5,130    11    0  

Innspill på elektro installasjon

 153     Vestlandet     0
Har fått tilbud fra elektriker, men dersom jeg ikke kjenner så godt til på det området har jeg noen spørsmål:

1) Elektrikeren mener jeg bør installere 12 Volt spotter.  Med 96 spotter så vil det vel merkes på prisen.  Hva er fordelene/ulempene ved bruk av 12V isteden for vanlige spotter?  Jeg har hørt at med 12V kan det bety at jeg kommer ikke til med å kunne bruke LED når LED pærer blir bruklige, men er ikke så sikker.

2) Jeg har 2 tavler.  Hovedtavla har 18 kurser, og så har jeg ei liten på 6 kurser.  Er 18 kurser nok for en hovedtavle (huset er ca. 500 kvm. inkl. garasje)?

3) Jeg mener downlights er plassert for tett. På et område som er 10m x 5,8x har jeg 14 spotter.  Liker ikke å se tak som ser ut som en stjernehimmel.  Kan jeg spare meg noen spotter?

4) Elektrikeren har lagt inn en fotocelle for utv. lys.  Er det standard at man kan manuelt styre hvor lyssensitive fotocellene er?

5) Jeg er ganske sikker på at jeg har fått en veldig god pris (mener at jeg ikke betaler full markedspris p.g.a. kjennskap).  Kannskje noen her kan bekrefte at prisen er god?  Inkludert i tilbudet er: Inntak, Jording, 250 punkter, 2 tavler, overspenningsvern, tilkobling varmepumpe, 100 downlights, 35 Trafo 105VA, 18x dimmer, 9x frame belysning, 19 outside downlights, Montasje for downligts x 125, 1xfotocelle, 4xtillegg for 4-veis kontakter.  Pris ca. 220 000 m/mva.

På forhånd takk Smile
Siste redigering: Sunday, April 25, 2010 10:39:02 AM av Einsi

   #2
 21,481     Enebolig     0
1. Søk på forumet. Det må være et titalls krangeltråder om det emnet.

2. Dette kommer helt an på planløsning og fordeling. Du har tydeligvis stort hus eller stor garasje. Jeg tror det kan bli knapt.

3. Her må man se tegning og planer for møblering. Du bestemmer selv hvor mange du vil ha. Helt enig i at man ikke skal ha stjernehimmel.

4. Ja. Nytt anlegg uten fotocelle er gammeldags. Men er vel ennå å anse som et typisk tilleggspunkt.

5. Pris er ikke min sterke side, men det høres ikke så galt ut. Dette avhenger av kvaliteten på materiellet også. Da spesielt sikringer, stikk og brytere.


Hvor mange varmekabler? Vil anbefale å ta to dobble innfelte stikk fremfor utenpåliggende 4-veis. Ser mye bedre ut.
   #3
 314     0
Har fått tilbud fra elektriker, men dersom jeg ikke kjenner så godt til på det området har jeg noen spørsmål:

1) Utendørs bør du iallefall gå for LED downlights. Når det gjelder LED for innendørs bruk, har SG nå LED-downlights som har "fint" lys for innendørs bruk i forhold til de første LED-pærene som kom. Dette er 230V LED, så du slipper drivere/trafoer som ryker

2) Når det gjelder kurser, så er dette avhengig av fordelingen, som sOPp sier. Ser du har varmepumpe, så jeg regner med at dette er vann/vann pumpe?
Da går behovet for endel varmekurser bort, men som sagt, helt avhengig av bruk/fordeling

3) Helt opp til hva du selv vil, og syns er fint.

