6,578    10    0  

Kablet brannvarsler system

 198     0
Hei

Jeg er på leiting etter et kablet brannvarslings system med sentral. evt med innbruddalarm.

noen som har noen tips... ønsker ikke noen av de der produktene som vekterselskapene bruker. (trådløst).

Den må være fg godkjent (forsikrings godkjent)

   #1
 5,730     0
Eg installerte denne typen seriekoblet/paralellkoblet med enkel strømforsyning (9V eliminator + 2 dioder + 9V batteri til backup)

Fungerer glimrende
   #2
 5,569     0

noen som har noen tips... ønsker ikke noen av de der produktene som vekterselskapene bruker. (trådløst).

Den må være fg godkjent (forsikrings godkjent)


Når du ekskluderer produkter som de som virkelig kan dette bruker, har du jo på forhånd sørget for at du vil bruke dårlige produkter.

Sikkerhetsbransjen vet hva de driver med, selv om VG og Dagbladet liker å lage oppslag som skal få deg til å tro noe annet.

Hvis derimot det du sier er at du ikke ønsker trådløst anlegg, er jo det en helt legitim ting å bestemme seg for - men de fleste sikkerhetsselskaper velger kablet der det er mulig.

Jeg vil anbefale deg å kontakte de store sikkerhetsselskaper for priser og typer. Da kan du jo spesifisere at du ikke ønsker trådløst.

FG godkjenning på anlegg i privatboliger er en vits, det trenger du ikke stresse med for å si det slik. Du kan sjekke kravene selv, men jeg mener å huske at det holder at anlegget varsler videre (til en eller annen).

Jeg anbefaler deg derimot sterkt å knytte anlegget ditt opp mot et sikkerhetsselskap med FG-godkjent alarmstasjon. Du ønsker varsling, internt først og fremst - men også eksternt. Du vil at noen ringer deg når alarmen går hjemme hos deg. Kanskje er du bare 2 minutter unna, eller kanskje kan du mobilisere en nabo eller noen andre i nærheten og dermed avverge en katastrofe.

En vekter kan jo også sendes til deg, men ikke for å slukke brann/avverge innbrudd e.l. En utbredt misforståelse dette. Men det er utrolig greit at en vekter kan dra til huset ditt dersom det HAR vært innbrudd, branntilløp, vannlekkasje, etc for å ordne alt praktisk og avverge videre skader.

Et vaktselskap vil også varsle deg når f.eks. strømmen går. Dersom du er på 14 dagers ferie, kan vekteren sette på igjen strømmen og innholdet i fryseboksen din overlever.

Kort sagt er det mange fordeler med å knytte din alarm (brann/innbrudd/andre) opp mot en alarmstasjon. Den eneste bakdelen måtte være at det koster penger, men sånn er livet. Man må jo bare vurdere hva man trenger og hva man ønsker å betale for.

Sannsynligvis vil prisen på anlegg du får fra sikkerhetsselskapet også være billigere enn hva du måtte ha betalt dersom du kjøper det selv. Mange av de gode og stabile anleggene er også vanskelige å innstallere selv - man trenger gjerne PC med riktig programvare (som sikkerhetsselskapet har, men du ikke får) og litt utdannelse.
   #3
 1,110     Oslo / Østfold     0
Dette emnet har vært gjentatt i flere tråder. Har hentet et av mine innlegg fra 27.august.
Vil fortsatt anbefale firmaet NOBY (www.noby.no). Disse er grossister som leverer til installasjonsbedrifter, men selger også direkte hvis man spør pent og viser en viss kunnskap. Sentralene selges i deler eller pakker. Satel CA10 eller CA5, som jeg kjenner best, kan tilkobles alt. PC-program medfølger, men kan også programmeres fra display eller pr. telefon fra NOBY.
Foretrekker så absolutt kablede anlegg da vedlikeholdet er så mye mindre. Andre forhold er også omtalt i tidligere tråder. Som du selv sier er det i dag vanlig med trådløst i slike kronespakker fra selskapene. Ikke dårlige greier dette heller, men de bruker dette først og fremst pga. pris. Kabling er dyrt med godt betalt installatør. Med hard konkurranse på markedet er det ikke lett å få forståelse for mange tusen kroner i installsjonsarbeide.
Har i innlegget under brukt min kolonihagehytte som eksempel. Her er trukket 120m kabel i en hytte på 32kvm. Det meste skjult. Kjøpte utstyr for rundt 15 000:- ( ca. 5000:- for GSM-sendren). CA 10 har innebygd sender for fasttelefon, men det har jeg ikke på hytta. En ingeniør fra NOBY var innom for å se på anlegget som ble betegnet som omfattende til hytte å være. Han anslo at det ville koste mellom 45-50 000:- hvis installert mot betaling. Så det er arbeidet som koster, og derfor trådløst.
CA 10, som jeg benytter, er FG-godkjent i grad 3 og beregnet for næring og større boliger.

