10,814
45
14
Tilkobling av 3-fasemotor i garasje
194
0
Hei!
Har kjøpt meg en maskin med 3-fasemotor for å koble til i garasjen.
Har kjøpt meg en maskin med 3-fasemotor for å koble til i garasjen.
På bildet ovenfor ser man kontakttypen til denne maskinen. På bildet nedenfor kan man se sikringsskapet i garasjen. Hva må gjøres for å få koblet til denne maskinen på hele 7,5kW? Er det mulig med en overgang, eller må elektriker komme og bytte sikringsskap? Selve kursen skal være stor nok, og slik jeg har forstått det (/blitt fortalt) er kontakten med rød ramme rundt seg et 3-faseuttak.
I blant så hender det at editoren ikke får med seg all tekst som er skrevet. Det hender også at man kommer borti "lagre" knappen før man egentlig er ferdig med å skrive innlegget.
I all hast trykker man på "rediger", og begynner med å rydde opp i eget innlegg. I mellomtiden er det noen som kommenterer det meningsløse innlegget. Når det redigerte innlegget er klart for å oppdateres, så forsvinner alt man har gjort, da det ikke er mulig å lagre innlegget dersom noen har lagt inn et nytt innlegg i mellomtiden.
Det burde vært lagt inn en liten sikkerhetssluse i kildekoden, som gjør at så lenge redigeringen er påbegynt tidsnok, så må man få lov til å lagre innlegget når det er ferdig editert, uavhengig av hva som har skjedd i tråden i mellomtiden. Slik det er nå, vil jeg tro det er en hel rekke med gode redigeringer som ikke blir lagret.
Så håper jeg vi kan peile oss over til tema
Stikkontakten på maskinen din er 400V. I sikringsskapet ditt har du 230V. Dersom maskinen ikke kan kobles om til 230V, så kan du ikke benytte maskinen i garasjen din.
Når du skal benytte en 400V maskin på et 230V nettsystem, så vil også amperen øke. Grovt sett vil en 3-fase maskin på 7,5kW trekke rundt 19A 230V. Det kan se ut som at det står 3 stk 25A sikringer som forsyner kontakten i skapet. Uttaket er i så måte kraftig nok, men du må fortsatt mest sannsynlig foreta en omkobling av maskinen for å kunne benytte den med 230V tilførsel.
Hva er naturlig fremgangsmåte videre? Og antar at det ikke er aktuelt med 400V i veggen, da dette er bestemt av (linjen inn til garasjen fra) trafoen?
Har hørt med nettselskap om at nettet skal tåle oppgitt effekt, men har dessverre stolt på en "ekspert" (bekjent) i forhold til at det skal være mulig å koble til.
har du noe skjema/manual på denne maskinen? merke/navntype-nr?
legger du ut det kan det hjelpe oss en del med og hjelpe deg
ja, du har 230v 3fase hos deg. det blir sjeldent endret på i eldre strøk.
så det vesentlige her er og finne ut hva som kan gjøres med maskinen din
Det blir litt vanskelig å gi noen konkrete tips om hvor du bør begynne, når man ikke vet hvilken type maskin det er. Likevel, her er et par eksempler:
Visst det er en maskin hvor tilførselskabelen går direkte til en 3-fase motor via en start/stopp bryter så er det som regel en enkel sak å bygge om dette til 230V. Du må da se på merkeskiltet på motoren, om motoren kan forsynes med både 230V og 400V. Eksempel på et merkeskilt for en motor:
Visst maskinen har et styreskap med diverse betjeningsbrytere, instrumenter og lignende så er det kanskje noe verre å koble om maskinen til 230V, litt avhengig av hvordan maskinen er konstruert. I en del tilfeller vil det ikke være mulig å koble om slike maskiner. Eksempelvis visst det er en dreiebenk, høvlemaskin eller andre komplekse maskiner.
Ta gjerne et bilde av maskinen, eller gi en beskrivelse av hvilken maskin det er, gjerne med fabrikat og type, så vil det være enklere å gi tips til hvordan du kan sjekke opp om maskinen kan kobles om til 230V.
Det er kanskje ikke realistisk å få 400V i veggen? Antar en gammel trafo på bygda ikke er i stand til å levere slikt..
Takker for all hjelp jeg kan få
eydybdal; om først motoren(e) i maskinen kan kobles om til 230V i trekant i stedet for 400V i stjerne, så kan vel "bestandig" maskinen som helhet det (men det kan bli endel jobb med flere motorer)? Koble om styrestrømmen fra L+N til L1+L2, og justere ampere-innstillingen på eventuelle motorvern, er det da andre potensielle problemer?
Maskiner som skal ha 400V på styrestrømkretsen er vel ikke vanlig??
