2 087    45    16  

Ta en El-sjekk, det kan redde liv

 33     Landsdekkende     0
Ta en El-sjekk, det kan redde liv - KampanjeElsjekk.jpg - Norgeseliten

Strøm er en fantastisk ressurs som i tillegg til å dekke elementære behov som lys og varme, gjør tilværelsen vår mye enklere. Tenk bare på alle elektriske hjelpemidler vi omgir oss med i hverdagen. Men for høy belastning i et underdimensjonerte el-anlegg kan også gjøre strøm til noe farlig. Strøm må derfor håndteres på helt riktig måte – ellers kan det føre til brann. Faktisk skyldes fire av ti boligbranner i Norge feil på det elektriske anlegget eller feil bruk av elektriske apparater. I mange tilfeller kunne brannen vært unngått dersom det elektriske anlegget hadde blitt sjekket med jevne mellomrom. Generelt sett er el-sikkerheten i norske boliger ikke veldig høy - og siden vi har et høyere forbruk av strøm enn i mange andre land er vi spesielt utsatt for denne typen branner 

Det som er viktig å vite er at boligen din kan ha et godkjent el-anlegg og allikevel være brannfarlig. En enebolig bygget på 80-tallet hadde nok et el-anlegg godkjent etter datidens norm. Samme bolig kan i dag ha et el-anlegg som er utrygt. Et moderne hjem bruker mye mer strøm enn det som var vanlig for 20-30 år siden. Vi har tørketromler og vaskemaskiner som går døgnet rundt, oljekaminen har vi kastet ut til fordel for elektrisk oppvarming, mange har en elbil som skal lades og ikke minst har vi TV og datamaskiner i nesten hvert rom. Konsekvensen av dette er at du i verste fall presser et strømforbruk tilpasset 2016-nivå gjennom et el-anlegg fra 70-tallet. Hvis dette er situasjonen hjemme hos deg, bør du installere nytt sikringsskap. Det er verdt å huske på at du selv er ansvarlig for at det elektriske anlegget i boligen din er i forsvarlig stand.

Skrusikringer eller automatsikringer
En skrusikring tåler mye mer overbelastning enn en automatsikring. Men det er jo fint, tenker du kanskje. Problemet er bare at en 10 ampere sikring som står med 15 ampere belastning over tid blir en brannfelle. Mange gamle sikringsskap er ikke tilpasset det strømforbruket vi har i dag. Ved å oppgradere til nytt sikringsskap får du moderne sikringer med jordfeilbryter. Disse sikringene beskytter kursene i huset slik at ledninger og stikkontakter ikke blir overbelastet. Samtidig sørger de for at farlige jordfeilstrømmer ikke blir stående i anlegget og skaper brannfare. 

Norgeseliten tilbyr el-sjekk til 1500,-* i hele oktober!
Bedre el-sikkerhet kan gjøres med enkle midler, først og fremst ved å passe på at alle de elektriske installasjonene er i orden og blir riktig brukt. Om du er usikker på brannsikringen i din bolig, bør du allerede i dag be om en el-sjekk. Da kommer en av våre elektrikere hjem til deg, går gjennom hele det elektriske anlegget ditt og gir deg en tilstandsrapport. I tillegg til å få råd om el-sikkerhet og brannsikring, kan du også få råd om strømsparing og riktig bruk av det elektriske utstyret.

Her finner du din lokale elektriker slik at du kan bestille el-sjekk i dag

* På avstander over 15 km vil installatøren beregne et kjøretillegg.

Signatur

   #1
 179     0
Hvilke målinger taes her? Sjekkes koblinger i samtlige punkter? Sjekkes alle downlights?
   #2
 647     Norge     0
Hvilke målinger taes her? Sjekkes koblinger i samtlige punkter? Sjekkes alle downlights?

For 1500,-? Det høres i så fall ut som et tapsprosjekt Smile Kan jo fort være over 100 punkter med koblinger, selv i en ikke alt for stor leilighet.
   #4
 21 870     Akershus     1
Hm,
Norgeseliten AS reklamerer for et produkt El-sjekken, med standard pris, men har ingen spesifikasjon for hva dette er? Lite tillitvekkende.

Gjør en stort mer enn å ta en kontinuitetssjekk av jording og kanskje en IR sjekk av sikringsskaper, ev med sommerbelastning om sjekken skjer i begynnelsen av juni?
Signatur
   #5
 767     1
Ja var alt for lite info her.

men så sant norgeseliten ikke driver falsk reklame, må man vell bare gå ut i fra det de skriver?

Da kommer en av våre elektrikere hjem til deg, går gjennom hele det elektriske anlegget ditt og gir deg en tilstandsrapport. I tillegg til å få råd om el-sikkerhet og brannsikring, kan du også få råd om strømsparing og riktig bruk av det elektriske utstyret.
   #6
 647     Norge     0
Hvilke målinger taes her? Sjekkes koblinger i samtlige punkter? Sjekkes alle downlights?


men så sant norgeseliten ikke driver falsk reklame, må man vell bare gå ut i fra det de skriver?
"går gjennom hele det elektriske anlegget ditt""Går igjennom" er antagelig ikke ensbetydende med å sjekke koblinger i samtlige punkter og sjekke alle downlights. Tipper de kikker i skapet, gjør en visuell sjekk, og kanskje sjekker litt jord her og der.
   #7
 7 693     Bærum     0
Hei,

for detaljer rundt hvordan kontrollen utføres og hva som kontrolleres ta kontakt med din lokale elektriker, han/hun finner du her: www.norgeseliten.no/om-oss/finn-din-lokale-elektriker.

Du må jo kunne si noe om hva som kontrolleres og hvordan, eller er dette opp til det enkelte elektrikerfirma? Videre er det litt rart at prisen er den samme for en liten leilighet og en stor villa.

   #8
 3 719     0
Elsjekk uten noen nærmere spesifikasjon høres egentlig mest ut som en mersalgs-mulighet. Noen kommer innom og påpeker "feil" og gir tips om nye smarte løsninger som huseier kan/bør installere.

1500 er vel uansett ikke mer enn en times jobb, begrenset hva man rekker å sjekke på den tiden.
   #9
 767     0
Syns ikke det er rett å skrive att det går gjennom HELE det elektriske anlegget da.

att man som potensiell kunde må nærmest være elektriker selv for å forstå at når de skriver hele det elektriske anlegget, mener de egentlig ikke det.

Tror de aller fleste som eventuelt kan være interessert i en sånn sjekk, gjør det akkurat fordi de ikke har hverken interesse eller peiling på sånt generelt.

Kan tenkes at det i beste fall kan gi folk en falsk trygghet, når realiteten er, at det meste ikke er sjekket i det hele tatt?

Og att man burde forstått at "selfølgelig sjekker de ikke alt for 1500kr" blir litt for dumt synes jeg.   #10
 21 487     Enebolig     1
Trolig benyttes NEK 405-2, eller tilsvarende.

https://www.standard.no/nyheter/nyhetsarkiv/elektro/lavspenningsinstallasjoner/20081/Nye-normer-for-brannforebyggende-elkontroll---NEK-4051/

Dette er en stikkprøvebasert kontroll som vil gi bra utbytte, sett i forhold til pris. Man etterseer risikoutsatte punkter med tanke på varmgang og berøringsfare. En relativt grundig kontroll av sikringsskap, kontinuitet/jord, isolasjonstest (jordfeil) samt informasjon til kunden.

En fullverdig kontroll av hele installasjonen ville kostet mye mer, trolig mer enn noen er villig til å betale.