#91
 762     Asker     0
Jeg hadde en fin en på utbedringsjobb fra DLE.
Stikk på kjøkken manglet kontinuitet var beskrivelsen.
Hva jeg fant derimot var stikk lagt opp med PMH 3G1,5 på 16A og lask mellom jord og fase inne i stikken.
Kontakten ble brukt til kjøl og mikro. I tillegg så kunne man berøre jordpinnene og andre utsatte ledene deler på kjøkkenet.

Selvgjort er velgjort? Nei!

   #92
 653     Norge     0
@chriztr
Ville ikke dette lett vært avdekket med en el-sjekk av typen det etterspørres i tråden? Er jo ingen som mener at en hver ukyndig person skal kunne legge opp et komplett elektrisk anlegge med høytalerkabler fra Biltema. Utgangspunktet var om det hadde vært mulig med en modell hvor en nevenyttig amatør, som har lest seg opp på emnet, kunne lagt opp en del ting selv for deretter å få dette godkjent med en eller annen form for el-sjekk Smile
   #93
 762     Asker     0
Det ville ha vært avdekket med en elsjekk, ja.
Men igjen så ville jeg ikke gitt helt grønt lys for at folk la åpentanlegg selv. Det kan ofte bli stygt hvis det er lagt feil i første omgang.
Skjultanlegg med etterkontroll for røranlegg kles igjen kan jeg være med på og trekking. Montering av brytere og stikk synes jeg at man bør overlate til fagfolk. Jeg har sett en del tvilsom og dårlige koblinger av både brytere, stikk og dimmere etter handy svigerforeldre.
   #94
 653     Norge     0
Det andre som ble foreslått i tråden var at man kunne få en grundig el-sjekk og godkjennelse av et eksisterende anlegg f.eks. ved flytting til ny bolig hvor det mangler dokumentasjon på el-anlegget. Da vil nødvendigvis ikke kontroll av røranlegg og kobling av brytere og stikk være så aktuelt (selv om det antagelig ikke ville tatt nevneverdig lengre tid å faktisk koble alle koblinger på nytt når man først åpner for å inspisere).

Når du skriver "stygt", mener du estetisk eller sikkerhetsmessig? Det estetiske får jo i såfall den nevenyttige amatøren ta på sin kappe om det ikke blir gjort riktig i første runde Smile
   #96
 762     Asker     0
En elsjekk går også ut på å åpne opp koblingspunkter og kontrollere etter varmegang, så å åpne opp litt stikk og brytere, trekke ned downlights o.l. er i hvertfall for meg normalt å utføre ved en elsjekk.

Jeg tenkte først og fremst stygt i form av det estetiske og kanskje overivrig / manglende festing av kabel. Men elsikkerhetsmessig så kan jo antall kabler inntil hverandre også være aktuelt mtp strømføringsevne.

   #98
 653     Norge     0
Hva slags problemer vil man normalt ikke avdekke ved en el-sjekk? Altså hva er usikkerheten for den utførende for ikke å kunne sette et "godkjent"-stempel på anlegget etter en el-sjekk?
   #99
 21,481     Enebolig     0
Tilnærmet alle koblinger? El sjekk er ofte misforstått. Det utføres målinger, og utover dette er kontrollen stort sett visuell + informasjon. Man ser over utsatte deler som erfaringsmessig ofte utgjør en risiko.

Forøvrig kjøper jeg ikke et mye benyttet argument, dvs at kunden tror at absolutt alt er ok etter el sjekk. Det faller på sin egen urimelighet når kunden blir grundig informert om hva kontrollen innebærer. Man kan ikke få i pose og sekk for et par tusenlapper. Forsikingsselskapene er ærlig på dette, og legger seg på en pris markedet vil betale. Med andre ord mener de at det er en fornuftig investering i forhold til pris.
   #100
 653     Norge     0
Hadde det ikke vært marked for å tilby en mer dyptgående kontroll (som nødvendigvis koster mer) for å kunne dokumentere at et eksisterende anlegg er "godkjent"? Jeg innbiller meg at det måtte vært interessant for de som har et velfungerende og ikke alt for gammelt anlegg, men mangler dokumentasjon.

Når det gjelder egeninnsats kunne man vel også gått litt grundigere til verks med el-sjekken for å sjekke at endringene som er gjort er forskriftsmessige? Det virket på meg som om en sluttkontroll kan avdekke en del feil, og sammen med visuell inspeksjon av samtlige aktuelle koblingspunkter, hva er det da man ikke avdekker? Jeg spør fordi jeg lurer, ikke for å være vanskelig Smile