52 395    125    1  

Montere elektrisk anlegg på kjøkken : Gjør det selv

 212     0
Jeg vil gjerne legge opp et skjult annlegg på kjøkkenet selv til lys, kontakter osv. Først lurer jeg på hvor mange kurser jeg bør ha til en induksjonstop, en komfyr, oppvaskmaskin, micro, fryser og kjøleskap + noen kontakter. Har fra før av 2 kurser. En på 10 og andre på 16. Holder det å legge til en kurs til eller bør jeg ha flere ?

Andre spørsmålet er når jeg legger dette skjulte annlegget med rør og apparatbokser, er ikke helt sikker på hvordan sånt planlegges. Finnes det noen steder jeg kan lese litt mere om dette ? Hvor mange rør trenger jeg til hver boks etc

Skal bare legge deg opp, elektriker gjør resten etterpå, bare prøver å spare litt penger på denne måten og har lyst å gjøre mest mulig selv.

Håper på svar

   #1
 2 397     Bjørkelangen     0
jeg kan svare på et spørsmål.du må være forsiktig med hva du legger opp av sånt.
det kan hende elektrikker`n nekter å legge opp noe som helst siden du har gjort det.
det må du da forhøre deg med elektrikker`n om
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 212     0
Ja jeg vet det. Jeg bruker samme som til badet og den gang var det greit om jeg la bokser og rør selv, men den gang ble alt likevell gjort av elektriker. Nå vil jeg prøve selv, så får han jobben med å trekke ledninger og koble. Så tror det går bra.
   #3
 21 487     Enebolig     0
Min erfaring er at det aldri går bra. Blir bare masse ekstraarbeid for å rydde opp. Ofte koster det mer enn man sparer. Men hvis din elektriker sier det er greit, så får han ta seg av det.

Angående kurser så er det bare å søke, det finnes et titalls tråder om akkurat samme emnet.
   #4
 244     0

Min erfaring er at det aldri går bra. Blir bare masse ekstraarbeid for å rydde opp. Ofte koster det mer enn man sparer.ok... dårlig erfaringer du hadde da, kansje greit å se'ann folk man lar legge opp slik selv..
  men la opp alt selv til kjøkken og sov på tilbygg. ble overasket over at trikkern kobla alt på noen få timer.. uten å spørre hvordan jeg hadde tenkt.
hadde lakt opp 7-8 kurser med 18-20 punkter.Jeg hadde ikke gjort det før, så om du "kjenner" en trikker bør det gå fint. er du uskikker går det  an å spørre om råd.
   #5
 2 413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Ansvar koster penger.

Enkelt og greit.

Hvis du får en elektriker til å gå med på dette, så står han ansvarlig for ditt arbeide og kan faktisk risikere å miste lisensen hvis noe går gale inne i veggen din.

Arbeidet du her ønsker å utføre, er forbudt ved norsk lov uten de rette papirene. Velger du å se bort i fra dette, så er det ingen som kan hindre deg. Men konsekvensene kan bli utkobling fra ditt lokale eltilsyn og problemer med forsikring.
  (trådstarter)
   #6
 212     0
ok, men er det såpass enkelt at man bare kobler en apparatboks alle steder du vil ha en kontakt eller bryter også setter flexirør mellom disse boksene + at man bruker noen bokser som kryss om det blir flere uttak på samme kurs ?
   #7
 645     Østfold     0
Det er bare 4.5 år års utdannelse for å bli elektrikker, så da må det vel være enkelt?  Wink

   #8
 3 215     0

Det er bare 4.5 år års utdannelse for å bli elektrikker, så da må det vel være enkelt?  ;)


Hva slags argument er det? Jeg har vesnetlig lengre utdannelse enn en elektriker, det betyr ikke at det ikke er deler av jobben min som andre kunne ha gjort om forholdene ligger til rette for det. Endel av det elektrikere gjør er ganske enkelt rutinepreget arbeid (som i så godt som alle yrker), det er vel ikke til å stikke under en stol?

AtW
   #9
 2 397     Bjørkelangen     0
selvom jeg har hatt fagbrev i mange år så blir man aldri ulært i dette yrket.
Signatur
   #10
 645     Østfold     0
Hehehe nei da det er ingen hokus pokus å legge opp et skjult anlegg. Men det forutsetter at en setter seg inn i hvordan det gjøres.
Det er ikke for ingenting at jeg og sikkert mange andre elektrikkere har samme oppfatning som sOPp, at det som regel ikke går smertefritt. Har sett utrolig mye rart fra folk som mener det ikke er noe problem å legge opp litt strøm.
Folk tar rett og slett vann over hode og er ikke ydmyke ovenfor det at det er faktisk et fag.