104    7    1  

Trekke CAT-kabel i trekkerør med eksisterende kabel

 41     0
Hei,

Jeg ønsker å trekke en CAT6-kabel gjennom et trekkerør med eksisterende kabler. Trekkerøret går mellom to etasjer, og er anslagsvis 10 meter langt. Fra før av ligger det en CAT6-kabel og en coax-kabel i røret, men jeg vil skifte ut coax-kabelen med en ekstra CAT6.

Jeg ser for meg at det er vanskelig å bruke en trekkefjær når det allerede ligger en ledning i røret, og tenkte derfor på å bruke coax-kabelen til å trekke den nye CAT-kabelen. Jeg har aldri trukket ledninger før, så er usikker på hvor lett dette er. Noen tanker? Et alternativ kunne kanskje være å bruke overganger på coax-kabelen i begge ender?

Takk for alle svar Smile

   #1
 255     Nord-Jæren     0
Om det ikke går å feste i coaxen (en god plan det), kan du tømme røret helt og trekke de to cat6-kablene samtidig. Om det er litt kranglete, finnes det remedier (glidemiddel) som er beregnet på formålet. Vet i hvert fall at da jeg jobbet som hjelpemontør på tidlig 2000-tall, så brukte enkelte elektrikere spenol til dette fordi det visstnok(?) ikke var skadelig for kablene over tid.

Prøv å få selve skjøten så tynn som mulig, og bruk en litt "tørr" teip. Gaffateip er for sticky i overflaten, så den henger seg veldig lett fast i k-røret. Jeg har grei erfaring med maskeringsteip, som er veldig "tørrglatt" i overflaten, slik at den glor godt mot k-rør.
Signatur
   #2
 20 506     Akershus     0
Tror det enkleste er å trekke ut alt og trekke inn nytt i parallell.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 41     1
Takk for tilbakemeldinger! Ja, det kan nok tenkes at det er lettere å trekke ut og begynne på nytt. Jeg forsøkte å dra i coax-kabelen nå, og jeg klarte ikke å rikke den. Hvor hardt er det meningen at man må dra, og hva tåler ledningene? Mulig det går lettere hvis jeg forsøker å trekke i begge samtidig!
  (trådstarter)
   #5
 41     0
Du må absolutt ikke dra ut uten å ha med noe med igjennom.

Neida, men jeg har ca. 30 cm ledning på hver side av røret, og jeg har foreløpig ikke fått til å dra ledningen mer enn noen milimeter. Det virker som om de sitter litt fast i røret, men jeg vet jo ikke hvor hardt det er meningen at man må dra.
   #6
 20 506     Akershus     0
Du kan dra ganske hardt. Som et eksperiment, finn lignende kabel og forsøk å slite den av.
Ut av boks er det en fordel å forsøke å trekke mest mulig rett ut langs veggen uten bend på kabelen. Ev kan en holde i kabelen og tråkke på den dersom løpet går ovenfra og ned.
Signatur
TSt
   #7
 8 349     0
Pass bare på at når den evt kommer så klarer du ikke å stoppe etter x cm. Da kan du plutselig ha en meter ute og da er det for sent å henge på i noe. Men har vært borti noen få som dessverre har hatt permanent kabel. Dytte i det som stikker ut samtidig kan også hjelpe.