11 330    16    1  

Krav til jordfeilautomat på hver kurs?

 316     Arendal     0
Hadde elektriker til å kikke på sikringsskapet mitt som skal byttes, det gamle er fra nittenfemtifire, med ørten utvidelser siden den tid og klart moden for utskiftning.

Jeg hadde skissert opp ett opplegg med foranmontert selektivt vern på hele tavla (100mA), samt 30mA kombivern på utsatte kurser. (Vaskerom, bad, kjøkken, etc.) Tørre rom skulle mao. kun ha det selektive vernet på 100mA forankoblet.

Men niks, dette gikk ikke lenger i IT-nett sa han, måtte pent ha kombivern på hver kurs. Blir jo en litt annen pris kan man trygt si da, når man har flesket hardt til og planlagt 16 kurser....

Overspenningsvern var det også krav til på sørlandet og østlandet sa han, (dog kun grovvern), er det noen som kan bekrefte dette?

   #1
 3 592     0
Ditt forslag er ikke det beste, men det er lovlig. Overspenningsvern er påbudt i områder med mye torden, AQ ett eller annet. Det er ingen generell regel at det er påbudt på øst og sørlandet. Om det er påbudt hos deg det vet kanskje elektrikeren din utifra andre jobber i nabolaget.
  (trådstarter)
   #2
 316     Arendal     0
I samme anledning var han også nede i leiligheten i huset og inspiserte tavla der, denne er av nyere dato men har kun 1-fas forsyning (25A). Her var det kun en jordfeilbryter på hele tavla.

(Pr i dag er det ikke 3-fas i huset, dette skal oppgraderes nå.)

Med andre ord må nå skapet laskes om siden vi går fra 1 til 3-fas, og overbelastningsvern byttes samt jordfeilbryter. Ny stigeledning innstalleres også så vi kan gå fra 1x25A overbelastningsvern til f. eks. 3x32A.

Men han var samtidig veldig "sugen" på å bytte hele rekka med 8 kurser automatsikringer til over kombivern, men er dette virkelig påtvunget i dette tilfellet?
   #3
 5     0
Hei, dagens krav til IT nett er ganske strenge, og det sikreste anlegget får du med å benytte "kombivern" på alle kurser.
Selvfølgelig blir dette dyrere, men dette kommer sikkert av at kombivern er relativt nytt på markedet.
Om du skal dele installasjonen i grupper vil andre situasjoner kunne oppstå, som feks.
om en varmeovn som lager jordfeil på 1 kurs, da vil alle andre kurser tilkoblet samme jordfeilbryter koble ut. (sprukne vannrør, tint fryseboks o.l)
En annen ting å vurdere i installasjon er om du trenger å gå opp i størrelse i Overlastvern i Kjeller, du har jo allerede økt effekten i sikringsskapet med over 4000W. (fra 1 til 3fase ov)...

For å presse ned prisen så kan det sikkert lønne seg å få inn pristilbud fra andre installatører.
   #4
 3 592     1
Som elektriker så begår jeg ikke lovbrudd om jeg setter opp kun en jordfeilbryter på 30mA foran hele installasjonen. Hvis kunden absolutt vil ha det og skriver under på at han er informert om bakdelene og han likevel vil ha det slik. Da kan jeg gjøre det!  Dette er en løsning som ikke er anbefalt av noen, men vi kan skrive oss bort fra ansvaret. Vi har lov til å montere dårlige anlegg. Men da skal det være kunden som tar valget. Vi må selvsagt anbefale gode, skikkelige løsninger.
   #5
 5     0
Nei, du gjør vel ikke noe ulovelig ved å installere en dårlig løsning, så lenge du kan dokumentere at det er gjort i henhold til forskrift...
   #6
 21 499     Enebolig     0
Angående overspenningsvern har man nå gått vekk fra AQ soner og man skal ta hensyn til en rekke faktorer i hvert tilfelle. Det stemmer ikke at det er påbud om overspenningsvern på sørlandet, men i og med at hvert tilfelle skal vurderes så kan det godt være elektrikeren din gjør deg en tjeneste. Jeg vil uansett anbefale det.


Etter det jeg kan forstå er dette å anse som en ny installasjon. I IT nett skal kurser for stikkontakter, stikk ute, bad og varmekabler skal ha 30mA jordfeilvern.

I praksis vil løsningen være kombiautomater på alle kursene.

Jeg mener også at det er et krav om å minst ha to jordfeilbrytere som deler kursene. Men husker ikke i farten om det gjelder IT eller TT nett (eller begge?)

   #7
 3 592     0
sOPp: Du har rett når det gjelder overspenningsvern.                                            Jeg mener fortsatt at det er lov med bare en jordfeilbryter på 30mA, men da må kunden være veldig bevisst på at det er det han vil ha. Utskifting til nytt sikringsskap utløser ikke krav om kombiautomater. Hvor står det at det skal være 30mA på kontakter inne? Varmekabler, utestikk, bad, dyrerom ja, men andre kurser er det nok med 100mA. 

   #9
 3 592     0
olesim: Er ikke hele svaret der, se f.eks 411.6.1.01.01
Den sier 30mA på bad, ute, varmekabler...
Tror vi må lese litt nøyere begge to.
   #10
 22     0
Jeg byttet ut alle mine sikringer for halvannet år siden, og betalte kr 8.000,- for å skifte ut 8 kurser. Da fikk jeg kombivern på alle kurser.

Jeg ville ikke spart inn på å velge kun en eller noen få kombivern, som en skriver over - hva om store deler (eller alt) skrus av fordi en kurs har jordfeil? Den fryseren lukter ikke godt når du kommer hjem fra ferie... Du kjenner lovern om tings iboende f...skap.

Når byggeaktiviteten har roet seg, får du sikkert en bra pris på jobben  ;D