27.august 2008
Har vel vært innom dette emnet for noen måneder siden. Men stadig like aktuelt. Ved større boliger bør man klart ha seriekoblede brannmeldere samt også tilstrekkelig mange varslere/sirener. Jeg har god erfaring med sentralen Satel CA 10 som jeg kjøper fra firmaet NOBY. Dette er en kombisentral som via PC programmeres til de områder man ønsker. Har satt opp to slike sentraler til eget bruk. I min kolonihagehytte har jeg magnetkontakter og IR-detektorer for varsling av innbrudd, videre også temperaturføler i vaskerom og fryser, vannføler på kjellergulv og ikke minst tre optiske branndetektorer. Hytta er 32m2. Det hele er koblet opp mot innvendig og utvendig sirener samt også en GSM-sender som sender SMS til familiens fire mobiltelefoner.

I mitt fritidshus som er 140m2 har jeg samme "pakke", men her totalt 11 branndetektorer. Fordelt fra loft til kjeller og selvfølgelig i samtlige rom. Her er to sirener, en utenfor soverommene og en i kjeller (bad i kjelleren ).  Har kombinert med termiske detektorer i vaskerom, kjøkken og garasje. Ellers optiske i de øvrige rommene.

I hovedboligen, som ligger i en betongblokk, har jeg fortsatt en eldre sentral. Disse 140m2 er dekket med termiske detektorer i samtlige rom, og sentralen er utstyrt med en varsler som vekker samtlige naboer i hele blokka når den starter.
Har i tillegg installert 2 seriekoblede ioniske varslere som lever sitt eget liv utenom anlegget.

Føler at jeg skal ha en viss mulighet til å kunne evakuere om nødvendig.
   #4
 5,569     0

En ingeniør fra NOBY var innom for å se på anlegget som ble betegnet som omfattende til hytte å være.


Absolutt et ganske omfattende anlegg for å være på en hytte.
Spesielt syntes jeg kanskje at magnetkontakter er litt "overkill" - men dette er svært subjektivt og jeg diskuterer ikke med deg hva du trenger og ikke - det vet du best selv.

Temp-følere og vanndetektor tror jeg du fort kan spare mye penger på dersom uhellet er ute. IR + brann er helt på sin plass.


Ved større boliger bør man klart ha seriekoblede brannmeldere samt også tilstrekkelig mange varslere/sirener. Jeg har god erfaring med sentralen Satel CA 10 som jeg kjøper fra firmaet NOBY.

[...]

Det hele er koblet opp mot innvendig og utvendig sirener samt også en GSM-sender som sender SMS til familiens fire mobiltelefoner.


Seriekobling av branndetektorer burde være et minstekrav i alle hus. Når det gjelder CA10 så er jo det en relativt "vanlig" type anlegg som det selges mye av i Norge. Da er jeg tilbake på det som trådstarter sier, at han "ikke ønsker noen av de der produktene som "vekterselskapene" selger". Da mener jeg at man har bommet litt. Det er jo sikkerhetsbransjen som kan dette best. MEN, på samme måte som rørleggeren vil man alltid kunne kjøpe dårlige løsninger og gode løsninger, og alt koker stort sett ned til pris. Man får hva man betaler for. Men, å tro at "sikkerhetsselskapene selger dårlige løsninger, jeg vet bedre" er fullstendig skivebom.


I mitt fritidshus som er 140m2 har jeg samme "pakke", men her totalt 11 branndetektorer. Fordelt fra loft til kjeller og selvfølgelig i samtlige rom. Her er to sirener, en utenfor soverommene og en i kjeller (bad i kjelleren ).  Har kombinert med termiske detektorer i vaskerom, kjøkken og garasje. Ellers optiske i de øvrige rommene.


En stygg bommert mange "pakker" inneholder, er innholdet. Det mest vanlige er 1 stk røyk + 2 stk IR + panel + sentral + sirene. Dette er alt for lite. Å tro at man dekker et hus med 1 stk røyk er som å tro på julenissen i juli. Det er falsk trygghet, enkelt og greit. Den løsningen du beskriver her er mer i tråd med sunn fornuft.

Også smart bruk av termisk vs optisk/ionisk.


I hovedboligen, som ligger i en betongblokk, har jeg fortsatt en eldre sentral. Disse 140m2 er dekket med termiske detektorer i samtlige rom, og sentralen er utstyrt med en varsler som vekker samtlige naboer i hele blokka når den starter. Har i tillegg installert 2 seriekoblede ioniske varslere som lever sitt eget liv utenom anlegget.


