7,820    10    0  

Jording: Jordpotensiale i stålvask og dimensjon på jordingskabel

 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Ser ut til å være et utømmelig tema, dette med jording... Jaja, her er mine spm:

Sjekket med multimeter på de forskjelige jordete stikkene i huset: Alle er OK mtp halv spenning mellom jord og pol i alle stikk.
Derimot var det litt variabelt mellom stålvask og jord. Burde ikke det være kontakt der, normalt? Har kobber vannrør, plast avløp, i huset. Til kjøkkenvasken går det kobber opp til underskap, deretter plastrør inn i selve kranen, derved ingen kontakt der. Derved har jo ikke vasken heller noe jording. Burde jeg ha det? Det samme gjelder i kjelleren, der jeg har 2 stk Intra-stålvasker. Null kontakt med jord, siden de er veggmontert, med plast avløpsrør, og frittstående, veggmontert vannbatteri.

I sikringskapet (IT, 3*25A, nytt skap på 80-tallet) ser jeg en jordskinne, hvor det går en 2,5 kvadrat nedover i huset, umulig å følge hele veien. Er det godt nok med 2,5 her?? Har en tanke om at denne er koblet til vann-rørene et sted, er også antydet av tidligere huseier. Så trolig er den eneste jordingen jeg har, kobber-vann-røret som går ut gjennom kjellervegg, og 3-4 meter i fuktig grunn før den blir tilknyttet mer moderne plast-rør ute i hagen. Tidligere eier kan ikke huske det er slått ned noe jordspyd el.l.
Jordfeilbryter i huset ser ut til å gjøre en grei jobb, den har iallfall slått ut pga en (ifølge reparatør) mindre jordfeil i en tørketrommel.
Signatur

   #1
 22,342     Akershus     0
Vasken behøver du ikke å jorde.

Når det gjelder tverrsnit på jordledningen var kravet ikke så strengt som idag. Hvis 2,5 går til "hovedjord" så er det antakelig ikke nok etter de gamle kravene. Du bør finne ut hvor den går. Antakelig bør du sjekke hva den går til og hvor "god" jording di har. Måles av elektriker.

Når du sjekker jording i kontaktene bør du sjekke ledningsevnen. Spenningen forteller ikke hvor god forbindelsen er.
  (trådstarter)
   #2
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0

Vasken behøver du ikke å jorde.


OK. En ting mindre å bekymre seg over  ;)

<Når det gjelder tverrsnit på jordledningen var kravet ikke så strengt som idag. Hvis 2,5 går til "hovedjord" så er det antakelig ikke nok etter de gamle kravene. Du bør finne ut hvor den går. Antakelig bør du sjekke hva den går til og hvor "god" jording di har. Måles av elektriker.

Jepp, dette er hovedjord, så uansett så bør den vel oppgraderes en vakker dag. Tar det samtidig som stigeledningen skal byttes, som er den opprinnelige fra 1957, dvs flettet 3*6mm2. Må rive ned "halve huset" for å finne nøyaktig bane til dagens kabel, så det er uaktuelt dessverre.

<Når du sjekker jording i kontaktene bør du sjekke ledningsevnen. Spenningen forteller ikke hvor god forbindelsen er.

Nei, det skjønner jeg godt, men jeg har iallfall fått en indikasjon på at det "er noe der"  ;D Så da blir det heller å vente til dagen vi har anledning å få oppgradert stigeledning og jording, så får trikkeren måle og mekke til han er happy. Har heldigvis god kontakt med dyktige fagfolk på området som jeg stoler på.

Takk for svar!
Signatur
   #3
 14     Sørum     0
Hos meg er spenningen 168v på ene fasen til jord og 68v på andre. Er altså dette ikke noe stort problem i seg selv?

Når jeg kjøpte huset så sto det i el-rapporten at jordingen er litt dårlig, så la ned ny sløyfe under drenering. Bør vel få koblet på denne snart...
   #4
 21,481     Enebolig     0
Det er jordfeil på trafokretsen. Men hvis du har dårlig jord, så bør du utbedre det.
   #6
 21,481     Enebolig     0
Jepp, netteier skal finne ut hvem som har feilen(e) og be dem utbedre de.
   #7
 1,092     0

Vasken behøver du ikke å jorde.

Når det gjelder tverrsnit på jordledningen var kravet ikke så strengt som idag. Hvis 2,5 går til "hovedjord" så er det antakelig ikke nok etter de gamle kravene. Du bør finne ut hvor den går. Antakelig bør du sjekke hva den går til og hvor "god" jording di har. Måles av elektriker.

Når du sjekker jording i kontaktene bør du sjekke ledningsevnen. Spenningen forteller ikke hvor god forbindelsen er.



Hva var de gammle kravene?

Før min tid.


   #8
 8     Litt utenfor Norge     0
Heisann

Regner med at installasjonen er gjort etter den gode gamle rode ringpermen. ( til ca 1989 ).
Her var kravet at frittliggenend jordlending skulle vare min 4mm2, koblet normalt sett til kaldt vannsror i etasjen en trengte jording. Var og et krav at soilror og kaldvann skulle kobles sammen i hver etasje.
Jordingen var kobberroret i huset.
Kjekt nar vannror ble skiftet til plast. ;D
Jording for armering for varmekabler var vel en ny regel i 1987 eller 1988.
Og varmtvannsberederen koblet vi sammen med komfyr nar den var mindre enn 10 meter. 4 mm2 til komfyr og 1,5 til bereder. ( NB fast tilkobling. )

Ble litt off topic med det er kjekt a se at verden gar framover vedroende el sikkerhet.


(Skulle vel gjerne skifte oppsettet pa tasturet men men bor i Brasil sa vare tre siste i alfabetet er ikke mye ibruk)


MVH

Vidar
   #9
 570     Norge     0
"Hos meg er spenningen 168v på ene fasen til jord og 68v på andre. Er altså dette ikke noe stort problem i seg selv?"

Ideell spenning mellom fase og jord (IT) er 133V, men det opereres vanligvis med en toleranse på +/- 40V før man definerer det som jordfeil.

Jeg meldte inn en jordfeil til netteier tidligere i år, og de tok umiddelbart tak i dette.  Fikk brev etter et par uker om at jordfeilen var lokalisert og vedkommende var gitt pålegg om utbedring.
RAM
   #10
 930     Romerike     0
Hei Fikse..
det er ikke dumt å legge utjevningsjord dersom du er usikker..og..det er bedre å måle spenningsforskjeller mot hovedjord..enn diverse jordspenninger..
lykke til.. Wink
Signatur