26,819    16    10  

Spenning i en lampe når lysbryter er av?! LED lyser svakt.

 65     4
Hei!

På toalettet vår har vi en enkel lampe med 2x G9 pærer. Den ene har røket, og som sikkert flere vet er det nesten umulig å få tak i G9 halogenpærer lengre. Så da ble det LED. Skaffet et par på IKEA, 35,- per stk, så ikke så drøy investering med det første.

Så da tok jeg ut halogenpæren som sto i, og satte i LED, så det kun var én LED i lampen. Også lyste den svakt med en gang, selv om bryteren var av! 

Dette er kun toalett, så her er det enpolet bryter, men jeg ble litt forfjamset over at det var mulig å lyse opp pæren med en leder koblet fra?

Jeg satte så i halogenpæren i den andre sokkelen, og LED slukket. Disse to er parallell-koblet i sukkerbit i lampen (originalt i lampen). 

Men når jeg så skrudde på igjen, kunne jeg se litt røyk fra halogenpæren(!!) så jeg skrudde tvert av igjen. Nå skal det sies at jeg hadde tatt denne pæren ut med fingrene uten å bruke papir, så den hadde sikkert noe fett på som sikkert brant av, som ga røyken. Det burde vel ikke være noe problem å ha en LED og en halogen?...

Men røyk = lysbryter tvert av for meg...

Uansett; Jeg målte litt oppe der også, for å se hvordan det var med spenning. 
Tidligere har blokka her hatt problemer med høy spenning mellom jord og faseleder/nøytralleder.
Det er et IT-nett, men vi hadde 238V mellom jord og fase-/nøytralleder!! Nå ser det ut til at de har korrigert problemet, og jeg måler 235V mellom fasene, og 135V mellom fase/nøytral og jord, som virker korrekt.

Når jeg målte i lampa med lysbryter av, får jeg 135V mellom jord og nøytralleder (blå), som er som forventet, men jeg får også 7-12V mellom jord og faseleder, og 76V mellom faseleder og nøytralleder?!! Hvordan kan dette ha seg? Er det noe skummelt på gang? Faselederen er jo bare en kabel som går fra lampa til enpols-bryteren, hvor den er frakoblet (bryter er av).

Er dette normalt?

NB! Dette er med lyset av, og uten pærer i!

Kan noen hjelpe?

PS: Byttet til 2x LED nå, ingen røyk, så tipper det var fett fra fingrene mine, de halogenpærene blir jo et par hundre grader raskt.

Så nå er det iallefall lys, men de lyser også svakt med bryteren av :S

Så vidt jeg kan skjønne, må det være en slags mikro-krypestrøm i elko-bryteren som er såpass liten at mitt multimeter kan registrere det, og nok til å få en 2W LED-lampe til å gløde svakt (som en svak indikator), men ikke nok til å drive en halogenpære, eller nok til å få farlig strøm fra.

Ved én LED pære lyste det litt, ved to pærer lyste det enda mindre (i begge), men når jeg målte med multimeteret, slukket begge pærene.

Altså er det spenning på ~75V med bryteren av, men strømmen er mikroskopisk liten. En naturlig krypstrøm i elko-bryterne? Elko Plus dette.

Kan dette være årsaken?

   #1
 1,519     Akershus     0
Har enpolt brudd på et lysstoffrør. Det lyser også svakt når bryteren er av. Merkelig.
   #2
 38,238     Lillestrøm kommune     0
Med 1 polet bryter og LED så skjer det mye moro. Det finnes en kjempelang diskusjon her inne som endte med at en koblet opp en oppkobling og fikk litt lys i lampen. Nå har jeg ikke finlest vedr. halogenlampe problemet ditt, jeg er ikke overbevist om at du ikke var kilden til jordfeilen du målte.
  (trådstarter)
   #4
 65     1
Med 1 polet bryter og LED så skjer det mye moro. Det finnes en kjempelang diskusjon her inne som endte med at en koblet opp en oppkobling og fikk litt lys i lampen.  Nå har jeg ikke finlest vedr. halogenlampe problemet ditt, jeg er ikke overbevist om at du ikke var kilden til jordfeilen du målte.

Usikker hvilken jordfeil du tenker på. Det jeg målte i stikkontaktene med for høy spenning var en feil på nettet som er korrigert.

Men det eneste jeg kan forstå, både med tanke på LED og "baardes" her med lysstoffrør med samme problem, er at en vanlig lysbryter har krypstrøm, en spenning som kan være f.eks. 76V som i mitt tilfelle, og nok strøm til å lyse opp lyskilder som trekker såpass lite strøm. Som sagt var multimeteret mitt nok til å stoppe lyset, og det svake lyset ble halvert når jeg satte inn en LED til.

Men den eneste fornuftige årsaken jeg kan finne, er at selve bryteren gir krypstrøm.
Evt. at strømledningen i takboksen (som går ned til bryter og opp til lampa) klarer å krype gjennom to lag med isolasjon å påvirke ledningen til lampa... Noe jeg tviler på, det er ingen last ellers fra den takboksen, og ingen sterkstrøm i nærliggende rør etc.

