#21
 22 352     Akershus     0

Jeg reagerer også på at jfb er 40A. Kanskje den ikke er forankoblet alle kursene likevel?
Kan hende den bare går på baderomsrelaterte kurser.

  (trådstarter)
   #22
 3 215     0
Jeg er nok litt uklar, jeg bor i en 4-mannsbolig, hoveskapet har en hovedsikring på 100A, og en sikring per etasje på 63A, denne boksen er i kjelleren, i første etasje er "min boks", den har en C40 hovedsikring, i tillegg er det en jordfeilbryter, som det står 40A  og 0.03A på. Litt lenger ned på den samme jordfeilbryteren, står det 63A-10000 med mindre skrift, som om den skulle tåle 63A 10 000 ganger eller noe (men det gir jo lite mening). Vet ikke om det er oppklarende, kan jo ta et bilde av jordfeilbryteren.

AtW
   #23
 21 500     Enebolig     0
10000 betyr nok at den tåler 10kA Ikmaks. Altså maks kortslutningsstrøm som kan oppstå.

Jordfeilbryteren din er dimensjonert riktig i forhold til overlastvern.
  (trådstarter)
   #24
 3 215     0
Oppdatering: Problemt har økt i omfang, og jeg har hatt 3 brudd på bare et par uker, noe som eskalerer det fra en mild irritasjon til et mer seriøst problem.

Ny informasjon: Jeg har kjøpt en sånn "lokal" jordfeilsak som står i støpslet, tentke det var verd et forsøk. Den slo ut samtidig som jordfeilbryteren nå siste gang, forteller det meg egentlig noe som helst? Videre viser det seg at min ene nabo har samme problem med at jordfeilbryteren går sporadisk, dog er jeg så godt som 100% sikkert at dette ikke skjer samtidig med at min går (ihvertfall ikke i alle tilfeller), grunnen er at av en eller annen bisarr grunn, så går en kurs i kjelleren min på hans sikringsboks (vi fant ut dette i går), og jeg har hatt problemer med at noe utstyr på den kursen slo seg av uten at jeg skjønte hvorfor. Det har ikke skjedd samtidig med at jordfeilbryteren gikk i min leilighet.

AtW
   #25
 4 114     Akershus (Follo)     0
Kan det være rent mekanisk? Som at noen smeller med døra og sikringsskap står på en  vegg som ikke er stiv.

Jeg har vært borti 2 byggstrømsfordelinger der jordfeilvernet slår ut bare noen kommer borti det. Den ene trenger et lite spark eller treff av en bordbit. Den andre er det ikke råd å flytte på uten at vernet slår ut, da må den behandles som et råttent egg. Dette skjer også uten strøm inn, så krypstrømmer e.l. er utelukket.

Jeg går ut fra at dette ikke er en tilsiktet egenskap. Har dere elektrikere vært borti slikt?
Signatur
  (trådstarter)
   #26
 3 215     0
Hmm, verd et forsøk, jeg skal prøve å sparke litt rundt sikringsboksen. Men om det var mekanisk, ville også den andre jordfeilbryteren på støpslet slå inn?

AtW
   #27
 577     0
Jeg hadde samme problem inntil nå nylig, med sporadisk utslag av jordfeilbryter. "Synderen" avslørte nylig seg selv ved at jordfeilen gikk over til å bli permanent, viste seg da at det var varmtvannsberederen som var roten til alt ondt... Wink

Har du gammel bereder er kanskje den det første du bør sjekke...?

  (trådstarter)
   #28
 3 215     0

Jeg hadde samme problem inntil nå nylig, med sporadisk utslag av jordfeilbryter. "Synderen" avslørte nylig seg selv ved at jordfeilen gikk over til å bli permanent, viste seg da at det var varmtvannsberederen som var roten til alt ondt... Wink

Har du gammel bereder er kanskje den det første du bør sjekke...?


Har en varmtvannsbereder av kvasiny type (10-12 år kanskje), men hvordan sjekker jeg det på en grei måte?

AtW
   #29
 577     0
Nei, si det... Er vel ikke så enkelt så lenge feilen er sporadisk. Om du kobler den ut en dag slik at vannet blir lunkent, for så å plugge den inn og ut noen ganger (for å være sikker på at varmeelementet slår seg av og på) kan du kanskje finne ut litt? Evt få en elektriker til å megge for å sjekke isolasjonsmotstanden mot jord? Eller du kan gjøre som meg, vente til feilen blir permanent. Da går feilsøkingen som en lek. Wink
   #30
 21 500     Enebolig     0
Hva med å spandere en lapp på elektriker for å muligens få fikset dette?  :D

Dete stemmer at vvb ofte har en kjip jordfeil, dvs at varmeelementet lekker akkurat så mye at det slår ut jordfeilbryteren noen ganger.

Lokal jordfeilbrytersak forteller oss ingenting, den fungerte som spådd, begge bryterene faller ut samtidig.

Noen skap og sikringer er følsomme for smell i dører ol. Spesielt Garo har et kjent rykte når det gjelder slappe sikringer.

Det kan også hende at selve jordfeilbryteren er defekt. Hvis en elektriker megger anlegget, så er det sannsynlig at han vil finne ut at det lekker et sted. Hvis man er uheldig, så kan det være at dette er en feil som kun lekker når naboen slår på stereoanlegget slik at det rister litt i veggen.