#51
 3,678     Hordaland     1
Det er igrunn bare å gjøre som keal sier. Har du varmekabler i ett rom så kan du slå de av og måle temperaturen i rommet etter som tiden går. Start foreksempel med 22 grader og avslutt ved 18 grader. Så slår du på igjen og ser hvor lang tid det tar før temperaturen er tilbake. Hvis dette tar lang tid så kan man tvile på om nattsenking vil fungerer særlig bra. Er man riktig avansert måler man effektforbruket på samme tiden og sammenligner med effektbruket for lik temperatur hele natten. Jeg tipper nattsenking ikke har noe for seg i betong, kanskje ikke engang i sporplater heller. Supplerer man med viftekonvetor kan kanskje nattsenking ha noe for seg.
Jeg skal iallefall ha termostater som kan nattsenke, eller feriesenke, så har jeg muligheten iallefall. Men jeg tipper de kun vil bli brukt med den funksjonen når vi er borte.

   #52
 3,618     0
Skal du nattsenke: Ikke slå av idet du går og legger deg! Tar det fire timer før temperaturen går ned så du merker det (negativt), da slår du av fire timer før du legger deg. Tar det fire timer å få temperaturen opp igjen, da slår du på fire timer før du står opp.

Hvis det er snakk om rom med masse aktivitet (stue etc.) og du måler senkingen i en periode uten aktivitet (f.eks. i en ferie) - da har du jo "kontrollerte, reproduserbare betingelser", som er positivt - kan det hende det ikke er helt realistisk: Masse aktivitet tilfører varme utover ettermiddag og kveld, f.eks. bruk av eletrisk utstyr, lys etc. og i realiteten bruker du da gjerne energi på å holde stua varm langt utover natta. Det er lett å lure seg selv.

Det betyr ikke at jeg er noen ivrig forkjemper for alle former for nattesenking, eller at jeg tror det gir enorme besparelser! Poenget mitt er bare at jeg i alle år har sett folk som har slått av varmen etter Kveldsnytt, og når vekkerklokka ringer har det nettopp blitt så iskaldt at de setter seg hutrende foran en vifteovnen for å få varmen. Det er litt på spissen, selvsagt, men det er slett ikke uvanlig at folk pøser på med energi for å få varmen opp igjen.
   #53
 25,432     Akershus     0
Det er et av argumentene for å ha kjøkkendør. Da trenger en ikke fyre opp hele huset for å få i seg frokosten i skapelig temperatur.
Signatur