Dette med varsling er jo det aller, aller viktigste. Det er her jeg mener at følgende prioritering bør gjelde:

1) Varsle internt og i umiddelbar nærhet (sirene)
2) Varsle eksternt (alarmstasjon, SMS, etc)

Jeg er fortsatt stor tilhenger av å koble anlegget til et sikkerhetsselskaps alarmstasjon, fordi man da får muligheten til mange flere tjenester. Spesielt dersom uhellet er ute, og det er innbrudd/brann/vannlekkasje etc i boligen, vil sikkerhetsselskapet kunne ordne alt praktisk som f.eks. å bevare spor, kontakte politiet, forebygge videre skader etc. Det er ikke alltid man er hjemme og kan gjøre slikt selv innen rimelig tid. Det er også greit at det finnes noen på stedet som representerer DEG, når politi og brannvesen holder på.

Det er også smart å ha et annet, frittstående, anlegg som backup. Ting feiler alltid, uansett hvor mange penger man legger i det. Murhys lov gjelder.
   #5
 1,110     Oslo / Østfold     0
Svar til psv21

Ser med interresse at du har dissikert mitt innlegg. Finner det så absolutt inspirerende. Får vel gi deg noe mere bakgrunn.
Du finner at min bruk av magneter og IR er "overkill". Nå har jeg vel ikke nevnt at jeg også har glassdetektorer i kjellervinduer og at min hovedbolig (også denne med magneter på samtlige vinduer) befinner seg i 4. etg i en betongblokk. Ikke det at jeg regner med at Spiderman kommer, men vi har år om annet oppe stillaser.
Paranoia? Nei
Helt siden tidlig ungdom har jeg likt å demontere og montere. Før var det Lego og elektrisk tog. Senere har det blitt antikke ur, veteranbiler etc., så også alarmanlegg.
Det er altså ikke det reele behov som styrer, men det å bygge. Det å få til kablingen og etterhvert programmeringen av anlegg. Det å lykkes. Når jeg står der med en stjernekobling med 8-10 kabler (64-80 ledere), bruker 8 leders kabel, da virkelig trives jeg. Det å kunne måle Ohm og sette inn motstandere på ende og IR. For meg er dette en adspredelse fra daglig arbeide, en måte å tømme hodet på. Når noen i vennekretsen spør om råd til brann- eller innbruddsvarsling, ender det som oftest med at jeg blir stående på gardintrappen.
Kan være enig i at det kan virke noe voldsomt med magnetkontakter, glassdetektorer og IR i et ganske alminnelig hus, men jeg vurderer ikke alltid hvilet behov jeg har. Jo mer jeg kan hekte på jo mer trives jeg. Siden du kjenner CA10 vet du også at denne "bare" har ti sløyfer. Jeg har derfor i samtlige sentraler jeg har satt opp benyttet utvidelseskort til 16 sløyfer. I tillegg til brannkort, fjernstyringsmodul osv.
Det er dette med å få kablingen riktig, få programmeringen rett. Dette å bygge, å lykkes.
Fra tid til annen hender det jo at jeg kabler feil, men da har jeg utfordrigen og hyggen med feilrettingen. Jeg får det alltid til.
Che
   #6
 116     0
Jeg har brukt denne.

Fordi jeg likte hybridløsningen med mulighet for trådløs supplering, men alt legges trådbundet nå.

Har koblet til både brann, vann og tyveri.
   #7
 5,569     0
akeleie:

Hehe jeg ser absolutt verdien av det du gjør :)

Og for å oppklare en eventuell misforståelse: Man har en minimum av hva man bør gjøre på dette feltet, men det er vanskelig å definere et maksimum. Ingenting er "overkill" per definisjon, det er veldig subjektivt.

Jeg har en PD816, også med ekspansjonskort til 16 sløyfer. Den har opprinnelig 8 hvis jeg husker rett.

Men da vet jeg hvem jeg spør når jeg trenger hjelp til alarmanlegg!

  (trådstarter)
   #8
 198     0


noen som har noen tips... ønsker ikke noen av de der produktene som vekterselskapene bruker. (trådløst).

Den må være fg godkjent (forsikrings godkjent)


Når du ekskluderer produkter som de som virkelig kan dette bruker, har du jo på forhånd sørget for at du vil bruke dårlige produkter.

Sikkerhetsbransjen vet hva de driver med, selv om VG og Dagbladet liker å lage oppslag som skal få deg til å tro noe annet.

Hvis derimot det du sier er at du ikke ønsker trådløst anlegg, er jo det en helt legitim ting å bestemme seg for - men de fleste sikkerhetsselskaper velger kablet der det er mulig.

Jeg vil anbefale deg å kontakte de store sikkerhetsselskaper for priser og typer. Da kan du jo spesifisere at du ikke ønsker trådløst.

FG godkjenning på anlegg i privatboliger er en vits, det trenger du ikke stresse med for å si det slik. Du kan sjekke kravene selv, men jeg mener å huske at det holder at anlegget varsler videre (til en eller annen).

