815    13    0  

Historien om da Eltilsynet var på besøk.

 37     0
En kompis av meg hadde nylig besøk av eltilsynet. 
Huset er 100 år gammelt og elanlegget var et lappverk uten like da han kjøpte det for fem år siden. 

Han fikk en elektrikerbedrift til å bytte sikringsskapet og så bytta han resten av anlegget sjøl med rådgivninsjelp fra junior som gikk førsteåret på vgs elektro. Han regna med at han har spart en god del lapper og fikk i tillegg et anlegg som var mye mer omfattende enn han ellers hadde hatt råd til.

Kjerringa til kompisen er av den ærlige sorten og fortalte inspektøren fra eltilsynet hvordan de hadde gjort det: DIY over hele fjøla med hjelp fra junior på vidrregående, bortsett fra inntaket og sikringsskapet.
Fyren fra eltilsynet gikk over anlegget, målte og styra og nikka på hodet.
- Du kan fortelle studenten at han har gjort en god jobb, var konklusjonen. Ikke en anmerkning.

Så nå har kompisen papir fra eltilsynet på at han har et hus med godkjent strømopplegg.

Jeg spurte en elektriker hvordan dette kunne henge sammen og han fortalte at eltilsynet ikke bryr seg om hvem som har gjort arbeidet, så lenge de finner anlegget forskriftsmessig montert og alt virker som det skal. 

Jeg har samla opp hver minste lapp fra elektrikere som har gjort arbeid hjemme hos meg, men tilsynet spør tydeligvis ikke etter dokumentasjon. De spurte i alle fall ikke kompisen min. Finner de feil, får du (ifølge han elektrikeren jeg spurte) i verste fall pålegg om å rette feilen og det er jo i såfall suverent.

Jeg trodde eltilsynet medførte å bli dratt gjennom hele papirmølla, inn i inkvisisjonen og ende med kondemnering og skyting ved daggry hvis de fant avvik. Det er tydeligvis ikke så nøye. 

Tenkte jeg skulle dele en lærerik opplevelse, uten at jeg på noen måte skal oppfordre noen til å utfordre lover og forskrifter. I Norge følger vi forskriftene!

HSt
   #1
 20 224     Sørum     0
Jeg har en nesten tilsvarende historie fra en bekjent, det endte opp med at han fikk beskjed om at han godt kunne bytte til jordfeilautomater ute i garasjen også, siden det tydeligvis ikke er joe problem å gjøre det selv, når han så de gamle sikringene han hadde der. Han har en elektrikerbekjent som har godkjent og meldt inn hus og hytter for min bekjente, så han har koblet en del i sitt liv.

Men generelt, jeg tror ikke disse nødvendigvis er helt representative, og i tillegg han fant faktisk ingen avvik ...
   #2
 17 501     Akershus     0
En annen anekdote: Bygningeskontrollen var på besøk og inspiserte diverse rør. Fyren glante og glante og selvbyggeren svetta mer og mer:

- Gjort det sjøl dette !!!?
- Jaaaa, (sukk)
- Ser det!!! Fagfolk har ikke tid til å gjøre så pent arbeide!

Signatur
  (trådstarter)
   #3
 37     0
Han har en elektrikerbekjent som har godkjent og meldt inn hus og hytter for min bekjente, så han har koblet en del i sitt liv.


Det var dette med innmelding jeg lurte mest på. Hos kompisen min var det jo ikke meldt inn en aldri så liten stikkontakt?
HSt
   #4
 20 224     Sørum     0
De nye jordfeilautomatene i hovedskapet var ikke innmeldt ...
   #5
 73     Lier     0
Omtrent samme erfaring her også. Jeg har samlet alle samsvarserklæringer i en perm, men det var fullstendig uinteressant for kontrolløren som utførte tilsynet.

Sålenge han ikke fant noe som var «utenfor forskriften var han helt likegyldig til papirarbeidet. Dersom han fant avvik fra norm/forskrift ville han gjerne se risikovurderingen utført av elektrikeren..
   #6
 2 838     0
Dry er jo relativt enkelt å se hva som er gjort av elektriker vs menigmann. Ditto enkelt å gjette at gjengen med permen full av samsvarserklæringer har kontroll Wink

Problemet her er ikke at folk med peiling setter opp et stikk en gang i blant, problemet er de som ikke aner hva de driver med - men gjør det likevel. Bare se på en del av spørsmålene som dukker opp her inne, helt klart at flere av disse burde holdt seg laaaaangt unna strøm og spenning. Og siden disse folka finnes så er regelverket deretter...
   #7
 2 838     0
Kontrollen er også ekstremt begrenset. Fokus er på ting som er veldig basic, særlig jording og bruk av skjøteledninger.

Dermed er det masse som sannsynligvis aldri sjekkes, feks kortslutningsytelse, at kursfortegnelse er korrekt, at alle jfb fungerer etc.

   #8
 1 501     Norge     0
He he. Dette viser jo at eiendomsretten er komplett! Forikringselskaper er en annen ting, derfor bra å ha disse kontrollene. Mitt ansvar for mitt annlegg!
Reglene for innstalasjon er nesten for å være monopolaktivitet/proaktiv beskyttelse vedrørende el-installesjon......
   #9
 2 838     0
Reglene for innstalasjon er nesten for å være monopolaktivitet/proaktiv beskyttelse vedrørende el-installesjon......


Nesten. Hvor mange hobbyelektrikere har utstyr og kompetanse til å gjøre en skikkelig sluttkontroll, feks sjekke isolasjon, kontinuitet i jordleder, kortslutningsytelse og utløsningstid på jfb Wink Og så kan vi jo diskutere hvor mange elektrikere som gidder å ta sluttkontroll, men regelverket forutsetter i alle fall at det gjøres og dokumenteres.
   #10
 73     Lier     0
Dry er jo relativt enkelt å se hva som er gjort av elektriker vs menigmann. Ditto enkelt å gjette at gjengen med permen full av samsvarserklæringer har kontroll Wink


Mulig du kanskje kan ha et poeng Wink

Enig at dette er veldig overfladisk. Hos meg var jording hovedfokus, skjøteledninger kikka han ikke så mye på (det er forsåvidt bare to av dem, en under router/fibermodem og en under TV'n...)