#21
 899     Bergen     0
NEK'en må man jo følge om man ikke har gruppe L. Boliginstallasjon ikke er vel ikke akkurat komplisert.
Jeg jobber med alt fra høyspent, PLS, elektronikk til hydraulikk og pnaumatikk, og ser ikke boliginstallasjon som noe spesiellt utfordrende. Jeg har flere enn en gang måtte koble om skap som er montert av vår faste installatør, der det har vært alt fra koblingsfeil til feil valg av vern, og det som verre er; manglende bruk av høyspentkomponenter i et høyspentanlegg.

Dersom man installerer i egen bolig er man ikke interessert i å gjøre feil som kan medføre støt, brann, eller i verste fall død. I tillegg må alt dokumenteres. Dersom anlegget blir for komplisert, eller man ikke er i stand til å beregne det selv, så er det det greieste å kontakte en installatør.

Dersom jeg skulle bygget nytt, ville jeg brukt en installatør, men det gjør jeg ikke dersom jeg skal skifte en lysbryter eller legge opp en ekstra stikkontakt.
Det gjelder å kjenne sine begrensninger...

   #22
 21,481     Enebolig     0
Helt klart. En vanlig boliginstallasjon av enkel standard er ikke komplisert. Men det krever endel kunskap om både FEL, NEK og ikke minst DLE for å få anlegget uten mangler. Nå driver ikke jeg allverdens med boliginstallasjoner, men dukker stadig opp nye meldinger fra DLE om hvordan ting skal gjøres.

Jeg har pr dags dato ikke sett et feilfritt anlegg som er satt opp av automatikere ol. Noe av dette ligger jo i at et par av de jobbene har vært rapport fra DLE. Men jeg blir overrasket noen ganger. Dette gjelder jo selvfølgelig ikke alle, men jeg tør påstå at uten å være gruppe L i daglig jobb, så får man ikke (noe så enkelt) som en boliginstallasjon feilfri i henhold til foreskrifter og normer. Spes utjevningsforbindelser og topolt brudd er mye glemt.