10,082
21
1
Jording til sjø
3
Telemark
0
Har en hytte på en øy med jording via jordspyd. Problemet er at jordfeilbryteren slår ut hele anlegget stadig vekk. Har målt spenning på jord og sjekket at det ikke er fra meg. Spenningen er der selv når jeg har slått av hovedsikringen. Det må komme fra en nabo??
Det jeg lurer på er om problemet kan løses ved å legge jordkabel ut i sjøen.
Det jeg lurer på er om problemet kan løses ved å legge jordkabel ut i sjøen.
Siste redigering: Wednesday, December 10, 2008 11:45:11 AM av TW
Det vil heller ikke løse problemet ditt. I et IT nett vil god jord bare gjøre problemet ditt værre i den grad det kan bli det.
Jeg ville installert en Merlin Gerin SI jordfeilbryter. Den slår ikke ut på jordfeil engang ;)
Og du er sikker på at jordfeilen ligger hos naboen?
Jeg kunne godt tenkt meg andres erfaringer angående jordfeil som slår inn i IT nett siden dette er et ganske omfattende tema. Vi har gamle bygg der det ikke nytter med jordfeilbrytere og anlegget i bygget er mer eller mindre tett.
Eneste konkrete erfaringen jeg som kan linkes til det jeg sier er mine foreldres hus. De er plaget med relativt hyppig lynnedslag ved trafoen. Etter de fikk jordfeilbryter så slår denne ut ofte ved nedslag. Det gjør den ikke hos naboene. Det har tidligere blitt målt svært god jording, og det sier seg selv ettersom elektroden ligger ut på en svært fuktig jorde. Feilstrømmen finner med andre ord veien inn i deres bolig, ikke naboenes.
Vi hadde også problem med internettforbindelsen som sporadisk koblet ut. Telemontøren mente det kom av jordfeil. Det ble senere konstantert jordfeil hos en av naboene og kontrolløren sa klart at dette problemet kommer av at mine foreldres bolig har best jording av husstandene tilkoblet på denne trafoen.
Grunnen til at jordfeil slår inn i IT nett er såvidt meg bekjent fordi trafoen er isolert fra jord. Med andre ord finner ikke feilstrømmen "tilbake" til trafoen igjen på samme måte som i TT og TN nett. Ikke annet enn kapasitans mellom jordsmonn og faseledere som ofte er luftstrekk. Dermed blir feilstrømmene "flytende" rundt og finner som alltid raskeste vei (fuktige omgivelser) Dermed trenger man ikke felles jord, jordsmonnet kan bli en slags utjevningsforbindelse i seg selv.
Joda, man kan bytte anlegget. Du får si det til eieren av byens største bygård og gi en antydning til hva det koster Dessuten er forholdene spesielle, rett ved sjøen ol. Hele konstruksjonen i seg selv kan lede feilstrømmene fra naboene inn i bygget.
Jordfeilbryteren går antakelig pga transienter og vil tildels være avhengig av jording.
Har de jordkabel inn på husene, så er jordingene i alle husene koblet sammen
Hadde f.eks. et nybygg hvor jordfeilbrytre slo ut på ettermiddag/kveld, alltid 1 eller 2 i anlegget. Fant aldri feil ved den installasjonen, og kursene kunne legges inn igjen, og alt var ok til neste ettermiddag/kveld. Tok til slutt et par timer overtid, og fant ut at dette skjedde når utelys for en aldersbolig på samme trafokrets slo inn. Kontaktet kommunen og fikk jobben med å finne feil. Jordfeil i forkobling/tenner til gatelysarmatur. Problemene forsvant når denne feilen var rettet.
Ellers er store varmekabel-anlegg og frekvensomformere ofte utfordringer, pga. høye lekkasjestrømmer.
Alle kabler har en kapasitans (kondensator-virkning). I en trafokrets (230V IT) uten jordfeil, er spenningen over denne "kondensatoren" ca 133 V. Når det oppstår en direkte jordfeil, vil spenningen øke til ca 230V. Da vil strømmen gjennom denne øke tilsvarende, forutsett at det er relativt lav overgangsmotstand (god jording). Om jordfeilen ligger hos deg eller hos naboen spiller liten rolle.
Pga. denne type lekkasjestrøm bruker jeg alltid lekkasjestrømtang i tillegg til megger ved feilsøking. Ofte kan jeg måle at en kurs er "tett" ved megging, men at det likevel flyter en jordstrøm på 5-10 mA. Har funnet ut at lekkasjestrøm over 10 mA ved 133 V mot jord ikke bør forekomme, da denne ofte øker til 15-20 mA ved 230V mot jord. Og de fleste 30mA jordfeilautomater begynner å slå ut rundt 20 mA.