#11
 24,668     Akershus     0
Om du får krav om utvendige skap er litt bingo. Hadde dette vært nutt, ville kravet kommet. Er det snakk om «justering  av eksisterende opplegg så er en i en gråsone mellom justering og en større omlegging. Ikke godt å si.

Gitt at det er to målere og to adskilte abonnement. En kan oppgradere én eller begge. De er helt adskilt. Det blir meningsløst å snakke om 3*100A til huset, men kanskje 2 stk 3*63A. Derimot kan det komme noe felles ved legging av inntakskabel, her kan det være noe felles, men som forbruker ser ikke du dette.

Når du skriver at dere har fått godkjent endring til 3*100A, så gjelder dette den ene hovedleiligheten, eller dere har fellesmåling. Fellesmåling betinger at hele huset har én «husstand», ikke 3. 

Ad effekttariff. Det finnes enkelte steder. Er så nytt att hver netteier har sin egen modell. Det er derfor ikke entydig hverkern hvordan det er eller blir.

Prinsippet er:
- du betaler en fastavgift som nå. Dette for strømanlegg til huset
- et energiledd som er mengden energi, kWh som er brukt
- nytt fastavgifttillegg, effekttillegg, som er en fast sum beregnet ut fra middelverdien av de 3 hissigste timene du har brukt strøm i mnd. De tre timene skal måles på forskjellige dager.

Hvalereksempelet:
En hytteeier dro til hytta senhøstes og ble der 24h. Mao trakk mye strøm i 24h. Ble dermed straffet med høy effekttariff for hele mnd. Avisskriverier førte til kravet om topper over 3 døgn.
Signatur

HSt
   #12
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det kan også bli ekstra betalt for å ha mulighet til å trekke så mye som 100A i tillegg kan en risikere gigantiske summer anleggsbidrag men dette får en jo vite når en spør (engangs kostnad)
   #13
 24,668     Akershus     1
Forøvrig, elbillading oveverdrives litt. Med en 10A lading over 8 timer natt tar du inn ca 12 mil kjøring. Dersom gjennomsnittlig kjøting pr døgn er mindre enn 12 mil holder det mao med 10A og ev hurtiglading 2-3 ganger i året når det er krise.
Signatur
   #14
 3,876     Asker     0
Jeg har også to elbiler. Har hatt både 32a og 16a ladeinfrastruktur. P.t har vi en 16a delt på to biler. Dette er lite, men ville ikke betale for mer da jeg leier i påvente av at huset skal bli ferdig. Om det kan jeg si at det det fungerer i det daglige, men er irriterende i en del tilfeller. Har da en Tesla og en i3. Tesla går daglig 20-30km, mens i3 går 40-50 km. 16a utgjør da 3,6 kw, mens 32a som vi vil ha i nye huset gir oss 7,2a. MEN, med 32a trengs det bare om natten. Bilene er da begge fulle dagen etter gitt bare noen timer lading. Ladestasjonene balanserer de 16/32 A. Så el-biler er ikke så stort problem som en del frykter. Lade i3’n full fra tom tar ikke sååå lang til. Tesla’n er nesten aldri tom.

Eneste tidspunktet hvor jeg har irritert meg i det siste, er hvor jeg plutselig finner ut at jeg skal kjøre 20-30 mil mens jeg ikke har ladet på noen dager. Men da er hurtigladere stort sett ikke langt unna. En super charger eller en Annen hurtigladere gjør susen.

Konklusjon er at mange overvurderer både behov og når denne strømmen må trekkes. Noen stasjoner kan konfigureres til å styre slikt også.
Signatur
   #15
 3,210     Vestlandet     0
Fornuftig det Børhaug sier om elbillading. Det er også mulig å bruke lastbalansering på andre laster. Slik at feks bare en varmtvannstank kan varme om gangen. Dermed begrenses makseffekten og behovet for større inntak.

Modellen for effekttariff som var på høring, var forresten "abonnere effekt". Dvs at man abonnerer på en effekt, og betaler et tillegg i nettleien pr kWh når effekten er over grensen. Ligner vel mye på den gamle overforbruk modellen?


Men det er ennå ikke vedtatt, så det kan bli annerledes.
   #16
 24,668     Akershus     0
Nå kjenner jeg ikke detaljene i modellen Tovas viser til, men mitt intrykk er at de planlegger en tariff som bare delvis ligner på H3.

