1,273
7
1
Hvor mange % av tiden står utelys med lyssensor på
317
0
I grunn et enkelt spørsmål - ca hvor mange % av tiden i løpet av et kalenderår kan man regne med at utebelysning med sensor står på? Dette er i Bodø det er snakk om. Om noen lurer på hvorfor jeg spør - det er en god knipe felles utelys som går på min strøm, drar 2 kw/h - også må jeg estimere sånn ca hvor mye av tiden lysene er på. Her er det jo lyst hele sommeren og mørkt hele vinteren. Kan 40% av tiden være et rimelig tall?
Signatur
Kan mye om noe, og lite om annet
Men så kan du jo knipe litt ved å skru av helt om våren når natta aldri blir mørkere enn skumring og på igjen i august når den første mørkeblå kveldshimmelen viser seg.
Men 2 kW, hvor mange og hvaslags lyskilder er det?
Her oppe på skalken av kloden kommer lyset så flatt inn at det blir spredd og avbøyd, og lurer seg både over horisonten og fjellkammene. I flere uker før og etter sommersohverv har jeg fargesynet på plass hele natta gjennom, og kan gjerne lese avisa på altanen uten kunstig lys, selv om sola er under horisonten tre-fire timer hver "natt", her oppe i Trondheim. På den annen side: Tunge og grå, nesten svarte, høst-skyer kan gjøre det mørkere enn sommernatta, selv om det er mange timer til midnatt. Da kan også fjellsidene bidra sterkt til uhyggestemningen...
Selv om sommernatta er lys, er vinterdagene tilsvarende mørke. Jeg mistenker at 40% er optimistisk lavt anslått. Som KjellTS sier: Teoretisk er sola under horisonten 50% i snitt; jeg ville anta det som et minimus-estimat.
Hvis det her er en rekke lamper som skal styres, går jeg ut fra at det ikke er snakk om sensorpærer, men en sentral lysmåler som slår samtlige lamper av/på samtidig. Da bør det være relativt kurant å koble et helt enkelt telleverk på samme styring, en helt enkelt klokke som går når den (og lysene) får strøm, og står stille ellers.
Dessuten: Jeg ville anta at en sentral lysmåler kan justeres, slik at den kan slå på lyset tidlig i skumringstimen, eller først når det begynner å bli svart. I norsk klima kan du ikke forvente at sensoren kan styres av sollys - når du selv ikke aner om sola har gått ned eller ikke, kan du ikke vente at sensoren gjør det. Når de svarte skyene kommer, er det riktig å slå på utelyset selv om sola i prinsippet fortsatt er våken, over det svarte teppet!
Min nyeste T-skjorte har teksten "Nordnorsk sommer: Årets fineste dag". Det er ihvertfall kvasi-relevant for denne tråden
Jeg ble ganske overrasket selv, men antar at de har satt folk med ganske mye ekspertise på jobben. Når disse konkluderer med at LED-lysene trolig var brannårsaken, får vi tro på dem. Ihvertfall de av oss som ikke er markert mer avanserte eksperter enn de som ble brukt.
En annen side av saken er at med dagens strømpriser tar det mange år før du har spart mer på strømregningen enn kostnaden ved å skifte ut armaturene. For mye utelanper har man brukt ulike former for gassutladings-lamper, som gir svært mye lys per watt; i rent lysutbytte konkurrerer de beste med LED (men faregjengivelsen er grusom!). Det er vel bortimot to generasjoner siden man gikk bort fra gammedagse glødelamper til annet enn "pyntelys" - her forsto jeg det som at det snakk om fellesarealer (f.eks. parkeringsplass) i et borettslag eller felleseie av noe slag. Den store gevinsten med LED over gassutladinglamper ligger i fargegjengivelsen og at lyset kan være lettere å spre jamnt.
http://www.clasohlson.com/no/view/content/search?N=0&Ntk=All&Ntt=efergy&Nty=1&D=efergy&Ntx=mode+matchpartial&Dx=mode+matchpartial&showTabs=true
Her er test av en eldre modell.
http://www.dinside.no/bolig/test-efergy-elite-energimaler/61726321
Jeg har både gammel og ny modell. Ikke helt logisk å stille inn, men det kan du gjøre mot en kjent last som en ovn e.l.
Jeg så den artikkelen. Og såvidt jeg kunne se så var ikke LED det store poenget, men konstruksjonen. Vannintrengning, korrosjon og øket overgangsmotstand hadde neppe gitt bedre resultat med glødelampe.
I teorien snarere dårligere, da strømtrekket er høyere.
En annen sak er at det skulle vært forbudt med LED baklys og skiltlys da de ikke blir varme nok til å holde rim, is og snø av lyktene. Nå ser man jo ikke bilen i snøkavet før ens egne lys avslører den.