#31
 22,342     Akershus     0


Hoote har rett i at det er viktig å være hundre prosent sikker på at VVB-element ligger inne under isolasjonsmåling/megging, som ett eksempel.
Dette gjelder ikke bare beredere. I noen tilfeller må apparater åpnes og måles. Faktisk kan apparater uten tilsynelatende jordtilkobling også gi jordfeil.

   #32
 4,110     Akershus (Follo)     0
Det er kjekt å ha jord som er bedre enn kravene. Særlig hvis du er i et område med mye lynnedslag. Overspenningsvern virker først etter hensikten med lav impedans mot jord. (Ikke bare lav motstand.)
Signatur
   #33
 123     0

Jeg har altså vært i kontakt med E-verket om dette en rekke ganger gjennom årene,
uten å få noe gehør. Forslag til løsning fra E-verket foruten å bytte måler har vært 0.
Jeg tror og mener jeg har gjort det jeg kan for å finne årsak. Nettopp derfor ønsker jeg
synspunkter, OG ikke minst om det er noen som BEVISELIG kan bekrefte/avkrefte om jordfeil kan føre til strømforbruk som ikke er relatert til vårt bruk.


Jordfeil i din egen installasjon kan generere et forbruk hos deg. Derfor viktig å utelukke dette først, som nevnt tidligere i tråden anbefales installasjon av jordfeilbryter(e).

Hvis man tar utgangspunkt i et IT-nett, 230V med jordsluttningsstrøm på 1 A, og du er eneste abbonent med feil, kan jordfeilen kunne gi et "forbruk" på 230w pr. time, omkring 5,5 kWh pr. døgn, som tilsvarer ca. 2000 kWh pr år.

Hvis anlegget ditt er "tett" (uten jordfeil) kan ikke en jordfeil hos naboen generere forbruk hos deg. (I værste fall kan det være noen kapasative strømmer mot jord i din installasjon, pga. naboens jordfeil, men disse registreres ikke av måleren.)

Angående jordfeil "hos naboen", har netteiere plikt til å feilsøke og fjerne denne. Kan gå litt tid hvis netteier må sende pålegg om utbedring til en nettkunde. Ofte er det 14 dagers frist for utbedring.

Min erfaring er at nettselskapene stort sett er raskt på plass når vi melder om jordfeil i nettet. Mange nettselskaper tar imot melding om jordfeil via nettsidene eller e-post.
   #34
 314     0
En jordfeilstrøm på 1A er ganske ureelt, en jordfeilsstrøm ligger NORMALT langt under dette..

En jordfeil genererer ikke noe STORT strømforbruk
   #35
 21,481     Enebolig     0
Nå ja... Jeg har hengt fast i en tavle der det var over 6A jordfeil. Riktignok en kolonialforretning.

Og har kommet over faser som har vært direkte koblet til jord i "gjør det selv" boliger. Det kan nok føre til økt forbruk vil jeg si.
   #36
 314     0

Nå ja... Jeg har hengt fast i en tavle der det var over 6A jordfeil. Riktignok en kolonialforretning.

Og har kommet over faser som har vært direkte koblet til jord i "gjør det selv" boliger. Det kan nok føre til økt forbruk vil jeg si.


Enig med deg der.. Men ut fra trådstarters info tror jeg ikke vi snakker om mer enn mA i jordfeilsstrømmer her.. Ikke noe som genererer ett "forbruk"

   #38
 123     0

En jordfeilstrøm på 1A er ganske ureelt, en jordfeilsstrøm ligger NORMALT langt under dette..


Hva mener du er normalt? At en jordfeilstrøm på 1A er ureelt er jeg ikke enig i.
Men det avhenger av forhold i nettet. En liten installasjon med en egen liten trafo plassert i umiddelbar nærhet vil ha lav jordsluttningsstrøm, mens i tettbebygde strøk, med store trafokretser vil den være større.

Som en forenkling fastslåes verdien ut fra ytelsen på trafoen, med 2mA pr kVA.  I realiteten er det kapasitansen i alle kabler etc. i trafokretsen som er bestemmende.

Andre feil i trafokretsen (jordfeil hos andre, i fordelingsnettet eller defekt disnauter) vil kunne medføre økt jordfeilstrøm, men da vil ofte overgangsmotstand til jord, motstand i feilstedet etc. bli av større betydning.

I praksis har jeg ved feilsøking på jordfeil avlest fra 150mA (0,15A) til 3 A jordfeilstrøm på lekkasjestrømtanga...
  (trådstarter)
   #39
 9     0
Hei, og god kveld!

Takker for innspill!
Vil bare informere at jeg er en del opptatt, og sannsynligvis ikke rekker å lese gjennom alle svar føt til helgen!
   #40
 224     0
kjekt å Gjøre:

*En ann god ting er å få en oversikt over produkter man har i huset som trekker strøm og hvor lang tid de er i bruk.

* Utføre enkle enøk tiltak som :
- Skru av lyset i rom du ikke opp holder deg i.
- Skjekk om vinduer lekker sett in gummi pakkning, (Hvis du fyrer med elektrisk)
- Skjekk V.V.T det er en sikkerhets ventil på disse hvis den lekker å varmt vann rener ut får du en v.v.t som er oftere på. Kan hende termostaten er defekt på v.v.t. Skru ned temp på v.v.t ikke under 65c. Bruk mindre vann.
- Skru ned temp på Varmekabler, få nattsenking.
- Se på bruken din av elektriske artikler (PS: plasma tv kan trekke rundt 400W) 
         
* Søke etter Jordfeil (nevnt i tidligere poster)