2 433    25    4  

Ringeklokka filmet uvedkommende utenfor døra.

 1 096     Østfold     1
Jeg trenger mer lys. Uvedkommende utenfor døra i natt:
   #1
 1 486     0
Bevegelses styrte utelamper med god styrke?
Ubehagelig i alle fall.
Det finnes også viltkameraer som sender MMS, noen av de har ganske høy kvalitet.
   #2
 2 941     0
Jeg vil anta at et opplegg med viltkamera blir (minst) en størrelsesorden mer kostbart enn ringeklokke med kamera innebygget!

Men etter min standard er vi vel ørlitegranne over på panikk-siden her Smile. At noen kommer bort til døra kan være så enkelt som at de skulle besøke Hans Persen som bor et sted i gata her, og de var borte på dørskiltet for å se om de hadde funnet rett hus. Behøver ikke være noe mer ubehagelig eller uvedkommende av det. (Jeg har selv kikket på dørskilt for å finne ut om jeg har kommet til rett hus!)

Hvis du ikke vil ha en utelampe ved siden av døra permanent påslått (skal du ha lyst opp ansiketet for om mulig å kjenne det igjen - men det er neppe de du kjenner du er redd for - kan ikke den besøkende få lyset bakfra!), håper jeg du finner noe som tenner lyset "mykt", over et sekund eller to. Jeg hater slike steder der du blir blendet av en voldsom lyskaster som kommer på som en blitz og nesten svir i øynene! De fleste som kommer til døra di er folk med et legitimt ærende, de er ikke angripere!

Dette er forøvrig den tiden på året at folk ringer til deg på fasttelefonen (ja, jeg har det fortsatt - det kom så å si gratis med Internett-linja), og når du svarer, legger de på røret. Da er du glad for at du ved å svare på televonen viser at du er hjemme, så de hopper over ditt hus når de kommer til gata di på ferietids-innbrudds-raid...

En kamerat av meg mekket en gang en telefonsvarer - dette er lyd-parallellen til å tenne lys så du ser hvem som har vært på døra di: Han var lei av folk som hørte på meldingen hans med "Du kan legge igjen en beskjed etter pipetonen", og la på uten å fortelle hvem de var eller hva de ville. Så han endret meldingen til "Hei! Hvem er det jeg snakker med?" etterfulgt av en stillhet på 10-15 sekunder. Mekkingen var for å starte opptaket umiddelbart, slik at innringeren snakker i vei, "Det er Petter, jeg lurte på om du har en trillebåre jeg kan låne" - før opptaket fortsetter med "Jet er dessverre ikke hjemme, men du kan legge igjen en beskjed etter pipetonen". - I dag, når du forventes å ha med deg mobilen overalt hvor du går, er vel dette mindre relevant, men i fasttelefon-tiden var det ganske verdifullt.
   #3
 2 934     Asker     0
Du trenger IR kamera. Jeg har montert RING i nye huset, men overvåkning skjerm med Ubiquiti protect kameraer. Mange typer har innebygd dag og IR mode.

Bør kanskje også ha belysning som går på ja.
Signatur
   #4
 5 527     1
Selv om dette godt kan være helt ærlige hensikter, som keal skriver, så er det jo nærliggende å tenke uærlige hensikter, som f.eks rekognosering eller bare en som "prøver seg". I den sammenheng har skjult kamera dårlig effekt. (Nå er vel ikke Ring-kameraet helt skjult, men likevel.)

Bevegelsessensor og lys er meget effektivt som forebyggende tiltak, som andre skriver. Generelt kan man se på innbrudd som tre faser:

1. Før innbrudd
Noen tyver rekognoserer før et brekk, andre ikke. Innbrudd bør helst avverges i denne fasen - før skade har skjedd. Tiltak kan være oblater som varsler om alarm (gjør at tyven blir redd for å bli oppdaget), utelys (gjør at tyven føler seg observert), synlige kamera, etc. Som huseier bør man ta et kritisk blikk på eget hus, og gjøre det mindre attraktivt. En mørklagt kjellerdør ute av syne er som en invitasjon. Lar naboen stigen ligge godt tilgjengelig? Mange brekk skjer ved entring via tak eller altan.

2. Under innbrudd
Brekket har skjedd, tyven er i huset. Her gjelder én ting: Få tyven ut raskest mulig, forhindre sekundærskader. En tyv som løper gjennom huset og rasker med seg et par nettbrett og noen medisiner er én ting. En tyv som bruker 7 timer på å rote gjennom alt du eier er noe helt annet.

Tiltak kan være alarm, som stresser tyven, men også lys. Jeg hadde en lang diskusjon med en representant for forsikringsselskapet mitt som var på besøk for å gi råd. Han mente at ytterdøren burde være umulig å åpne fra innsiden, slik at tyver ikke kom seg ut ved innbrudd. Jeg er helt uenig.

