10,577    6    1  

Testing av jordspyd/jord

 2     Sør-Trøndelag     0
Har en hytte langt utenfor allfarvei, - som har strøm m/jording i vannrør. Må muligens bytte noen rør, og vurderer å få slått ned et jordspyd og hente jord derifra. Det er pr. i dag ikke jord i sikringsskap, - men jordwire fra vannrør er koblet til begge kursene (ledning koblet til stikk på begge kursene).

Er usikker på om jeg har lyst å få en elektriker opp til hytta og begynne å koble opp ny jord, før jeg vet om det lar seg gjøre å slå ned jordspyd. Dersom jeg må grave grøft begynner vi å snakke store kostnader - og må jeg bore i fjell blir det heller ikke gratis.

Dersom jeg kjøper et jordspyd og slår dette 1.5 meter ned i bakken (om det lar seg gjøre), - kan jeg selv måle om dette er godt nok? Dersom det viser seg å være bra, kan jeg ringe elektriker å få han til å gjøre de magiske koblingene. Har multimeter - men har ingen anelse om hvordan en måler jord.. :)

Takk.

   #2
 962     Figgjo     0
Selv så slo vi et jordspyd ned i sorpa/bekken på siden av hytta. Maks 1 meter. Slo skrått i tillegg for å spare noen cm. ;)

Vi trakk jordkabelen via trekkerøret inn i lag med strømkabelen til strømskapet.

Hvor viktig den var, hadde ikke elektrikeren noe mening om, men vi måtte ha det, derfor gjorde vi det..

   #3
 570     Norge     1
1 - 1,5m jordspyd er veldig kort uansett grunnforhold.  Hvis du ikke har 30mA jordfeilbrytere på alle kurser er jeg nokså sikker på at dette gir falsk trygghet - se f.eks. Montørhåndboka kapittel 3.

For å måle jordingsresistansen trengs mer avansert utstyr enn et multimeter.

   #4
 21,481     Enebolig     0
Normalt ser man an foholdene og beregner dette i febdok. Myrjord, sand, pukk osv. Kravet dersom man har jordfeilbryter skal det ingenting til å overholde, men ved evt overspenninger bør man ha god jord.

Å slå et spyd ned på skrått for å slippe å stresse kan være en dårlig løsning siden det ikke blir liggende frostfritt. Men jeg kjenner til frustrasjonen når det femte spydet bøyer seg  ;)

Vannrør kan forsåvidt være godt nok det, men for å unngå faren ved at det en gang byttes til plast, så vil jeg alltid anbefale separat jording.
  (trådstarter)
   #5
 2     Sør-Trøndelag     0
Takk for mange gode innspill. Jeg er usikker på hva som befinner seg 1-3 meter ned i bakken, men det ser ut til å være jord og leire. Fuktig er det også.
Siden el-anlegget er fra ca. 1960 - og har vært relativt uberørt siden - finnes det ikke noen jordfeilbryter. Det er kun to kurser, en 10A og en 20A (komfyr). Burde selvsagt byttet ut hele sikringsskapet ( i dag er det kun en tavle ), men det er jo kostnader også innvolvert med denslags. Jeg var mer ute etter å gjøre et relativt billig inngrep for å sikre meg mot jordfeil...

Så, utifra det jeg hører her tenker jeg at det å beholde jord i vannrør kanskje er en god idè inntil noen finner ut at de faktisk må fjernes. Så får jeg eventuelt grave ned jordspyd, måle, trekke jordkabel til sikringsskap og få jord festet på en god måte ved en senere anledning.
   #6
 21,481     Enebolig     0
Da er det bare å smelle inn to jordfeilautomater. Legger du til nytt jordspyd så har du et greit anlegg. Bør ikke være noe problem å få fastpris på dette. Men det kreves normalt skillebryter ved inntak dersom man "renoverer" tavla.