4) De fleste fotoceller kan instilles i forhold til sensitivitet. Med såpass mange downlights ute bør du ha mulighet til å slå av deler av belysningen via egne brytere (grupper)

5) 220000 kr inkl mva høres veldig billig ut, hadde vært en grei pris om det hadde vært eks mva også etter min mening.
Sjekk opp hvilken type materiell som leveres til denne prisen.
   #4
 233     0

1) Elektrikeren mener jeg bør installere 12 Volt spotter.  Med 96 spotter så vil det vel merkes på prisen.  Hva er fordelene/ulempene ved bruk av 12V isteden for vanlige spotter?  Jeg har hørt at med 12V kan det bety at jeg kommer ikke til med å kunne bruke LED når LED pærer blir bruklige, men er ikke så sikker.



Har ikke annet å klage over 12V annet enn at du får en haug med elektroniske trafoer (strømfyrsyninger) som vil ryke etter noen få år. Et helvete å bytte hvis de sitter klønete til. Og oppe i taket med isolasjon rundt blir det varmere enn om de satt åpent plassert.

Generelt hater jeg billig elektronikk som disse trafoene garantert er. Kinaræl.

Fordelen med 230V spots er jo at kun pærene er det som ryker. Det er mye diskusjon rundt fargetemperatur og levetid på 230 kontra 12. Og det er nok forskjell. Når spenningen er så forskjellig må det være forskjell på filamentlengde (størrelse), noe som kan påvirke både levetid og fargetemp.

Og LED, ja det er vel en jungel som blir større og større for hver time som går...

   #5
 205     Kolbotn     0
Det idelle måtte da vært 12V med et stabilisert power?
Da unngår man at pærene ryker ved peaker i spenningen.

Jeg har både 12V og 230V halogen, og har inntrykk av at 230V ryker oftere enn 12V.
Den lange glødetråden i 230V gjør vel at de er mer følsomme for rystelser?
Signatur
   #6
 5,743     OSLO     0
i 2003 instalerte vi spottere, 20w 12v.  i spisestue og kjøkken, og i en liten gang.

har enda ikke byttet en eneste trafo!!! det er 7 år siden det!!  
og nesten ikke en eneste pære er byttet!
dette har vært brukt normalt

er også dimmere på alt.

i tilleg, er det beboere over, med unger, som man vet, tramper og hopper osv.
  (trådstarter)
   #7
 153     Vestlandet     0
Takker for gode innspill, men det er fortsatt et av punktene jeg vil gjerne få litt innspill.  Hvor lang distanse kan jeg ha mellom spottene?  Vil helst ha så langt som mulig, men vil jo heller ikke ha for store "skyggeområder".

RAM
   #8
 930     Romerike     0
Avstand mellom downlight har selvfølgelig med lysutbytte på den enkelte
lyskilde, 420-600lumen monteres normalt i annenhver fakk...dvs 1200mm cc.
Siden ingen har brakt Led inn i denne tråden, er det helt klart at 230V GU10
er og blir den standarden som vil dominere....
Signatur
   #9
 3,258     Akershus     0
Har 12V spotter i huset, ingen trafo røket på 10 år, men er plaget med dårlig kontakt mellom halogenpærene og kontakten de står i. Stadig vekk spotter som slutter å lyse og trenger ett dunk for å komme til live igjen.

Syns det er noe drit å bytte spottpærer fremfor ordinære pærer i ordinære lamper. Gardintrapp, tang for å liste ut en slags stålfjær som fyker pokkerivold og gjemmer seg bak sofaen, samt kjeften full av fluer når du står og gaper i det pære popper ut.

Har bygget tilbygg siste året og har valgt vekk spotter, men det er også en smakssak da spotter, og særlig mange av de er såååå 2000, og harry ;-)

Og det er jo enklere å bytte lamper i ett rom en å velge vekk ørten spotter som er integrert i taket når man plutselig skjønner at spotter er like kult som koreapanel. Wink
Signatur
   #10
 1,617     Rogaland     0
Ville også begrenset stjernehimmelen ned til det minimale og brukt innsenket pære. Gjerne firkantetninnfatning.
Så ville jeg heller lagt noen kroner i orginale lamper i passende design. Da kan man enkelt flytte på dem eller selge dem om man ønsker et annet uttrykk.