Det er kjempeviktig med tidlig varsling. At tyven knuser et takvindu og stjeler sølvtøyet er kjipt. At det knuste takvinduet står åpent i 3 uker mens du er på ferie er kjipere.

3. Etter innbrudd
Fra et samfunnsperspektiv handler det om å ta og straffe tyven, og forhindre nye innbrudd. Dette er politiet og påtalemyndighetenes jobb. Fra huseierperspektivet handler det om å få tilbake tyvegods. Kameraovervåking og annen sporsikring er viktig her, men aller viktigst er tidlig varsling av politiet. En politihund på ferske spor er mer verdt enn et opptak, i alle fall i akuttfasen. Her er det en kjempefordel med alarm med kameraoverføring, slik at man raskt kan verifisere at utløst alarm faktisk er reell. De aller, aller fleste alarmer er falske. Politiet rykker neppe ut uten noe mer å gå på enn "utløst bevegelsessensor i en privatbolig".

Det som ofte slår meg er hvor fokusert vi er på fase 3, kontra hvor fokusert vi burde være på fase 1. Spør du meg burde vi legge ned 40% innsats på både fase 1 og fase 2, og de resterende 20% på fase 3. Vi har en tendens til å prioritere motsatt.

For mange som opplever innbrudd er ikke selve tyveriet det verste. For de fleste vil forsikring ordne opp. Men å føle utrygghet i eget hus er verre å fikse. Mange tør ikke lengre være alene i huset, og livskvaliteten forringes for noen betydelig. Da hjelper det fint lite å ha et opptak av tyven. I mange tilfeller kan det ikke brukes, og leder heller ikke til pågripelse.

Men det som er kult er selvsagt å ha opptak av at egne forebyggende tiltak skremmer bort evt tyver!

1) Sørg for at tyven føler seg eksponert og sett, med lys, innsyn fra naboer, evt (godt synlige og godt merkede) kameraer. Økt opplevd risiko for å bli tatt gir økt sannsynlighet for at tyven går videre.
2) Sørg for at tyven vet at innbrudd hos deg gir konsekvenser. Som f.eks at en alarm utløses. I gamle dager var ikke det en stor risiko alltid, men i dag har de fleste kameraoverføring slik at operatøren hos sikkerhetsselskapet raskt kan bekrefte brekk og varsle politiet.
3) Ikke inviter til innbrudd. Noen tyver er opportunister. Dersom de ser en stige ligge klar, og et takvindu stå på gløtt, så blir det litt "velkommen inn!". Sørg også for at naboen ikke inviterer til innbrudd hos deg ved å legge sitt verktøy klart for tyven.

Litt mer lys på vedkommende i videoen hadde nok vært bra. Og i tillegg, dersom han hadde ærlige hensikter, hadde han nok satt pris på det.

Det er litt som når butikkansatte sier "hei" til alle kunder. Ærlige kunder setter pris på det. Butikktyven får følelsen av å bli observert, og blir redd.
   #5
 2 934     Asker     1
Kan legge til at kamera jeg har valgt bevist er ganske godt synlige. Helt hvite, og det er planlagt godt synlig skilt. Da er ikke tyven inni huset en gang. Alarm går først når man er inne. Her ser tyver tydelig at de er filmet så fort fe entrer eiendommen. Ønsker naboen det, kan jeg la kameraene ta opp aktivitet ved døra dies også, men her må man gjerne ha mulighet for i software fjerne deler av bildet.
Signatur
   #6
 5 527     0
Jeg tror i alle fall at filmen viser et avverget innbrudd! Det er noe med måten fyren ter seg på som hyler "uærlige hensikter"... Kan ta feil, men tror til det motsatte er bevist Smile
   #7
 2 941     1
Hvordan mener du at innbruddet ble avverget i dette tilfellet?

Hvis mannen så på navnet på ringeklokka, og konkluderte "Nei, det er ikke her han bor!", hvordan ville han da tedd seg annerledes?

   #8
 2 934     Asker     0
Uansett vet nok innbruddstyver godt hva en RING doorbell er i disse dager. Et steg eller to til hadde han hatt ansiktet ganske godt på film. RING lagrer vel heller ikke lokalt, så video går rett til sky (kan være fordel å ha som meg, UPS på kritisk infrastruktur for sikkerhetssystemer).
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 1 096     Østfold     0
Det er ikke mye innbrudd i sentrum, men dette klientellet er veldig nattaktive og farter rundt i nabolaget. Har mistet ting som:
- Dørmatta
- Blomsterkasse på trappa (en av to, skikkelig irriterende)
- Julebelysning på en busk (uten trafo, den lå igjen)
- Jakke og palm-pilot fra bilen (den ene gangen jeg ikke låste...)

I tillegg så har jeg funnet en sykkel i hagen som har blitt borte igjen dagen etterpå.
  (trådstarter)
   #10
 1 096     Østfold     0
Her er en annen video fra tidligere i sommer. Her var ikke belysning noen sak.