362    24    1  

Gulvvarme tilkoplet oljefyr

 11     Østlandet     0
Hei.
Planlegger å pigge opp betonggulv i kjeller i bolig fra 60 tallet, etterisolere og legge vannbåren gulvvarme. Huset har en oljefyr som etter hvert skal skiftes ut, men frem til det skjer lurer jeg på om det lar seg gjøre å tilkople vannbåren gulvvarme til eksisterende radiator system. Tenker da spesielt på om trykket og temperaturen i det eksisterende anlegget vil passe til gulvvarmen. Innbiller meg at temperaturen på radiatorenen er for høy i forhold til det som skal gå i gulvet. Noen der ute som har noen tanker eller erfaring med dette?

   #1
 25,434     Akershus     0
Vanlig radiatortemp er ca 80graderC mens gulvvarme/parkett er ca 40. Du risikerer å steke parketten.

Enten må du sette ned kjelepemperaturen med ditto lunka dusj og hustrig i stua, eller du må inn med en shunt.

En shunt er en termostatstyrt blandeventil som blander returvann fra gulvet med litt kjelevann til ca 40 grader turtemp. I tillegg trenger du en ekstra sirk-pumpe i lavtemp-sløyfa.
Signatur
   #3
 782     0
Jeg kan være enig i at temperaturen i en radiator kan komme opp i 80 grader, men det er neppe aktuelt før det er nærmere 30 minus ute. Men allerede ved minus 10 grader holder nok turvannet 60 grader, noe som er alt for varmt for parketten.

Trolig må du inn med en egen sløyfe for gulvvarmen, og da baller det på seg med varmeveksler, shunt-ventil og sirkulasjonspumpe - litt avhengig av hvordan man skal mekke dette sammen. Noen bilder av fyrkjelen din kan være til hjelp hvis du ønsker forslag til konkret løsning.
   #4
 25,434     Akershus     1
Er vel uvanlig med varmeveksler i en slik konfigurasjon?
Signatur
   #5
 782     0
Jeg trodde det var vanlig med fast temperatur på fyrkjelen og shuntventil på varmekretsen. Eksempelvis 80 grader på fyrkjelen og så styrer shuntventilen hvor mye varmtvann fra kjelen som skal blandes inn slik at tur-temperaturen blir f.eks 50 grader.
Jeg ville sett på en løsning med en varmeveksler på retur vannet og hentet ut energien til gulvvarmen på den måten. Trenger da en shunt-ventil der også, men da blir gulvkretsen separert fra radiatorkretsen slik at man kan styre vannstrømmen (flow) separat. En slik løsning vil forøvrig være gunstig dersom man skal bygge om til varmepumpe i fremtiden.
   #6
 25,434     Akershus     0
Det der forsto jeg ikke.

En separat krets for gulver er imo ikke nødvendig hverken nå eller med vp. Med egen krets kommer også ekstra ekspansjonskar og ev bobleutskiller i tillegg til en unødvendig varmeveksler.

Mange radiatoranlegg kjører med én termostat, enten i stua, eller ute. Denne styrer en shunt på kjelen som regulerer temperaturen ut fra kjelen. Selve kjeletemperaturen er styrt av termostat i kjelevannet.
Her kommer ytterligere en blandeventil som regulerer turtemperatur til gulvet, lavere enn tur til radiatorene.

Egen krets er imidlertid aktuelt der en kjører en utekrets, f.eks. snøsmelting ute med glykol/sprit.
Signatur
   #7
 782     0
Det er sikkert mulig å sette inn en ekstra shunt ventil for gulvkretsen. Så lenge man har kontroll på gjennomstrømningen til henholdsvis radiatorer og gulvvarme går det sikkert bra.

   #8
 38,549     Lillestrøm kommune     0
Men tipset å kjøre den på returvannet fra radiatorene kan være en god ide hvis radiator retur temp alltid er forholdsvis høy.
   #9
 25,434     Akershus     0
Men tipset å kjøre den på returvannet fra radiatorene kan være en god ide hvis radiator retur temp alltid er forholdsvis høy.


Kan noen lage en systemskisse av denne løsningen?
Signatur
   #10
 38,549     Lillestrøm kommune     0
Suger ikke sirkulasjonspumpen for gulvvarme bare varmt returvann fra returrøret og så returnerer vannet litt nærmere oppvarmingskilden ? Så må shunten fortsatt inn for å regulere varmen til riktig verdi.

Poenget er at hvis returtemperatur er tilstrekkelig høy så vil gulvvarmen bidra med å senke returtemp, det er nesten alltid positivt for virkningsgrad.

Er det noe jeg ikke ser som gjør dette vanskelig ?