#11
 21 487     Enebolig     0
Det er lite sannsynlig hvis det er et eksisterende skap han har. Men er jo bare å se om det er merket.

   #12
 3 686     0
Jeg mener at eksisterende stikk ikke nødvendigvis behøver å byttes til jordet. Det kommer an på om det er andre apparater/utstyr innen rekkevidde som er av klasse 1( beregnet for jording). Hvis det ikke er det så kan en montere et utstyr/apparat med metalloverflate uten å jorde hele rommet. Dette blir akkurat som å montere en lampe eller panelovn i slike omgivelser. Risikovurdering kalles det og hva blir farligere med et sikringsskap enn f. eks en kjøkkenarmatur?
   #13
 21 487     Enebolig     0
Det er et poeng, men husk at feks en oljeovn tilkoblet stikk pluss rekkevidden til et menneske ofte strekker seg gjennom hele rommet.
   #14
 3 686     0
Den oljeovnen inngår også i risikovurderingen. Hva om en kunde har kjøpt en kjøkkenarmatur(klasse 1) som kan jordes, og ønsker å få den montert i en gang der det er ujordete stikk fra før? Det vil bli akkurat samme problemstillingen. Må vi da jorde hele gangen? Kan si at det er skjelden jeg gjør det.

   #15
 21 487     Enebolig     0
Det går jo greit siden man bare kan la være å jorde armaturen. Men det blir jo fakstisk det samme med sikringsskapet. Jordlasken kan fjernes. Forskjellen ligger vel litt i at man forandrer på produktet kontra at man lar være å koble til jordleder.

Uansett er det en noe vanskelig vurdering. DLE ville helt sikkert kommet til at alt skal jordes  Wink Og det er jo den beste løsningen.
  (trådstarter)
   #16
 278     Sandefjord/Larvik     0
Takker for alle gode svar!

Det er et nytt skap og det har dette symbolet som du snakker om. Etter det står det Schutzklasse 2.

Vel, jeg får høre med elektrikkeren min hva han skal ha for å bytte ut kontaktene i rommet. Det er masse utstyr i rommet som burde vært jordet (computere, amatørradiostasjoner osv.), så det beste er jo å få det gjort!

Nok en gang, takk for gode svar!
   #17
 21 487     Enebolig     0
Hvis det er dobbeltisolert så er saken klar. Du trenger ikke bytte stikk. Men som du nevner så er det kanskje like greit å gjøre det.

   #18
 22 346     Akershus     0Vel, jeg får høre med elektrikkeren min hva han skal ha for å bytte ut kontaktene i rommet. Det er masse utstyr i rommet som burde vært jordet (computere, amatørradiostasjoner osv.), så det beste er jo å få det gjort!

Hvis han ikke tar det hvite ut av øynene er det god nok grunn for å bytte.
   #19
 22 346     Akershus     0

Jeg mener at eksisterende stikk ikke nødvendigvis behøver å byttes til jordet. Det kommer an på om det er andre apparater/utstyr innen rekkevidde som er av klasse 1( beregnet for jording).
Jeg har hatt denne diskusjonen med kontrollører fra everket og de har lange armer Wink De har krevd at hele rommet jordes.
QC
   #20
 172     Akershus     0
Jeg forandret nettop en 10 A kurs fra ujordet til jordet.  Kjøpte en rull med 1,5 kvadrat grønn ledning.  Skrudde ut begge sikringene på kursen,  trakk så kabelen med trekkefjær ut til alle kontakter/lyspunkt.  Koblet alt sammen, og koblet til jordingspunktet i sikringsskapet.  Skiftet ut alle kontaktene til nye elko med jording.  Funket perfekt.  Materiellkostnader ble noen hundrelapper til Bauhaus, sparte vel noen tusenlapper til elektriker som skal ha betalt timesvis for kjøring, henting på lager, superavanse på materiell osv i tillegg til selve jobben.

NB! Jeg er gammel maskinist som har jobbet med langt større el. anlegg på skip.  Sikringskapet er ikke det første en hobbymekaniker bør skru på! Tongue