Støpselet på maskinen, er et rødt eller blått? Ser at du har lagt ut et bilde du antagelig har funnet på nettet.
Rød rundstift-uttak = 400V
Blå rundstift-uttak = 230V
tror ikke jeg hadde turt og tukle med den uten og ha et skjema for 230V. (fant ikke noe på nettsida til maskinen)
vil tro det enkleste er, hvis han skal beholde maskinen, er og kjøpe en trafo fra 230v til 400V.
Maskinen selges stort sett til gårdsbrukere. Lurer på hva de pleier å gjøre for å få kjørt en slik maskin, 400V er vel relativt sjelden ute på bygda?
Inge79: er dessverre ikke i nærheten av sikringsskapet før til helga. Men motoren skal i utgangspunktet være "stjerne-trekant" i forhold til startstrøm. Hvordan blir dette om man eventuelt måtte gått for 230V 3-fase?
Trafo høres dyrt ut, hva ligger en 230V -> 400V på i pris sånn ca?
Ser ut som at det står 25A sikringer i de tre elementene til høyre i skapet, kan antyde en gul perle bak glasset.
Ikke helt riktig å si at den "bestandig" kan det. Det kan være andre elementer i maskinen som gjør at den ikke kan bygges om. Ett eksempel er visst man har benyttet 400V varmeelementer, noe som er erfart fra en industriell høytrykksvasker med varmtvann. Motoren kunne kobles om, men ikke varmeelementene.
Husk at Norge er ett av få land i verden som bruker 230V 3-fase nett. Mest vanlig at maskiner kan kobles om mellom 380V / 690V.
Ikke vanlig, men det forekommer styrestrømmer som er bygget opp med 400V/24V styrestrømstrafo, eller kontaktorspoler med 400V styrestrømsspenning.
Visst maskinen er bygget for 400V med stjerne-trekant-start så leveres maskinen med en 380/690V motor, og kan da ikke benyttes med 230V nett. Eneste løsning er da å benytte en egen trafo fra 230V til 400V.
De fleste maskiner kan som regel leveres med 230/400V motor på forespørsel. Dumt at du ikke spesifiserte det ved bestilling.
Sjekk finn.no, ser ut som mellom 10-15k ny. Ville hørt med forhandleren du har kjøpt sagen av i første omgang...
Wood-mizer har norsk importør, de kan helt sikkert også hjelpe deg.
De har forskjellige modeller av maskinen, og det er kun den enkleste modellen av sagen, som har en 5,5kW motor, som har blitt omtalt som 230V enfaset. Denne modellen er svarere på alle måter, sagbenk inkludert. Alle andre modeller er omtalt som 3-fasemotorer med stjerne-trekant-start. Så da er det en 380/690V motor i denne? Da må det være relativt vanlig med trafoer rundt omkring da dette er en ikke helt uvanlig båndsag.
Ser ut som det blir trafo på meg. Et kjapt søk på trafo sendte meg videre til finn og denne annonsen: http://m.finn.no/bap/webstore/ad.html?finnkode=53917612&fks=53917612
Kommer til å gjøre mer research, og er selvsagt veldig åpen for tips fra dere med kunnskap om trafoer, men en trafo i den prisklassen så skal jeg være "good to go"?
10-15000,- var ikke altfor avskrekkende nei, det er noe man kan leve med.
Skal høre med de, dette er neppe en ny problemstilling
Ellers, mange nye hytter rundt oss som har 400V, men bygda har 230.
Tilbakemelding fra leverandør er at det er 230V 3-fase jeg får, og at motoren kan laskes om til 400V (motorvern må evt byttes). Stjerne-trekant-start gjelder fortsatt.
I den europeiske manualen står det at motoren er en Siemens 1LE1002 1CA13-4AA4-Z, men der er den ført opp som 400V. Et google-søk viser at du har rett om denne motoren (400 / 690V 50Hz fant jeg). Er ikke alt som stemmer overens for de norske motorene i forhold til resten av Europa, så er nok en annen motor her.
Etter min enkle beregning skal 25A være nok for maskinen. 7,5kW / (230V * 0,85 * 0,95) = 23,3A. Antatt effektfaktor = 0,85 og virkningsgrad = 0,95, har ikke tall på dette. Det er standard blå kontakt på maskinen, er det da mulig med en overgang fra "komfyrkontakten" (gammel type 3-faseuttak) jeg har eller må elektriker hyres inn gitt at det er 25A sikring? Noen som vet i hvilken størrelsesorden kostnaden for å fikse ny kontakt og evt få 32A sikring vil ligge på?
Motoren kan ikke laskes om dersom den skal ha stjerne-trekant-start. Stjerne-trekant-starteren foretar omlasking mellom stjernekobling og trekantkobling. For at dette prinsippet skal fungere må motoren ha riktig merkespenning i forhold til nettsystemet den skal benyttes mot.
