1 073    48    4  

Øke Hovedsikring i enebolig fra 1970

 57     0
Har flytta inn i en enebolig fra 1970.

Er det mulig å oppgradere fra nåværende hovedsikring på 35A? Er det mulig å si noe som helst ut fra bilder vedlagt av sikringskap?

I hovedsak pga å få lagt opp egen kurs til elbillader til garasjen, tenker da enten på 25A eller 32A.


Øke Hovedsikring i enebolig fra 1970 -  - TF84Øke Hovedsikring i enebolig fra 1970 -  - TF84

   #1
 24 040     Akershus     0
Dårlig utgangspunkt.
Du har ca 8kW totalt tilgjengelig over to linjeledere. Disse er max utnyttet. Skal du ha mer, må du enten øke til 3 ledere, da får du teoretisk 8*1,73 kW, i praksis kanskje 12-13 kW. Alternativt må kabeltverrsnittet økes.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 57     0
Takk for svar. Hva snakker vi i beste/værste fall jobb/prismessig her? Grave ny kabel inn til huset?
Siste redigering: 25. januar 2023 21:09:40 av TF84
   #3
 874     1
Få en elektriker til å se på det, og få deg et ny innmat i dette skapet samtidig.

Jeg kan si hva vi gjorde på vårt 1961-hus med lignende skap:

Vi hadde mer eller mindre samme skap, med 2x35 A hovedsikring og noen få kurser. Dette hadde opprinnelig vært bygd med luftstrekk, så på loftet var det inntaksikring og så kabel ned i kjeller til skapet. I senere tid (80-90 tall) har luftstrekket blitt demontert og bakkekabel gravd av nettselskap. Da var det klamret en 3-fas kabel av god dimensjon opp langs husveggen som var skjøtet utvendig, inn på restene av det originale luftstrekket.

Elektriker satt et nytt TKS med 3x63 A og ny måler der bakkekabelen kom opp. Så la de opp ny kabel fra TKS inn i kjelleren til sikringsskapet, og så fjernet vi kabelen og inntaksikringene på loftet. Hele det gamle sikringsskapet ble fjernet med innmat og alt, og vi satt inn et helt nytt skap med ny innmat i kjelleren. Fra utvendig TKS er garasjen koblet rett innpå med 3x32 A. Husker ikke hvor mye det kostet, men var overraskende billig. Hele jobben tok 1 elektriker + 1 lærlig én dag. Faktura etter timer og materiell, ikke tilbud og fastpris.

I dag, 4 år etter, har vi utvidet antall kurser flere ganger, og har fremdeles plass igjen i skapet. Det hadde vi ikke hatt om vi hadde satt rehab-innsats i det gamle skapet. Så lurt å vurdere. Blir fort behov for mye nytt når en går i gang med gamle hus.
TSt
   #4
 13 774     0
En må finne ut hvor inntakskabel kommer i fra og om det er kapasitet nok fra dette stedet.  Jeg har en boks utenfor hvor det er 3fas og god kapasitet men jeg har mye mere inn enn hos TS så trenger egenlig ikke øke men tenker å gjøre om til 3 fas når sikringskap allikevel bør oppgraderes.  

Det bør jo gjøres her også, ikke bare flikke på slik som det er gjort trolig sammen med at det er montert varmepumpe.  

Skrevet i parallell med svaret over. Er sikringskapet i trevegg og stedet ikke nylig opppusset ville jeg byttet ut hele skapet med et nytt.  Er ting støpt inn etc så er rehab mye lurere.  En felles kabel til garasjen og en liten underfordeling der kan spare en del plass i skap her.  
  (trådstarter)
   #5
 57     0
Skapet står i kjelleren om det er av betydning, mot en murvegg.

Hvis jeg skulle f.eks ha for lavt tverrsnitt på inntakskabel, så snakker vi å grave ny kabel, hvor kobler man seg evt på da?

Jeg får uansett få en elektrikker til å se på det.

Øke Hovedsikring i enebolig fra 1970 - 3da8e73cab3145ebb22bd78e8f47b246.jpg - TF84
   #6
 24 040     Akershus     0
Du har idag enten luftstrekk eller jordkabel.

Luftstrekk
Ev bytte av kablel fra stolpe til gavl. Betales vanligvis av nettselskapet. Du vil trolig få et «kråkerede" i nærmeste stolpe med KV, kortslutningsvern/sikringer.

Fra gavl kabel ned til sikringsskap. Betales av deg.

Jordkabel:
Det finnes et fordelingsskap i nærheten. Kortslutningsvern i fordelingsskapet. Ofte erdet slik at netteier holder kabel, du graver.
Føres frem til grunnmur. Her et lite koblingsskap. Deretter kabel inn til sikringsskap.

Er nettselskapet vrange forlanger de flytting av måler til utvendig skap det jordkabelen kommer til huset. I utvendig skap kan det avgrenes til garasje.
Signatur

   #8
 5 641     OSLO     0
absolutt like greit og bare få inn et nytt skap, istedenfor og knote med noe gammelt. ta gjerne et skap med god plass

kommer helt an på om det er luftstrekk i dag, eller kabel i bakken fra stolpe, eller kabel fra et utvendig koblingsskap
ved alle 3 varianter er det som oftest 3 ledere + jord frem, hvertfall ved kabel i bakke/fra stolpe. så kan få søkt om 3 fas samtidig

ser det står bare "2x6mm2" på kabel ved hovedsikring, så denne kabel fra skapet og ut til nærmeste koblingsspunkt må da kanskje byttes, hvis du ikke har et KV skap stående et sted enten på loft ved luftstekk eller i kjeller et sted, hvis jordkabel

men alt dette finner elektriker ut, få et par på befaring og få priser og forslag til løsning Smile
  (trådstarter)
   #10
 57     0
Et lite oppfølging spørsmål.

Jeg skal ha en egen varmepumpe på soverom. som krever 10A kurs, muligens split system som krever 16A kurs.

Slik sikringskapet mitt ser ut nå, kan en elektriker legge opp en egen/ny kurs til dette? Et det plass/kapasitet til dette?

Jeg legger ved bilde igjen for enkelthetens skyld

Øke Hovedsikring i enebolig fra 1970 - d2c517a2a0b845509c18354fd310123a.jpg - TF84