Jeg anbefaler deg derimot sterkt å knytte anlegget ditt opp mot et sikkerhetsselskap med FG-godkjent alarmstasjon. Du ønsker varsling, internt først og fremst - men også eksternt. Du vil at noen ringer deg når alarmen går hjemme hos deg. Kanskje er du bare 2 minutter unna, eller kanskje kan du mobilisere en nabo eller noen andre i nærheten og dermed avverge en katastrofe.

En vekter kan jo også sendes til deg, men ikke for å slukke brann/avverge innbrudd e.l. En utbredt misforståelse dette. Men det er utrolig greit at en vekter kan dra til huset ditt dersom det HAR vært innbrudd, branntilløp, vannlekkasje, etc for å ordne alt praktisk og avverge videre skader.

Et vaktselskap vil også varsle deg når f.eks. strømmen går. Dersom du er på 14 dagers ferie, kan vekteren sette på igjen strømmen og innholdet i fryseboksen din overlever.

Kort sagt er det mange fordeler med å knytte din alarm (brann/innbrudd/andre) opp mot en alarmstasjon. Den eneste bakdelen måtte være at det koster penger, men sånn er livet. Man må jo bare vurdere hva man trenger og hva man ønsker å betale for.

Sannsynligvis vil prisen på anlegg du får fra sikkerhetsselskapet også være billigere enn hva du måtte ha betalt dersom du kjøper det selv. Mange av de gode og stabile anleggene er også vanskelige å innstallere selv - man trenger gjerne PC med riktig programvare (som sikkerhetsselskapet har, men du ikke får) og litt utdannelse.


Det å si at jeg eksluderer selskaper som virkelig kan dette er feil. så tar du rimelig feil her. de bruker systemer som er trådløs og billig . jo kun for en ting. selge billig + abbonent og er enkelt og lett å montere. jeg ønsker ikke dette.
det er nok av stråling i hjemmet om det ikke skulle bli mer.
Jeg liker tråd baserte system. enkelt å greit.

jeg ønsker ikke varsling. uansett kan man gjøre avtale med lokalt vaktselskap til å gjøre den samme jobben uansett utsyr. var iallefall slik før i tida
  (trådstarter)
   #9
 198     0

Jeg har brukt denne.

Fordi jeg likte hybridløsningen med mulighet for trådløs supplering, men alt legges trådbundet nå.

Har koblet til både brann, vann og tyveri.


tusen takk. denne ser perfekt ut. skal sjekke denne litt mer. takktakk
   #10
 5,569     0


Det å si at jeg eksluderer selskaper som virkelig kan dette er feil. så tar du rimelig feil her. de bruker systemer som er trådløs og billig . jo kun for en ting. selge billig + abbonent og er enkelt og lett å montere.


Jeg har jobbet mange år i denne bransjen, og kan fortelle deg at her er det nok du om  tar feil. Selvsagt selger mange sikkerhetsselskaper også billige og for dårlige anlegg, men dersom du tror at slike selskaper BARE selger billige og dårlige anlegg har du misforstått. Du får det du betaler for.


jeg ønsker ikke dette.
det er nok av stråling i hjemmet om det ikke skulle bli mer.
Jeg liker tråd baserte system. enkelt å greit.


Helt greit, jeg er enig



jeg ønsker ikke varsling. uansett kan man gjøre avtale med lokalt vaktselskap til å gjøre den samme jobben uansett utsyr. var iallefall slik før i tida


Her tar du feil på et par punkter igjen:

1) Du skriver du ikke ønsker varsling, noe som gjør at ditt alarmsystem vil falle inn i den absolutt laveste grad av sikring (Grad 1-0) (se fg.fnh.no for mer informasjon). Selv om det er FG-godkjent, per definisjon, vil jeg jo si at varsling også eksternt er relativt viktig.

2) Du kan ikke komme til en alarmastasjon med signaler fra hvilket som helst anlegg og forvente at de skal kunne motta dette. Du må på forhånd sørge for at du kjøper et anlegg som snakker samme språk som alle andre. Kjøper du et anlegg av OK kvalitet, vil selvsagt alle seriøse sikkerhetsselskaper kunne motta alarmer fra deg - men for meg ser det ut som om du har tenkt å importere noe hjemmesnekret opplegg fra Sør-Amerika for å unngå å kjøpe noe som også leveres av norske sikkerhetsselskaper - og dermed vil du nok få problemer med å koble deg til en alarmstasjon.

Igjen, kjøp det de som kan dette anbefaler og bruker, så får du det så mye lettere.

Overføring skjer på ulike protokoller, ContactID og SIA er de mest vanlige i alle fall på nyere anlegg. Hold deg til dem, så vil du kunne kjøpe varslingstjenester av en alarmstasjon når du finner ut at det var lurt.