#361
 1,806     Trondheim     0
Nesten tåpelig diskusjon dette.

Søk opp hvilket som helst Elektrikkerbedrift på www.proff.no
Som man ser så ligger resultatet på ca 3-15% i de fleste "sunne" bedrifter.

Tilsvarende resultat vil man finne hos rørleggerbedrifter.

Desverre så er markedet preget av at kunden "alltid" ber om timepris... da må "fortjenesten"
flyttes til materiellet.
Dette er en situasjon alle til slutt er lite tilfreds med.


   #362
 21,481     Enebolig     0


Som tidligere nevnt, jeg bruker ikke mer tid på deg. Kanskje du burde legge merke til at jeg ikke er alene om å synes at du er kverrulerende.


Du burde kanskje legge merke til at i den virkelige verden må påstandene begrunnes. At du tilegner meg andres meninger gjør ikke din sak sterkere.

Put up, or shut up.


En ting skal du ha skryt for, du er god til å gjenta deg selv.
   #363
 361     Bortevekk     0

Ser du liker å leke deg med språk de fleste ikke forstår.


Du snakker på vegne av de fleste nå? Jeg, eksempelvis, aner ikke hva de fleste forstår/ikke forstår.

(Riemann-hypotesen er forklart i detaljene på mathworld (en fantastisk side, forresten). Kompleksitetsklassene P og NP er forklart meget godt på wikipedia. Det var bare to eksempler på velkjente problemstillinger som jeg aldri ville ha tatt i grunnet manglende kompetanse. Det finnes uendelig mange andre).


La oss prøve noe!

La oss ta noen vilkårlige elektrofirma og studere regnskapet! Det meste er tilgjengelig på internett!


Lett. Med så mange elektrikere som leser forumet, må det da være noen som har tall for deres kostnad for verktøy, kurs, lokalleie, administrasjon, leasing av bil, lønn, HMS-relaterte kostnader, lageradministrasjon og lagerrelaterte kostnader osv. Lønn har man tall for, sånn ca (200-250NOK/time, mener jeg å ha sett), verktøy har noen foreslått alt. Jeg venter i spenning på resten.

(Regnskap på internett inneholder, etter de søk på purehelp.no jeg har prøvd kun de overordnede detaljene. Finnes firma med 11 ansatte og >1.6MNOK i årsresultat etter skatt, men uten å ha tilgang til detaljene i regnskapet OG hva det firma fakturerer kundene for tid/deler, er det umulig å si om tallet er representativt eller ej).
   #365
 21,481     Enebolig     0


En jobb uten noen fortjeneste på materiell og normal timespris er dugnad og derfor ikke aktuell for folk som driver butikk.


Bortsett fra en del popcorn er det litt interessant.

Hva bør et elektrisk anlegg i en bolig koste: (retorisk forventer selvsagt ikke svar på det i form av et kronebeløp)

Hvor mange timer med prosjekteringen og papirarbeid går med for hver hele dag med montørarbeid?

Har elektrikere mye mer kontorarbeid arbeid enn rørleggere, ventilasjonsfolk og tømrere?

Hvis de har det er det vel naturlig at de må ta inn betalingen for de timene ett eller annet sted.

Jeg ser på egen bolig som eksempel. Det er søren ikke så veldig store overskudd det er snakk om etter hva jeg forstår. Prosjekteringen er sikkert 40 timer, trekking av røropplegg og montering av spotkasser tok to mann 16 dager. Prgrammering av anlegget er beregnet til 20 timer, så det er mye tid som går med. Og mye av det skjer ikke i boligen men er såkalt usynlig arbeid. Det måjo også lønnes.


Det er også i dette tilfellet umulig å si noe konkret ettersom alle boliger er ulike. Når det gjelder gjennomsnittlig punktpris, så har jeg heller ikke den statistikken tilgjengelig. Beklager, men det har jeg ikke.

Men det er ikke så vanskelig å vurdere en konkret bolig og hva det bør koste. Enten man skaffer elektriker selv eller via en totalentreprenør, så har jobben vært ute på anbud. Totalentreprenøren vil nok ta noe ekstra, og de vil også trekke fra ganske lite dersom man velger et annel el firma. Dermed er de fleste bundet av firmaet som vant budrunden til totalentreprenøren.

Når det er sagt, etter en anbudsrunde sitter man igjen med det laveste tilbudet. Det laveste tilbudet i en bransje der konkurransen faktisk er hard, og da bør man kunne akseptere prisen. Dette er ikke en kremjobb når man snakker om en så liten jobb som en bolig. Man vet at det kan lønne seg littegrann eller at det kan bli tap. Store penger blir det ikke, men det holder folk i jobb og er man heldig så blir det mye ekstra.

På slike jobber satser firmaene på mye ekstraarbeid, som er godt betalt. Dvs at det ofte er ganske likt med en liten servicejobb på timer når man snakker om fortjeneste. Det er ikke til å skjule at disse jobbene gir god fortjeneste.

Man kan godt si at servicejobber på timer, og evt større anbudsjobber som går bra, veier opp for mindre anbudsjobber uten ekstraarbeid.
   #367
 22,342     Akershus     0

(Riemann-hypotesen er forklart i detaljene på mathworld (en fantastisk side, forresten). Kompleksitetsklassene P og NP er forklart meget godt på wikipedia. Det var bare to eksempler på velkjente problemstillinger som jeg aldri ville ha tatt i grunnet manglende kompetanse. Det finnes uendelig mange andre).
Hva i svarteste P og NP problemer med å beregne kostnader? Hvis man skal beregne hvor mye fortjeneste man trenger for å overleve/tjene penger som installatør må man samle informasjon om sine utgifter. Dette er en kompleks jobb. Hverken jeg, sOPp eller andre her har den fulle oversikten over disse kostnadene, og du kan ikke kreve at vi skal sitte med den nøyaktige kunnskapen om dette heller selv om det blir nevnt momenter. Hvis du har så utrolig lyst å vite mere om dette så får du oppsøke noen som kan dette og gidder å gi deg denne informasjonen. Å komme med Riemann er bare tull. Du får mere ut av å omskrive et NP til et P problem, og så kan du komme tilbake hit og skryte.

   #368
 21,481     Enebolig     0
Som tidligere nevnt. Man skal reise til månen og tilbake for å kunne bevise at den er der.
   #369
 361     Bortevekk     0

Hva i svarteste P og NP problemer med å beregne kostnader?


Utelukkende et eksempelsvar på "Hvis ting er så fryktelig dyrt - hvorfor gjør dere ikke noe med det da?"

Hvis man skal beregne hvor mye fortjeneste man trenger for å overleve/tjene penger som installatør må man samle informasjon om sine utgifter. Dette er en kompleks jobb. Hverken jeg, sOPp eller andre her har den fulle oversikten over disse kostnadene, og du kan ikke kreve at vi skal sitte med den nøyaktige kunnskapen om dette heller selv om det blir nevnt momenter.


Jeg er ikke skatteetaten. Jeg hverken trenger eller forlangte eksakte tall. Man kan summere sånn ca. alle postene jeg listet opp (og gjerne noen opplagte store som jeg har glemt -- det må være noen) og legge på 10-15% for småting man har glemt. *Lett*. For regnskapet spiller det en stor rolle om leasing er 2000 eller 2010NOK/mnd. I disse "baksiden av konvolutten"-beregningen spiller det heller liten rolle.

Du får mere ut av å omskrive et NP til et P problem


Det var det med å ha den tilstrekkelige kompetansen.