H3. Du abonnerte på si 3kW. Energiuttak under 3 kW ble taksert pr kWh til en «lav  pris. I 2 timer den mnd hentet du ut 4kW. Da ble energiuttak over 3kW i 2 timer taksert med «høy  energiavgift, men du betalte kun for de to timene med overforbruk.

Det jeg nå ser er at om du nå gjør det samme, så får du et påslag på fastavgiften på 1kW hele mnd uavhengig av om dette var de 2 timene hele mnd med høy effekt. En blir straffet i 30d, ikke 2 h.

Hvalerhytteeksempelet ble voldsomt fordi hytteeieren brukte strøm i 3 døgn, men fikk effektstraff for hele mnd.
Forøvrig, effekttariff har ikke gått seg til, netteierne bruker flere modeller.

Generelt tror jeg effekttariff vil bli plundrete der en leier ut med minusmåler. Som i TS’ tilfelle, hvem er den «skyldige» som førte til ekstra effektavgift denne mnd? En ren minusmåler kan bli for snau, en må logge strømforbruk som en AMS pr boenhet/betaler.
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 456     0
For å være litt mer tydelig på mitt tilfelle.

Tomannsbolig
3 sikringskap (for hver av enhetene og felles skap)
1 mottakskap i kjelleren hvor kabelen utenfra kommer inn. Dette skapet skal vi rive og heller sette opp et nytt utenfor fordi vi vil spare plass. I dette skapet står det idag 3x80 sikringer.

Så, det jeg har forstått er at Hafslund slår av strømmen så elektriker kan koble på skap utvendig. Kabelen som går mellom dagens inntakskabelen og sikringskap må byttes fordi den ikke er tykk nok.

Spørsmålet mitt er om tillegg etter oppradering til det vi har søkt om og fått godkjent (3x100) kommer begge boenhetene til gode?

Og trenger vi to skap utenfor? Det er ikke noe jeg har blitt gjort oppmerksom på tidligere.

   #18
 2,779     0
I utgangspunktet skal hver boenhet ha eget utvendig målerskap ved større endringer; om oppgradering fra 80 til 100A inntak kvalifiserer til det isolert sett er vel litt i grenseland, men om dere i tillegg til økt kapasitet også vil flytte det felles inntaksskapet, så slår nok definitivt de nye kravene inn.

Det finnes doble inntaksskap, så det er nok med ett (som i praksis er delt i to...) Wink
F.eks: http://www.demas.no/netthandel/tilknytningsskap-tkn-1-ferdigbygd-230v-it-dobbel-m-sokkel-lys-gra
   #19
 3,210     Vestlandet     0
Nå kjenner jeg ikke detaljene i modellen Tovas viser til, men mitt intrykk er at de planlegger en tariff som bare delvis ligner på H3.

H3. Du abonnerte på si 3kW. Energiuttak under 3 kW ble taksert pr kWh til en «lav pris. I 2 timer den mnd hentet du ut 4kW. Da ble energiuttak over 3kW i 2 timer taksert med «høy energiavgift, men du betalte kun for de to timene med overforbruk.

Det jeg nå ser er at om du nå gjør det samme, så får du et påslag på fastavgiften på 1kW hele mnd uavhengig av om dette var de 2 timene hele mnd med høy effekt. En blir straffet i 30d, ikke 2 h.

Hvalerhytteeksempelet ble voldsomt fordi hytteeieren brukte strøm i 3 døgn, men fikk effektstraff for hele mnd.
Forøvrig, effekttariff har ikke gått seg til, netteierne bruker flere modeller.

Generelt tror jeg effekttariff vil bli plundrete der en leier ut med minusmåler. Som i TS’ tilfelle, hvem er den «skyldige som førte til ekstra effektavgift denne mnd? En ren minusmåler kan bli for snau, en må logge strømforbruk som en AMS pr boenhet/betaler.


Det forslaget som var på høring, er at man betaler høy pris for de kWh en bruker den tiden forbruket er over abonnert effekt. Det høres ut som det samme som H3, bare at da var nettleien bakt inn i strømprisen.

Eksempel: Jeg abonnerer på 20kW. En dag i den måneden bruker jeg 22kW i to timer, dvs 4 kWh overforbruk. Dette må jeg betale litt ekstra nettleie for, for eksempel 1kr pr kwh = 4 kr.
   #20
 24,668     Akershus     0
@Tovas, den modellen tilsvarer H3. Så spørs det hva de enkelte netteierne lander på. Enkelte kunne jo gjeninnføre vippetariff over 20kW Grin
Signatur