Om jeg tolker deg rett fra tidligere så skulle det vært en motor som kan laskes om fra 400V (380V) til 690V når den har stjerne-trekant-start (du nevner riktignok ikke lasking i mitt forrige sitat, så jeg kan være på bærtur)? Hvorfor vil dette eventuelt fungere og ikke mellom 230V / 400V for en motor dersom den lages for dette? Eller vil det uansett være umulig å laske om en motor med stjerne-trekant-start (slik jeg tolker ditt nye innlegg)? Har iallfall fått bekreftet at jeg får 230V 3-fase med stjerne-trekant-start, så da skal det være greit for meg. Kanskje de bommer på omlaskingsdelen?
PS: Har som sagt lite peiling på dette med lasking, stjerner og trekanter. Går bare etter det jeg ble fortalt av leverandør.
En motor med merkespenning 230/400 V kan startes i stjerne og kjøres i trekant på et 230V nett med full kraft. På et 400V nett kan den kun kjøre i stjerne, ingen mykstart.
En motor med merkespenning 400/690V kan på et 400V nett startes i stjerne og fortsette i trekant.
I forhold til omlasking, har de nok bommet litt. Det er riktig at man vanligvis kan laske om en motor mellom 230V og 400V. Dersom maskinen er bygget med stjerne-trekant-starter, er det nettopp "omlasking" som blir benyttet som prinsipp for stjerne-trekant-starteren.
Dersom motoren er merket med 230/400V kan den driftes både ved 230V og 400V. Motoren er da merket med 230V som trekantkobling, og 400V som stjernekobling. Det betyr at motoren har fullt pådrag når den får tilført 230V i trekantkobling, og når den får tilført 400V når den er koblet i stjernekobling.
Trekantkobling betyr at viklingene får tilført fasespenning direkte på begge sider av viklingen.
Stjernekobling betyr at viklingene får tilført fasespenning på ene siden av viklingen. Andre siden av viklingene er samlet i et nullpunkt. Dette gjør at spenningen over viklingen blir rundt halvert (delt over roten av 3).
Når man tilfører 230V på en motor som er koblet i stjernekobling betyr det at viklingene vil få rundt 132V spenning. Dette gjør at motoren får redusert strøm i viklingene, som igjen gjør at den er mer tolerant for tyngre belastninger i en oppstartsperiode. Motoren får dog svakere moment, og vil bruke lengre tid på å få opp turtallet. Hensikten med stjerne-trekant-starter er at man gir motoren en rolig oppstartsperiode, før den laskes om til trekantkobling for å gi fullt pådrag og maksimalt dreiemoment/kraftuttak. Omlasking mellom stjerne-trekant kan gjøres automatisk med kontaktorer, eller en vendebryter, eller andre reguleringsprinsipper. Når man benytter stjerne-trekant-starter er det derfor ikke mulig å benytte lasker på motoren i tillegg til omlaskingen som blir gjort av kontaktorene/bryteren/styringen.
Edit:
Det ble et noe rotete innlegg. Jeg måtte skrive innlegget 3 ganger, da innlegget forsvant hver gang jeg prøvde å lagre det. I blant er ByggeBolig-forumet utrolig irriterende.
Er det slik at en 230V/400V-motor (slik du snakker om eydybdal) egentlig ikke går på 400V under drift om det er det den er tilkoblet, stjernekoblingen reduserer spenningen til 230V? Så under drift går den bare på 230V uansett om den er koblet til 230V (trekant) eller 400V (stjerne)? Vil startstrømmen i stjerne-trekant (230V stjerne ->132V) bli lik som for en hypotetisk motor på 132V med direktestart?
Har lagt ved motorskilt fra motoren som er på maskinen (bilde av annen maskin). Tolker det som at det stemmer overens med det som er nevnt i de to postene ovenfor: 3-fas 230V stjerne trekant, evt 400V stjerne.
Dersom man da har et 400V nett, så kan man ikke benytte stjerne-trekant-vender (Y/D vender) på en slik motor. Når motoren er merket 230V-D og 400V-Y så kan man ikke tilføre viklingene mer enn 230V direkte (trekantkobling). Det blir da umulig å kunne tilføre motoren 400V-D direkte på viklingene, hvor man altså må koble den som 400V-Y.
I 400V TN er nulleder tilgjengelig. Det for at forbruker skal ha tilgang til 230V. Enkelte skriver derfor 230/400V TN-nett.