Kanskje andre kan gjøre en lignende test? Hva får du som resultat ved måling av N og L fra enpols-bryter som er av?
   #5
 38,238     Lillestrøm kommune     1
Det er en kapastiv kobling som får den dinglende enden av strømlederen til å plukke opp litt strøm. I en 2 leder brudd kobling er det ingen returleder tilkoblet og da blir det ordentlig brudd og den slukker helt. Mulig jeg i farten mistolket noe du skrev om det andre, jeg ville bare ikke friskmelde en evt. annen feil med mitt svar.
   #6
 762     Asker     1
Det er en kapastiv kobling som får den dinglende enden av strømlederen til å plukke opp litt strøm. I en 2 leder brudd kobling er det ingen returleder tilkoblet og da blir det ordentlig brudd og den slukker helt. Mulig jeg i farten mistolket noe du skrev om det andre, jeg ville bare ikke friskmelde en evt. annen feil med mitt svar.

Her er svaret ditt.

Løsningen er enten å sette inn en liten endemotstand eller skifte bryteren fra enpolet til topolet.
  (trådstarter)
   #7
 65     0
Fascinerende. Så med "kapasativ kobling", så mener du at bryteren har en slags "krypstrøm" i kabelen som går videre til lampa?
Eller er det rett og slett for at kabelen går fra takpunkt i rør til lysbryter, og tilbake i samme rør til lys? En kabel er aktiv i røret, den andre er frakoblet, men det blir et slags magnetfelt med disse to kablene?
Dette er normalt? Ikke noe å tenke på? 

Det gjør vel ikke noe at LED'ene har et svakt lys? En vurdering er jo da å kjøpe noe bedre kvalitet enn IKEA, som muligens har større motstand, evt. en minimumsspenning før de lyser. F*** at det skal være så problematisk å bytte til LED, det er for dårlige alternativer til halogen ennå.

Spenning i en lampe når lysbryter er av?! LED lyser svakt. - IMG_2026.JPG - Anonym
Siste redigering: Friday, August 7, 2015 10:49:21 PM av BobBuilder

   #8
 38,238     Lillestrøm kommune     1
Det er ikke i selve bryteren men kapasitans mellom ledningene. Det at LED krever så liten strøm for å lyse er grunnen. Jeg ser det på en lampett med LED fra Jula, slår jeg av bryter sentralt i stue så gløder den, slår jeg av bryter på selve lampe er den slukt.  Antall meter med tilkoblet ledning blir mindre. Det betyr at aktuell kabelføring påvirker dette. Med 2 polet bryter så blir det mørkt. Planlegger dette på hytta.
   #9
 911     Hordaland     0
Hei!

På toalettet vår har vi en enkel lampe med 2x G9 pærer. Den ene har røket, og som sikkert flere vet er det nesten umulig å få tak i G9 halogenpærer lengre.


Litt avsporing kanskje, men å si at det er nesten umulig å få tak i G9 halogen er en litt drøy påstand.
Et kjapt søk viser at det kan skaffes hos blant annet Biltema, Clas Ohlson og Jula.
Da sjekket jeg kun hos de tre.
   #10
 5,111     Sørnorge     0
Komfyren min kan fortsette å lyse selv om sikringen (skrusikring) går. Dette tilsvarer enpolet brudd og lurte meg første gangen til å tro at sikringen var ok selv om komfyren var kald. Jeg misstenker at komfyrlampa får spenning mellom en fase og jord, og derfor kan fortsette å lyse når det er sikringen på den ene fasen som går. (Og antagelig ikke vil lyse når sikringen på den andre fasen går.)

Kapasitans kan minne litt om et lite batteri. Når det står spenning over noe som lar seg lade litt, vil dette også kunne utlade seg. Du har sikkert opplevd å få støt fra ting som ikke har elektrisk tilkobling - statisk elektrisitet. Å gnikke en ballong mot håret er en måte å skape dette på. En kapasitiv utladning vil synke over tid. (Derfor skal man være forsiktig med å klå på gamle TV'er den første tiden etter at kontakten er dratt ut.)

Indusert strøm derimot er strøm som kan oppstå i en ledning pga magnetisme, evt radiobølger. På tradisjonell AM-radio har du en antenneledning (evt stivt rør) som bare er tilkoblet i den ene enden. Strøm blir indusert i denne fra radiosendere (og andre magnetfelt) og veldig forsterket (og filtrert for ønsket radiofrekvens) for å gi deg lyd. (Samme prinsipp gjelder for FM og digitale signaler, men da er det enda flere behandlinger av signalet før det blir lyd.)

Induksjon er det prinsippet som muliggjør trådløs lading av mobiler og el-biler. Og det er det som kan gjøre at din ledning som kun er tilkoblet i den ene enden kan "generere" strøm. Mest sannsynlig fanger den opp stråling fra andre kilder i huset ditt. Hvis du prøver deg litt frem kanskje du finner kilden og kan more deg med å skru av/på belysningen ved å skru av/på wifi/tv/annen belysning/mobil/sirkulasjon i vannbåren varme osv.