282    19    1  

Utendørsbelysning kabel og kopling

 260     0
Hei.

Skal ha på plass 8 stk utelamper som ikke har plass til 2 kabler inni lampa. Ser for meg dette oppsettet.

Legge kabler fra boks til boks. (Ip56 8 stk) så dra kabel ned fra lampe til hver enkel boks
Koble med wago inni boksen. (Må ledning ha no form for strekkstopp inni boksen så ledningene ikke kan dras ut? Eller er det godkjent med at de kun sitter i klammer på vegg og wago i boks? )

Spørsmålet er om dette virker greit? 

Og burde man gå for pfxp kabel 2.5 mm2 ? Da kabel ligger synlig på husveggen.

Så spørsmål om hvor strømmen burde hentes fra? 

Jeg har 2 stk doble ute kontakter som er på 16 amp sikring.(ene drar varmepumpa) (andre brukes til og lade hybrid bil)disse kursene er lagt opp i 2017. 
 Kan strømmen hentes fra en av disse kontaktene? 
Eller burde strømmen komme innenfra feks gangen der jeg har 10 amp sikring på kursen som dekker gang pluss ett soverom?

Skal ha sensor koblet til. 


   #1
 350     Viken     0
Det kjipe men enkle svaret er ring elektriker
Signatur
   #2
 350     Viken     0
Det kjipe men enkle svaret er ring elektriker.
Signatur
   #3
 4,193     0
Kabel på vegg ute pleier å være vanlig PR. Evt pfsp dersom du skal grave den ned.

Kursen til lading skal etter regelverk kun benyttes til det. Samme med vp. Disse kursene har høy last og skal derfor være dedikert. Samtidig kan elektrikeren din sikkert få til en risikovurdering i alle fall for VP-kursen.

Strekkavlastning i boks er ikke normalt for PR, klamring på vegg holder.

Dette er jo et typisk prosjekt som jeg mener man burde fått lov til å gjøre selv, men som hvermannsen ikke burde fått lov fordi de ikke greier å få verken planlegging eller utførelse riktig. Burde vært et eller annet kurs/sertifikat man fikk tatt og noe preaksepterte løsninger (feks maks 10m fra forrige stikk, etc).

Potensielle tabber man kan gjøre under utførelsen inkluderer vann inn i boksene (ledninger inn ovenfra), manglende servicebryter, feil bruk av materiell, manglende sluttkontroll/kontinuitetssjekk og problemer med kortslutningsytelse. 
TSt
   #4
 14,509     0
Hvis det er slik up / down light så splitter koblingsboksen lysbilde i 2 hvis den ikke står helt øverst på veggen, f.eks galvvegg. Såpass mange spørsmål her med opplagte svar at en bør ringe elektriker.
   #5
 562     Nord-Jæren     0
Jeg er enig i at dette er elektrikerarbeid (etter loven). Er også enig med oddbjoh at dette er så enkelt at det gjør litt "vondt" at det skal være sånn.

Det sagt, så bør det være lov til å spørre (og få svar) om slikt sånn at man har en forventning til hva elektrikeren vil kunne komme til å gjøre/foreslå, eller om det i det hele tatt er aktuelt. Er mange elektriske installasjoner jeg kunne tenkt meg å ha i huset, men som ikke er verdt hva det vil koste eller andre tekniske hensyn/konsekvenser.
TSt
   #6
 14,509     0
En kan komme bort i "for lang kabel" problemet, hvis en nøster alt etter hverandre (kortslutning på slutten som ikke løser ut sikring) så det er ikke like enkelt.
   #7
 4,193     0
En kan komme bort i "for lang kabel" problemet, hvis en nøster alt etter hverandre (kortslutning på slutten som ikke løser ut sikring) så det er ikke like enkelt.


Enig, vanskelig om man ikke har noe å måle med. Med eurotester er det ikke umulig å sjekke, men det har jo sjelden amatørene...

   #8
 562     Nord-Jæren     1
En kan komme bort i "for lang kabel" problemet, hvis en nøster alt etter hverandre (kortslutning på slutten som ikke løser ut sikring) så det er ikke like enkelt.

Det er sant. Men jeg syns dette blir litt for dumt når slike som meg som har fullført GK/VK1 elektrofag vgs, hatt noen mnd. i lære som elektriker, og videre er utdannet elektroingeniør ikke skal få lov til å gjøre såpass enkle installasjoner selv. Rett nok har jeg ikke fagbrev eller er tilknyttet installasjonsbedrift, men det er noen ting som jeg mener at jeg fullt ut kunne stått inne for allikevel.

Kunne vært et kurs/eksamen (evt. forkunnskapskrav), samt en liste over hva man kan/ikke kan få gjøre (i eget hus) og en mal til egendokumentasjon av installasjonen (bilder, elnummer, måleregime (megging/jordkontakt etc.), leggemetode). Eks. på ett av punktene som da kunne vært lov å utføre selv: "Utvide eksisterende stikkontaktanlegg åpent på vegg med inntil 2 stikk / 3m fra eksisterende stikk. Kabling og stikk skal være tilsvarende tverrsnitt/strømføringsevne som oppgitt i kursfortegnelse i sikringsskap, og kursen skal ikke være sikret med større vern enn 15A.".
Som et tilleggspunkt kunne man til og med hatt at anlegget skal måles av godkjent installatørbedrift, samt at de skal gå gjennom egenerklæringen og stemple på at det som er beskrevet gjort er iht. NEK. I et slikt tenkt tilfelle ville de da kun gå god for at det som står i egenerklæringen din, samt måleverdiene de har gjort, er iht. NEK. Altså om du velger å lyve i egenerklæringen ville det være ditt ansvar.

Tror mange løse forgreininger, skjøteledninger og ellers shady løsninger kunne vært unngått da.
   #9
 4,193     0
For de som vil ha oversikt over reglene anbefales montørhåndboka. Der er den nødvendige teorien beskrevet relativt lettfattelig, gjerne med konkrete eksempler for ulike scenarier. 
  (trådstarter)
   #10
 260     0
Tror nok de fleste vet hva man har lov til eller ikke.

Lampene er sokkelpære oppe og nede, boksene monteres over lampene.
Hvordan kan lang kabel bli problem da det er maks 6 meter mellom hver boks. ?