#21
 3 216     0

Helt klart markedet som bestemmer. Det som er synd er at nordmenn ofte er helt bevisstløse når det gjelder hva som godtas av priser forlangt av grådige "mestere".Samtidig, så blir det oppgitt timepriser, første gang jeg kjøpte tjenester fra en elektriker så ble jeg "lurt", fordi delprisene var helt hinsides. Kanskje burde jeg vært mindre bevisstløs, men jeg hadde også ønsket meg litt bedre moral fra de som selger, det er timepriser som blir oppgitt, jeg hadde egentlig, naiv som jeg var, forventet at man slapp å bli "lurt" med helt hinsides priser på alt annet de tar penger for.

Til trådstarter, dobbelt så dyrt som det du selv får tak i deler for, og vel så det er helt normalt. Prøv å få noen som jobber etter timer, og heller betale en høyere timepris, forskjellen er ikke så forbanna stor i timepris, så om du har mange deler, og/eller ønsker bra deler så lønner det seg fort.

AtW

   #22
 7 685     Bærum     0

En jobb uten noen fortjeneste på materiell og normal timespris er dugnad og derfor ikke aktuell for folk som driver butikk.
Da bør man informere om at mye av det kunden betaler er påslag på materiell. Ved å operere med "lav" timepris og skjult fortjeneste på materiell fører man kunden bak lyset. De fleste sjekker ikke hva materiellet koster. Det hadde vært mer realt å sette opp timeprisen og fjerne påslaget på materiell.
bex
   #23
 4 296     Østlandet     0
jeg har aldri sett noen klage over oljeskift til "1" krone.
Signatur
   #24
 1 617     Rogaland     0

jeg har aldri sett noen klage over oljeskift til "1" krone.


Det er sikkert fordi de selger oljen til hyllepris..
Man hadde sikkert stusset om de forlangte 3x på olja også.

Vi har diskutert dette temaet mange ganger før. Jeg synes fremdeles fremgangsmåten er lite sympatisk. Jeg har ingen problemer med at de beholder rabatten på materiellet og belaster 4000kr+ i timen istedet. Det hadde i det minste vært en rederlig måte å presentere det man ønsker for jobben.
Løsningen er selvsagt å konsekvent be om fastpris for oppdraget og innhente mange tilbud.
   #25
 408     Buskerud     0

jeg har aldri sett noen klage over oljeskift til "1" krone.

Da veit man ihvertfall hva olja koster... Poenget her er elektrikere som opererer med gitte timepriser, men skjulte materialpriser. I så fall må elektriker gi ut komplett prisliste på materiell som planlegges brukt til en jobb ved et anbud på regning. Veit du om tilstanden i bransjen så spør du om det så klart, men mange forholder seg kun til timepris og forventer en normal/fair materialkost og har ingen aning om hva materiell koster før regninga kommer. Da kan elektrikern skylde på seg sjøl om kunder klager etterpå.

Enten er du 100% åpen om timepris og materialkost (rabatter/påslag i forhold til noe eller gitte priser) osv, eller så er du useriøs etter min mening. Mulig er du også på kant av håndverkertjenesteloven om "gjengse" priser om ikke annet er avtalt.

Ingen kan påstå at å unnlate å opplyse om annet enn timepris ikke er for å få en jobb og dra inn mest mulig fortjeneste på materialkost i ettertid.
Signatur
   #26
 312     0


finnes det ikke 17 andre helt like tråder?Hva har det å si hvor mye en trikker har i påslag på materiell?
Går du inn på rema og lurer på hvor mye rema tar i påslag på melk???Nei,  man spør ikke på Rema hvor mye påslag de har på melk, fordi melka koster nesten det samme uansett butikk,  det ble faktisk heller ikke slik at man kunne få melk til 1/5 av prisen om man kjøpte på Lidl den gang de var i norge.

Klær?  Ikke noen umulighet å handle klær bare hver gang det er sesongsluttsalg og du kan få varene til 50% eller mer, eller dra til de nye outlet-butikkene på Vestby og kjøp fjorårets klær til en lavere pris.

Forskjellen til elektro/rørleggermateriell er at det tradisjonelt har vært et ganske isolert marked der det har vært få muligheter for sluttbruker til å anskaffe materiell selv.

Nå har det dog blitt slik at man via elhandel eller andre kan anskaffe kvalitetsmateriell til "riktig" kost.  Det vil si at den doble elko-kontakten har kommet ned på samme prispåslag som det er på melk og brød - fordi det har blitt mer synlig konkurranse.  "Meny" kan ikke ta 50 kroner pr liter melk fordi de har mer utvalg av annen mat, da ville de ikke få solgt noe melk i det hele tatt.

Om noen år vil vi nok se at marginbildet for elektriker/rørlegger i norge vil endre seg og at det vil være helt normalt å få samme priser hos elektriker som hos feks  elhandel i dag.  Markedet vil automatisk sørge for dette.

Faktisk tror jeg det er en forretningside å starte et firma som baserer seg på "korrekt pris" på varer og tjenester.  Dette kan brukes i marketing, helt overbevist om at det ville blitt suksess for de  som er tidlig ute - "hos oss betaler du rett pris".

