gjøre jobben og få en elsjekk i etterkant for godkjenning og det går dessverre ikke.

Egeninnsats utover planlegging og innkjøp er strengt tatt ikke lov, men mange elektrikere har en pragmatisk innstilling likevel. Ville uansett planlagt godt, og gjerne hjulpet elektriker med innkjøp. En godt planlagt jobb går fortere, blir billigere og med bedre resultat Smile