#11
 10     0
Du kan ha flaks, fant dette på ett svensk forum. Disse maskinene er mye vanligere der enn her.

"VARNING FÖR NIBE FIGHTER 310P
Enligt NIBE är det helt normalt att behöva byta kompressor efter ca 10 år. Livslängden på pumpen som sådan anges med ca. 20 år, men efter ca. halva tiden behövs kompressorn bytas ut och det är enligt NIBE helt normalt.

Citat:"När det gäller en Frånluftsvärmepump typ F310p, har produkten en beräknad livslängd på ca 20 år. Beräknad livslängd på en kompressorn är ca 75.000 timmar.
Beroende på dimensionering (antal drift h/år=energibehov/förbrukning/storlek på hus), driftförhållande och filterunderhåll, motsvarar det ca 8-15 år.

Du köpte en bil för 10 år sedan och plötsligt kärvar motorn....du kontaktar tillverkaren angående orsaken som då svarar ja det är helt normalt men vi har bara glömt att informera!!!
Alltså alla ni som har denna frånluftsvärmepanna, ställ er in på en ny extrainvestering på ca. 15v - 20.000:- efter ca. 10 år!!"

Om det er rett, så har vi noen år på oss... men hvem vet.. ikke nibe eller noen leverandør jeg har snakket med ihvertfall.

http://alvsbyhus.forum24.se/alvsbyhus-post-24330.html&highlight=310p#24330

//Fredrik.

  (trådstarter)
   #12
 10     0
Herlig. NIBE i Norge sa til meg noe ala "Nei huff, det var uflaks, så trist, de skal holde mye lenger. Men vi tar ikke noe ansvar.". Smile


Vurderer oljefyr GrinGrinGrin
   #13
 1,925     klippdalen     0
oljefyr er lett å få tak på Smile samt svært billige om dagen

spørs bare litt på tilgangen på råstoff i lengden
   #14
 910     0
Blir stadig flere og flere erfaringer her med varmepumper, av anerkjente merker, som tar kvelden og krever urimelig dyre reparasjoner etter 10-12 år.

Begynner å bli mer og mer innstilt på å kjøpe en billigpumpe som betaler seg ned på 5-8 år, og ta all levetid ut over det som bonus, fremfor en modell til noen hundretusen med 20 års nedbetalingstid...
KE
   #15
 3,673     Hordaland     0
Hvor mye sparer egentlig disse avtrekksvarmepumpene på strømregningen? Noen som har målt dette over tid?
Særlig om oppvarming skal skje ved hjelp av radiatorer lurer jeg på hvor mye man egentlig sparer.
Monterer man ett balansert ventilasjonsystem til 20k vil man spare penger bare ved å varmeveksle luften som skal ut av boligen. La oss si at man gjenvinner 80% av denne energien. For at en avtrekkvarmepumpe skal kunne hente ut mye energi må vel enda mer luft sendes ut av boligen?! Og den gjenvinner vel neppe mer enn vanlig balansert, bare produserer mer varme fra det som blir gjenvunnet?

Skulle likt å se en sammenligning av følgene:
Bolig 1: avtrekksvarmepumpe og vbv i alle gulv samt varmtvannsproduksjon
Bolig 2: balansert ventilasjon + luft/vann vp med vbv i alle gulv samt varmtvannsproduksjon

Mistenkter at alternativ 2 sparer mest strøm selv om alternativ 1 kan skryte av høyere cop.
   #16
 4,193     0
Skulle likt å se en sammenligning av følgene:
Bolig 1: avtrekksvarmepumpe og vbv i alle gulv samt varmtvannsproduksjon
Bolig 2: balansert ventilasjon + luft/vann vp med vbv i alle gulv samt varmtvannsproduksjon

Mistenkter at alternativ 2 sparer mest strøm selv om alternativ 1 kan skryte av høyere cop.


Absolutt, men TCO kan være bedre på alternativ 1 likevel? Det er ganske rimelig med avtrekksvp vs luft/vann + balansert ventilasjon.
   #17
 10     0
Fant denne:

https://www.vvsaktuelt.no/er-avtrekksvarmepumpe-riktig-losning-86763/nyhet.html

Den er riktignok noen år gammel, men peker på det KE sier om luft UT av boligen. Det jeg ikke vet eller skjønner (kjøpte huset okt 2018) er hva som er alternativet artikkelen peker på. (min utheving)

"
Ulemper:

• Ventilasjonsluft har en begrenset mengde energi, noe som over tid gir lavere energibesparelse enn ved installasjon av andre typer varmepumper
• Ventilasjonsanlegget må være i drift for at varmepumpen skal levere varme
• Varmepumpen bør prosjekteres og installeres i nybygg eller ved rehabilitering
• Tilluft slippes inn uten forvarming, noe som kan gi trekk og redusert inneklima
• Avtrekksventilasjon gir generelt mindre kontroll over tilført luftmengde i ulike rom, og kan medføre ulik komfort i boligens ulike soner

"

Hva er andre typer varmepumper? kan jeg bruke en uteenhet ala "vanlige" varmepumper til å varme vannet til radiatorene?

//Fredrik

   #18
 342     Hordaland     0
Fkjolne tilluften varmes opp til en noe forutsigbar temperatur avhengig av innetemperatur og eget valg. Ts. Vedrørende reperasjon: dersom registrene er tilsmusset med støv og belegg, får man dårlig virkningsgrad selv med ny kompressor. Har selv en F470 og sjekker register effektivitet med å se forskjell på register temperatur og avkast temperatur. Sparer den seg inn på 10 år: Må knekke noen mattenøtter og sette inn alle tall fra et års drift om noen måner og gi dere et svar.
   #19
 10     0
Mitt "avkast" er høyt, akkurat nå 20 grader. Manualen sier:

"Om avløpslufttemperaturen (avleses i kanal 5) bare er ubetydelig lavere enn romtemperaturen, samtid som kompressoren er i drift, indikerer dette trolig en feil i kjølemediekretsen eller dennes styring. Kontakt servicemann."

Takk for den.

Men med registrene? mener du den som ser ut som en radiator? tror ikke jeg kan se den tempen på min.

//Fredrik
   #20
 342     Hordaland     0
Mulig det ikke er sensor på avkast registeret på F310. Med en lampe og inspeksjonsspeil kan en sjekke litt av tilstanden til registeret. Mulig å stoppe F310 og raskt sjekke register via filter åpning med ir kamera for å sjekke overflate temperatur inne i den kontra kjølemediet. Bare en løs idé.