14 978    29    4  

Kvalitet på PN fra Clas

 8 026     Bærum     0
Ser at elby, elhandel osv selger kun enoooorme ruller med PN (typisk min 100m for 2.5mm2). 
Prøvde å søke litt på forumet for å se om noen elektrikere hadde noen formening om kvaliteten på det som Clas selger, men ble ikke så mye klokere - annet enn at Biltema sitt materiell stort sett er bannlyst av alle  ;D

Så spørsmålet er egentlig om noen har noen meninger om PN kabel fra Clas. De har iaf fornuftige forpakninger på 10 og 25 meter.

   #1
 1 385     Oppland     0
ingen kjennskap til pn derfra... en god pn har en kappe som er glatt og fin og trekke i rør, anndre er som å trekke gjennom med lim på....

ser for meg en rull på 10 meter blir like stor som en taperull, altså må bli mye krøll på kabelen når den skal trekkes, men om det er snakk om små strekk så skulle det ikke være noe i veien for å bruke den kabelen, så lenge den ikke ser alt for håpløs ut, har ikke sett den...

man har alltid bruk for pn, så kjøp en 100meter rull med en gang Smile
   #2
 571     Norge     0
PN fra Biltema virker forsåvidt o.k., men det vanskelig å finne ut hvem som har produsert den.  Tromlene kommer fra Axjo i Sverige, de påstår å ha både Nexans og Draka som kunder.

Biltemas PR er dårlig, og den de kaller PFXP er ikke flertrådig.

   #3
 1 615     Rogaland     1
Jeg har brukt endel PN fra CO. Ingen problem å trekke den der jeg har brukt den i allefall.
Nå har jeg kun renovert rom for rom og byttet ledninger fra 50 tallet i eksisterende rør, så jeg har ikke testet dem på veldig lange strekk.
Elektrikkeren min kommenterte dem ikke som kranglevorne når vi trakk dem heller.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 8 026     Bærum     0
Takk for mange bra svar! Tror jeg prøver meg på Clas. Forøvrig interessant det som skrives om tema sine PN. Hvis dette er Draka eller Nexans er jo prisene gode OG de har mindre ruller enn 100m.

Jeg får sikkert bruk for 100m ila de neste årene, men det føles litt tungt å svi av såpass mye penger på PN akkurat nå Smile
   #5
 571     Norge     0

Forøvrig interessant det som skrives om tema sine PN. Hvis dette er Draka eller Nexans er jo prisene gode OG de har mindre ruller enn 100m.


En litt rask konklusjon - Axjo har mange andre kunder også, men neppe i Kina.  Noe PR jeg har sett fra Biltema kommer fra Alstermokabel, også en av kundene til Axjo.  De produserer også PN, så det er vel sannsynlig at Biltemas kabel kommer derfra.

http://www.alstermokabel.com/frame/bolaget.html

   #6
 1 615     Rogaland     0
Jeg kjøpte inn ruller med PN samt K-rør fra Biltema til en butikk vi renoverte for noen år siden.
Elektrikkeren kommenterte ikke PN kabelen men rørene fikk ikke frem noen godord for å si det diplomatisk..
Personlig kjenner jeg ikke forskjell på Biltema vs CO sine PN. Men jeg så helt klart hvorfor rørene ikke ble tatt godt i mot. De bøyde seg i kurvene og gjorde det meget vanskelig å trekke i. Hadde ikke veggene vært åpne enda ville det ikke latt seg gjøre å trekke i dem.
Signatur
   #7
 21 492     Enebolig     0
Problemstillingen her er vel at feks rør kan man se og kjenne kvalitetsforskjellen på. Når det gjelder PN, så vil man bare merke om det glir greit i røret. Hvor rent kobberet er og hvor godt de leder strøm over lang tid vet man lite om.

Det kan godt være at Clas sin PN er trygg, deres utvalg strekker seg fra nøyaktig det samme drittmateriellet som på Biltema og til det samme vi henter hos grossisten.

   #8
 7 688     Bærum     0
Mener jeg så noe Draka kabel hos Biltema, så det er vekslende kvalitet der også.
   #10
 21 492     Enebolig     0
Det hender at man ser glimt av kvalitet der også. Finner noe Gewiss, dog bare ukurrante ting som ikke er lovlig å montere i nye tavler (enpolte sikringer, 40A jordfeilbryter osv)

Garo er jo ikke spes bra, men til å være Biltema så duger det.

Folk som ikke jobber med denne typen materiell til daglig, har vanskelig for å skille ut hva som kanskje kan duge. Og det er ikke stort heller, så derfor anbefaler jeg folk å holde seg langt unna Biltema når det gjelder el materiell.

Men jeg har kjøpt endel skjøteledinger der, kun for midlertidig bruk som feks gressklipper. Alle ryker til slutt, men da bytter jeg plugg og kontakt.Edit: Renheten i kobberet har noe å si. Jeg har vært borti Kina lamper der de interne ledningene har så dårlig kvalitet at de smelter. Ledeevnen er faktisk for dårlig for den lille strømmen de skal føre.