Eg treng ein overgang frå flatstiftkontakten i sikringsskapet mitt. Har ein 32A kabel med rundstift 332-9(?) støpsel i endane. Vil det då fungere fint å kjøpe ein halvmeter kabel, eit 332-9 støpsel og eit Teknisk støpsel 25A 3 fas 7023 og nytte dette som ein overgang? Har eg eventuelt lov å gjere dette sjølv, eller må det gjerast av godkjent elektrikar? Kursen er på 25A og motoren har spesifikasjonar som på motorskiltet vist i post ovanfor, så ein skal holde seg innafor 25A.
Har du lov å koble det selv? Nei, strengt tatt ikke. Man har ikke lov å koble noen trefase-kontakter selv, heller ikke om de er under 25A (som komfyrstikket man kan montere selv) eller 16A (som vanlige enfasekabler du også kan koble selv).
Gjør "folk flest" sånne oppgaver selv? Definitivt ja...
sunn fornuft kommer man langt med. dette er jo dog ingen fast instalasjon heller.
husk på og bruk endehylser der det trengs.
ofte er det vanskelig og få den fin-trådete kabelen til og ligge ordentlig under skruene på det støpslet, samme i andre enden.
Takkar for innspel.
Har et 400V TN-S anlegg der 400v 3-fase kontakten har en C10 30ma automat i skapet.
Vil den i det hele tatt være mulig å koble opp i mot denne motoren? Eller er eneste alternativ å få satt opp ny sikring i skapet som forsyner denne med 230v 3fas da utenom på egen skinne?
Ser det selges byggeplass skap med 400v 5-fas inn og hvor et av utgangs kontaktene er 230v 3-fas. Vil det være mulig å bruke dette i mellom 400v kontakten og apparatet med motoren? Eller vil jordfeil/fase føleren i sikring skapet trippe?
Ikke så enkelt med disse begrepene. Uten transformator er det ikke mulig å få ut 230V 3-fase fra et 230/400V TN-system.
Du er bundet til en rød kontakt med 4-5 ledere. Med 5 ledere har du 3 linjeledere, én N-leder og PE/jord.
Mellom linjelederne har du linjespenning 400V. Mellom hver av linjelederne og N-leder har du 230V fasespenning.
Min forståelse av merkeskiltet er at motoren kan kjøres i trekantkobling på 230V IT nett og i stjernekobling på et 230/400V TN-nett. Sikringen din synes å gjøre jobben.
Denne motoren kan du ikkje koble om til 400Volt da det er en dahlander motor. Driftspenning vil alltid være 230V og motor kan kjøres i trekant med 1280 RPM og dobbelstjerne med 2650 RPM. Løsningen kan være ny dahlandermotor hvis en har bruk for to hastigheter (dyrt), en standard singel speed asynkronmotor 230/400V eller trafo 400V til 230V (kanskje dyrt, alt etter hva du får tak i ). Standard motor med frekvensomformer har blitt så billigt at det stort sett har utkonkurert dahlandermotorer.
Men hvordan gjøres det da i slike byggstrøm skap? Slik som denne har 400v inn, og 230v 3fas ut. Skjønner ikke helt hvordan den gjør dette uten problemer? Kan jeg bruke denne, også vil alt virke som det skal?
https://www.computersalg.no/i/1368988/el-bj%c3%b8rn-byggepladstavle-32a-2x230v-dk-2x230-3-pol-cee-2x16a-5pol-cee?sq=byggepladstavle#specsarea
Høres litt ut som at å bytte motoren til en 400v versjon er veien å gå. Også heller kun gå på en hastighet for å gjøre motoren så billig som mulig. Men da må også fotbryteren kobles om så den ikke gir 400v trekant og stjerne inn til nye motoren (om det da ikke er en 400v dahlander motor som nevnes over her)?
Eller den teorien funker kanskje kun for likespenning, ikke veksel?
Angående dahlandermotor, den du har er koblet som delta/dobbelstjerne og vil gi samme moment ved begge hastigheter. Dahlandermotorer kan også leveres som stjerne / dobbelstjerne og vil da gi samme effekt i begge hastigheter. Denne motoren vil teoretisk kunne kjøres på dobbel spenning i stjerne men vil gi høyere effekt en designet, og vil ikke kunne kjøres på dobbel spenning i dobbelstjerne. For å gjøre endringe fra delta til stjernene, må kobling mellom viklinger og klemmebrett endres, ikke bare laskene. Gjøres dette feil, brenner du viklingen. Vil ikkje anbefale noen å gjøre modifisering med mindre de har veldig god kjennskap til dahlandermotorer.
Men slikke byggekasser kan ikke omforme 3-fase 400V inn til 3-fase 230V ut hvis ikke de har en stor transformator.
Legg merke til trafoen over, blå i den ene enden, rød i den andre.
Ser at jeg klønet det litt til med Dahlanderkobling i en tidligere post.