#11
 1,292     Ålesund     0
For å få jordfeilbryter til å slå ut pga en spiker må jo spikeren treffe begge lederne, treffer den den ene blir det jo akkurat det samme som uten jordleder.. Og treffer spikeren begge lederne uansett om der er jordleder frem til trafo så er der jo sikring i dimmeren som vil legge ut.. Ser ikke helt poenget med å dra jording frem til en trafo som er dobbeltisolert... ???

eds
  (trådstarter)
   #12
 50     0

Hvorfor kan ikke vanlig PN brukes da? Det ble benyttet hos meg, som tilførsel til alle downlights-trafoer..


Spurte elektriker om det samme, men PN kan kun brukes dersom den ender opp i en boks godkjent for dette (a la veggboks / takboks). Dersom dette ikke lar seg gjøre kan man bruke PR, men jeg synes den er stiv og ufantslig å jobbe med.
   #13
 5,751     OSLO     0
nei, pr kan ikke brukes fram til trafo, hvis downlighten sitter i samme boks som trafo. det blir for varmt for den også
jeg har sett både PR og PN sprøe som kjeks, når dem har blitt brukt som tilførsel til trafo, og i tilleg vært brukt mellom downlights og trafo Tongue
   #14
 4,286     0
Det står endel i normen vår angående dobbeltisolering og jording. Se 412 og spesielt 412.2.3.2. Kommentaren der sier hvorfor vi skal fremføre jord "alle" steder i installasjonen.
Så på grunn av at det utstyret som nå blir installert og ikke trenger jording, på et senere tidspunkt kan bli skiftet til utstyr som trenger jord, skal vi fremføre jord alle steder.

PN i downlightkasse er normalt ikke en fagmessig måte å installere på. Da må isåfall produsenten av kassa gå god for løsningen. Vanlige downlightkasser har ikke bunn/ lokk slik at produsenten har liten og ingen kontroll med hvordan det blir tilslutt.

For å presisere hva 2x1,5,  3G1,5, 2x1,5+j betyr:
2x1,5 to isolerte ledere 1,5mm2
3G1,5 tre isolerte ledere, den ene er gul/grønn
2x1,5+j to isolerte ledere+ en uisolert jordleder.
Håper dette siste kan være litt oppklarende.
   #15
 117     Oslo     0
Litt utenom tema, men hvis du bruker strøm styrt LED downlights. Så brukes det kat 5 "datakabel" fra trafoen. Downlightsene kobles i serie på opptil 36W (12 downlights) "plug and play". Spenningen er 350mA og varmen på downlighterne bør helst ligge på 45C men kan komme opp i 60C ved trange kasser.

Hvis vi sier at all energi går over til varme så er det lett å se differansen i varmegangen. F eks Lumos 3 Warm White downlights bruker 3,6W pr stk gir 225 lumen. Du kan alikavel bruke de minste kassene grunnet mindre varmegang. I tillegg sparer du masse tid på koble legge rør og trekke ledninger.

Mer om dette finner du på www.oslolysdesign.no
Signatur
   #16
 29     Romsdal     0
Hva mener dere?
Tilsynet lager en rapport hos en kunde og skriver at downlights må kontrolleres for eventuelt varmgang..
Da finner man pn i downligtskasser.
Godkjenner dere det?
   #17
 4,286     0
Er ikke opp til en montør å vurder dette, jeg ville kontaktet leverandør og sjekket deres montasjeanvisning.
Hvis leverandør av utstyret går god for kasser,PN, trafo og downlights slik det er gjort så er det ikke noe problem.
Går ikke leverandøren god for løsningen så er installasjonen ikke etter noen montasjeanvisning og må gjøres om.

   #18
 997     0

For å få jordfeilbryter til å slå ut pga en spiker må jo spikeren treffe begge lederne, treffer den den ene blir det jo akkurat det samme som uten jordleder.. Og treffer spikeren begge lederne uansett om der er jordleder frem til trafo så er der jo sikring i dimmeren som vil legge ut.. Ser ikke helt poenget med å dra jording frem til en trafo som er dobbeltisolert... ???


Men jordfeilbryteren kobler da ut på 1jordfeil...
men, ser heller ikke poenget med jordlederen... for spikeren må treffe jordleder og en fase, og da er det akkurat like stor mulighet for at spikeren ville ha truffet begge fasene i en kabel uten jord. Og det der med at den skal tas med i tillfelle at det engang skal benyttes utstyr med jord....hvor mange downlights har jordtilkopling? har i allefall ikke sett noen...  Tulleregel  ::)
Signatur
   #19
 1     0

Man bryter ingen forskrifter ved å annvende PLS 90 2x1,5mm fra dimmer til trafo.
Og ved en enkel risikoanalyse for min del, kommer jeg ikke fram til noe spesiell risiko ved dette. Om brukeren kan erstatte klasse II utstyr (i dette eksempelet en trafo) med klasse I utstyr hadde man måtte ta med beskyttelseslederen, men brukeren har ikke lov til å bytte trafo.
Man skal ikke alltid tenke hva om, viss, men. Det er bare å bruke sunn fornuft med en viss fagkunnskap i bunn :)

eds
  (trådstarter)
   #20
 50     0
Takker for mange svar om dette emnet; har nå konfrontert "huselektrikeren" min ang. svarene om at det ikke er påbudt, og han ble faktisk litt usikker. Han sa også at firmaet han er leder i legger det slik (med jordleder fram til trafo).
Han sa at han skulle sjekke i "FEL" (eller hva det no var det het) når han kom på jobb. Det som er helt sikkert var at i TN-anlegg var det ihvertfall påbudt.