#12
 125     Bergen     0
Er helt enig med funderingen i denne tråden, om at det er mye _dårlige_ løsninger gjerne fra "gode/kjente" leverandører som er en direkte fare om man ikke tar forhåndsregler.

Jeg har sett mange lamper hvor ledningene som tilkoblet lampen er utført på korrekt måte. Men pga varme fra _rett_ lyskilde så er ledningene "grillet". Det er ikke feil utført heller da fleste lamper ikke stiller noe krav til spesiell lednings-type med andre ord 70 graders ledninger ligger til grunn.

Dette er da et fare moment, da slik varmgang kan føre til varmgang i termineringspunktene, som igjen kan føre til brann.
   #13
 407     Buskerud     0
Finnes et sett IEC/EN normer som heter 60598-1 osv som omhandler belysningsutstyr. Der står det blant annet at om ledninger fra el-installasjon er tenkt ført inn i lampa og temperaturen inne i lampe kan bli høyere enn 70 grader skal det leveres med isolasjonsstrømpe som tåler temperaturen. Så den er rimelige grei. I samme norm står det også noe om krav til temperatur utvendig på armaturen, på montasjeflata, at denne for de fleste lampetyper ikke skal overstige 130 grader... på normalt antennelige overflater, F merket altså. Med da en koblingsboks under montasjeflate slik det gjerne gjøres her i Norge så sier det seg selv at en ber om problemer... Nå skal det sies at normen er på mange sider og jeg har bare skummet igjennom ved en anledning.

Poenget er at selv om en lampe kanskje er godkjent etter EN normen så er den ikke nødvendigvis egnet for montasje over en koblingsboks, så langt jeg kan se det.
Signatur
   #14
 22,342     Akershus     0
Poenget er at selv om en lampe kanskje er godkjent etter EN normen så er den ikke nødvendigvis egnet for montasje over en koblingsboks, så langt jeg kan se det.
Der er derfor det ikke er anbefalt å ha forgreninger under lamper. Det jeg har observert og synes er dårlig er at ledninger har blitt dårlige der det har vært under 70 grader. I en del lavenergi lamper har jeg observert at plasten på ledningene har blitt helt stiv og sprukket. Temperaturen det har aldri vært i nærheten av 70 grader. Det er heller ikke kommet lys/UV fra lyskilden på denne plasten.
   #15
 125     Bergen     0
trenger ikke komme opp i 70 grader heller.

Elektriskanlegg går ut på dato, selvom vanlige mannen i gaten tror det varer evig. Jo høyere det blir belastet jo kortere levetid.
Belastet i denne sammenheng vil si varme. Så om kob.boksens ledninger vil ha konstant 50grader i 30 år. Så vil de ha en annen tilstand enn tilsvarende på 30grader.
   #16
 1,292     Ålesund     0

Det jeg har observert og synes er dårlig er at ledninger har blitt dårlige der det har vært under 70 grader. I en del lavenergi lamper har jeg observert at plasten på ledningene har blitt helt stiv og sprukket. Temperaturen det har aldri vært i nærheten av 70 grader. Det er heller ikke kommet lys/UV fra lyskilden på denne plasten.

Forkoblingen på enkelte lavenergilamper kan bli sinnsykt varm, så av og til er den et større problem enn selve lyskilden. Ser av og til at forkoblingen kan være helt brunsvidd og at merkelappen på forkoblingen er bare noe svartsvidd askelignende greier..  Shocked
   #17
 125     Bergen     0
Eller enda bedre de begynner å brenne seg... det lukter meget spesielt og sterkt.

   #18
 91     Norge     0

Finnes et sett IEC/EN normer som heter 60598-1 osv som omhandler belysningsutstyr. Der står det blant annet at om ledninger fra el-installasjon er tenkt ført inn i lampa og temperaturen inne i lampe kan bli høyere enn 70 grader skal det leveres med isolasjonsstrømpe som tåler temperaturen. Så den er rimelige grei. I samme norm står det også noe om krav til temperatur utvendig på armaturen, på montasjeflata, at denne for de fleste lampetyper ikke skal overstige 130 grader... på normalt antennelige overflater, F merket altså.


Dette er ikke helt riktig. EN 60598 spesifiserer maks 90°C på brennbart underlag, og maks 130°C ved en feil i armatur (f.eks. lysrør som ikke tenner).  Det står videre at maks temperatur på PVC-isolert ledning er 90°C, og en liten fotnote om at de europeiske installasjons og kabel-forskrifter tillater maks 70°C. Men du kan være rimelig sikker på at dette ikke er tatt hensyn til når Hong Kong Backyard Very Best Testing Co.Ltd har "godkjent" lampen for de europeiske landene.

Så man har en overflod av slike lamper på det norske markedet, med CE-"godkjenning", hvor det er opp mot 90°C på tilførsel, uten at det er levert med varmestrømper til PN eller PR'n som kommer inn i lampa. I dette aktuelle tilfellet må det ha vært mer enn 90°C over lang tid, så man kan vel tenke seg at denne lampen skulle vært montert med strømper.
pwb
  (trådstarter)
   #19
 2,283     Ski     0
Det fulgte ikke med strømper til lampene, det er jeg hellig overbevist om. Uansett ville ikke det vært nok siden det har vært såpass varmt at til og med pakningen i takboksen har smeltet, det er nok det som har rent nedover ledningen og lagd jordfeil. Har liggende 5 nye lamper som vi kjøpte på salg på Lampehuset som skal monteres og disse har ledning med beskyttelse frem til en sukkerbit og også med løse strømper som skal på ledningen inn på sukkerbiten. Her står det også maks 60watt som sikkert vil skape tilsvarende problemer over tid, men har gått over til 11watt sparepærer så problemet er løst.