13,937    22    3  

Jordfeilbryter : Forankoblet vs. Bakkoblet

 388     0
Jeg har lurt litt på det med forankoblet. Betyr det at jfbryter er montert foran sikringen eller etter sikringen men foran alt stæsjet på kursen

Jeg har et sikringskap hvor alle sikringer er montert på øverste rad med en samleskinne i bunn av raden hvor kursene da får sin forsyning.

Jeg har en hovedjordfeilbryter og kun en annen jfbryter som er koblet til baderomskursen. Men på grunna av sikringsskapets beskaffenhet( les samleskinne) så er denne jfbryter montert etter sikringen.

Jeg antar at dette ikke er riktig?

En jfbryter kan jo brukes til flere kurser, hvis den har kapasitet til det og da må den jo stå foran sikringene til disse kursene.

Hvordan løser man dette i praksis når man har slike samleskinner? Setter man jordfeilbryterne inn på samleskinna og lar sikringene ligge på neste rekke uten samleskinne?


   #1
 21,481     Enebolig     1
Man setter ikke skinne på jordfeilbrytere. Om jordfeilbryteren ligger før eller etter sikring spiller egentlig ingen rolle bare den kobler ut det den skal. Ved grupperinger kobles den foran sikringene.

Når det gjelder "kapasitet" så er det rett og slett bare om den tåler strømgjennomgangen, feks bruker man 63A jfb hvis man har 63A overlast vern. Dersom jfb kun tar en enkelt kurs, så trenger det ikke tåle mer enn nøyaktig det samme som kursen. Når det gjelder jordfeilstrøm, så er det normalt 30mA i eneboliger.
  (trådstarter)
   #2
 388     0
Da er nok alt som det skal være i mitt sikringskap. Ifølge de kravene som var tilstede når skapet ble satt opp.

Hovedjordfeilbryteren er på 300mA og jordfeilbryteren på baderomskursen er på 30mA.

Burde hovedjordfeilbryter byttes til 30mA? Eller burde det være jordfeilbryter på alle kurser slik kravet er i dag? Jeg skal nå utvide det elektriske anlegget mitt med 3 nye kurser. Jeg antar at alle de tre nye må ha jordfeilbryter, og da er det kanskje like greit at alle kursene får det? eller er det ikke krav om dette?
   #3
 1,029     Oslo     1
Skal du utvide skapet så kan du be om å få pris på å skifte ut hele skapet med jordfeilautomater, dette er jo en sikkrere løsning sånn elektrisk sett, men sånn du har det i dag er jo ikke feil da de er montert etter datidens regler og ingen kan tvinge deg til å skifte. De nye kursene må som du sier ha jordfeilbrytning.
   #4
 52     Trondheim     0
Hvis økonomien tillater det vile jeg like godt byttet ut alle kurser med jordfeilautomater.
Hvis ikke, for all del la den hovedjordfeilbryteren være 300mA. Ellers risikerer du totalt mørklagt hus hver gang en jordfeil på max 30mA dukker opp. Ikke at det nødvendigvis skjer ofte, men kjedelig å vente på elektriker med kun stearinlys hvis du ikke finner feilen selv da  :-\
Du har litt mer margin med 300mA.
   #5
 21,481     Enebolig     0
Ja, litt mer strøm å evt dø av. 30mA er det eneste riktige i boliginstallasjoner. Bytt til jordfeilautomater.
  (trådstarter)
   #6
 388     0
så hvis jeg har forstått dere riktig, så kan man få sikringer med innebygde jordfeilbrytere -> altså jordfeilautomater. Jeg antar at disse kommer i både 10A,13A,16A osv?

Men da er det vel mulig å bruke samleskinna som inngang slik som de gamle sikringene?

Noen som har en ide om hva det vil koste å bytte ut ti sikringer med jordfeilautomater? jordfeilautomatene koster jo noen hundrelapper hver ikke sant? noen minutters arbeid for hver kurs?  Wink
   #7
 405     0

så hvis jeg har forstått dere riktig, så kan man få sikringer med innebygde jordfeilbrytere -> altså jordfeilautomater. Jeg antar at disse kommer i både 10A,13A,16A osv?

Men da er det vel mulig å bruke samleskinna som inngang slik som de gamle sikringene?

Noen som har en ide om hva det vil koste å bytte ut ti sikringer med jordfeilautomater? jordfeilautomatene koster jo noen hundrelapper hver ikke sant? noen minutters arbeid for hver kurs?  ;)


Nå kan jeg ikke svare for andre, men du bør ikke betale over 15000 for komplett renovering (nytt skap hvis det ikke er innfelt i vegg, eller rehabinnsats hvis det er innfelt i vegg) med nytt overbelastningsvern, 10 kurser uansett størrelse og overspenningsvern til beskyttelse mot lynnedslag.

Vi har hatt "kampanje" på dette i mitt firma i 1,5 år nå. Komplett renovering med 7 kurser, overbelastningsvern og overspenningsvern, alt fra en god produsent kalt Eaton (tidl. Moeller), for 9990,- inkl.mva.
Alt gjelder selvfølgelig med standard montering uten ekstraarbeid og at jording er grei for overspenningsvern, men i de fleste tilfeller er dette greit.


Vil du kun bytte kun selve sikringene bør du ikke betale mer enn 1000,- per kurs ferdig montert utenom tid for kjøring på grunn av at det er så mange kurser.

   #8
 1,029     Oslo     1
Tror pris på dette vil være litt avhengig av geografisk plassering. Der jeg kom fra så regnet vi rundt 1000,- per kurs men dette var ett tettsted der priser generelt er lavere en inn mot byer og større steder.
   #9
 21,481     Enebolig     0
Det er ikke så galt å regne slik. Men det er enkelt å ringe tre firmaer og spørre om fastpris på xx antall kurser, inkludert overlastvern og overspenningsvern. Og evt rehab ramme dersom skapet er gammelt. Pass på å få jordfeilautomater av god kvalitet. Dvs at man holder seg unna Chint og Kopp.

Dette forutsetter at anlegget har grei kapasitet og skillebryter fra før av. Hvis ikke må man ta med nytt inntak, og da blir prisen en annen.