Knall!


   #27
 312     0


Enten er du 100% åpen om timepris og materialkost (rabatter/påslag i forhold til noe eller gitte priser) osv, eller så er du useriøs etter min mening. Mulig er du også på kant av håndverkertjenesteloven om "gjengse" priser om ikke annet er avtalt.Problemer rundt åpenhet ved påslag er jo også at grossistprisen er satt helt hinsides...
For noen år siden fikk jeg handle noen ruller med PN på "kontoen" til en bekjent som hadde rabattavtale med en grossist.

Og da undret jeg meg i kassa etterpå over det faktum at jeg fikk 85% rabatt på PN kabelen...  Så jeg spurte ham hvorfor grossistpris var flere ganger prisen jeg som sluttbruker ville betalt feks hos maxbo, og svaret var at "mange elektrikerfirma har faste kontrakter med feks offentlige virksomheter som sier fast 15% påslag på grossistpris...

Mener vagt å erindre at veil var 13,- pr m.

Dvs: grossistpris :  13,-
fast 15% påslag til kunde gir kundepris 14,95
Som skulle tilsi at elektrikerfirma "tjener" 1,95 pr meter.

MEN

Det kunde ikke nødvendigvis VET, er at elektriker får 85% rabatt.
Så elektriker betaler 1,95 pr meter han, og firmaet tjener således 13,- pr meter !!

Og det er DENNE praksisen som kommer til å opphøre når markedet får virket litt til...  Så får elektriker/rørleggerfirmaene bare sørge for å tilpasse seg den nye virkelighet, akkurat som andre bransjer i endring.

Knall!


   #28
 1 617     Rogaland     0
Vi har selv rabatt hos Oninnen i et av vår firma.
Helt vanlig med 85% rabatt på lyspærer der i allefall.

Således blir bildet enda mer grotesk. Først 85% rabatt hos grossist så fakturerer man sluttkunden 3x veiledende innkjøpspris...

At det trengs en oppryddning er i allefall helt sikkert. Om timeprisen etterpå blir 2-3-4-5 tusen, er en annen sak. Som kunde vet man uansett hva oppdraget koster.
   #29
 21 485     Enebolig     0


En jobb uten noen fortjeneste på materiell og normal timespris er dugnad og derfor ikke aktuell for folk som driver butikk.
Da bør man informere om at mye av det kunden betaler er påslag på materiell. Ved å operere med "lav" timepris og skjult fortjeneste på materiell fører man kunden bak lyset. De fleste sjekker ikke hva materiellet koster. Det hadde vært mer realt å sette opp timeprisen og fjerne påslaget på materiell.Jeg kan fortelle deg hvorfor timesprisen er lav. Folk vil ikke betale 1000 kr timen for en elektriker. Jeg har foreslått for min sjef at man bør sette opp timesbetalingen, men det nytter ikke. De er redde for å miste kunder. Men de holder greie priser på materiell sammenliknet med andre firmaer.

Jeg koster litt i overkant av 600 kr i timen inkl moms. Det er ikke løgn at det kun er noen små kroner igjen etter lønn, arb giveravgift, forsikringer, bedriftshelsetjenester, sosiale utgifter, verktøy osv. Jeg har ingen interesse av å forsvare firmaer heller, jeg får min lønn uansett hva overskuddet blir. Dersom det blir overskudd, i år ser det ut til at de fleste firmaene i byen går langt under. Selv med "de" prisene.


At man betaler tre ganger så mye for en stikk via et firma som hos Clas sier seg selv med tanke på montering, papirer og garanti. Det skulle faktisk bare mangle. Jeg synes reklamen på radio er bra jeg. Hvorfor ikke skifte bremser på bilen selv? Delene er også i dette tilfellet mye billigere å kjøpe selv. Man må bare kjøpe verktøy for mangfoldige lapper først for å få det gjort.

Bex har helt rett. Det finnes så mange like tråder at jeg synes det begynner å bli kjedelig å svare i el trådene her på forumet. Hvorfor kan ikke folk ringe tre firmaer og be om fastpris? Hvorfor skal el firmaer ha skylden for at kunden aldri tar ansvar? Hvorfor skal nordmenn (og ikke minst nye landsmenn) ha alt håndverkerarbeid på dugnad?

Det trådstarter spør om er helt greit. Det gratismafien spyr ut i alle el tråder er ikke greit.
   #30
 312     0


Jeg kan fortelle deg hvorfor timesprisen er lav. Folk vil ikke betale 1000 kr timen for en elektriker. Jeg har foreslått for min sjef at man bør sette opp timesbetalingen, men det nytter ikke. De er redde for å miste kunder. Men de holder greie priser på materiell sammenliknet med andre firmaer.Jeg vil MYE heller betale 1000 pr time for en elektriker enn å slite med skjulte tillegg på varene han leverer. 

Om ikke firmaet DU jobber i vil endre på dette så tro meg på at det kommer til å dukke opp firmaer som gjør det på denne måten. Det er alltid noen som tar steget og går foran.

Knall!