#11
 1,355     1
Vi har digert solcelleanlegg på hytta (5,8kWp) og lithium-batteri som er dobbelt så stort som PowerWall, men jeg har aldri vurdert varmepumpe for oppvarming. Spesielt vinterstid er det alt for kaldt til at varmepumpe gir noen særlig effekt (så lenge vi snakker luft/luft). Vi har isteden montert en Wallas 40CC fjernstyrt parafinovn, denne varmer hytta fint opp til 12-15 grader selv om det er grisekaldt ute.


   #12
 3,607     1
Litt back-of-envelope-estimater... (det er så mange ubestemte faktorer at du må regne med ganske store feilmarginer uansett):

Ifølge https://no.wikipedia.org/wiki/Solfanger kan du f.eks. i Trøndelag i sept-okt ha rundt 3 kWt/døgn pr kvm. Dette er vel å merke innstråling. Typisk virkningsgrad ligger på 17-20%, så da får du ut 0,5-0,6 kWt strøm/døgn mr kvm.

Dette er med ideell montering av panelene - rett mot syd, oppvinklet 55 grader. (Ved soljevndøgn er ideell oppvinkling lik breddegraden). Ved annen montering reduseres innfanget stråling med cos(v) der er vinkelen mellom flatenormalen til panelet og retningen mot sola. F.eks. hvis du legger panelet ned på et flatt tak, får du bare ut halvparten så mye effekt (midt på dagen ved soljevndøgn). Men sola flytter seg også øst/vest, så ikke regn med at du i snitt har en cos(v) på mer enn 0,7-0,8. Da er du nede på 0,35-0,45 kWt/døgn.

Skal du etterfylle 13,5 kWt pf 14.dag, må du i snitt (for enhver toukers-periode!) produsere 1 kWt/døgn. Det betyr at under de aller mest ideelle forhold kunne du klare det med 3 kvm paneler.

Den aller største faktoren er nok likevel svarte, regntunge, lavthengende skyer (og det er da du setter pris på at hytta er varm når du ankommer). Solpaneler er veldig glade i sol. Ikke forvent mer enn tidelen så stor effekt med tungt skydekke. (Er du avansert amatørfotograf: En endring i lyset på tre blendersteg er nesten en faktor på ti - og at du må blende opp med tre trinn i gråvær er slett ikke noe uvanlig; det kan være mye mer!) Regner vi inn en faktor på ti, må du ha 30 kvm panler, med ideell montering.

Du får neppe panelene ideelt montert, og taper noe på det. (Dessuten er bratt oppvinklede paneler i vinterstormer som seil å regne.) Kanskje høye fjellsider stenger for morgen- og ettermiddagssola. Kanskje vegetasjonen skygger. Kanskje det legger seg lauv og polllen og fugleskit på panelene. Hytta vil jo være kald både når batteriene lades og når du starter VPen - har du noen tall for hva Powerwall kan levere (både i effekt og energi) når temperaturen faller under null utover i oktober?

Et finger-opp-i-vært anslag tilsier at du vil bli liggende rundt 50 kvm solcelle-paneler. Det kan være feil med en faktor på to, begge veier - men alle de andre uklare forholdene kan også utgjøre en faktor på to. Det aller mest vesentlige er nok antall soltimer på en typisk dag utover høsten. Pleier du ha klare, skyfrie høstdager kan du klare deg med mindre. Er du vant med mye gråvær, da bør du legge på litt.
   #13
 3,210     Vestlandet     0
Jkirkebo sin parafin-løsning er nok bedre enn solcelle ja. Det er også fritak for hytter, i forskriften som forbyr oppvarming med fossilt brensel fra 2020.
  (trådstarter)
   #14
 164     0
Keal - tusen takk for grundig svar!

Dessverre er de store vegg og takflatene på hytta vendt øst-vest, så den beste plasseringen sørover har nok plass til 5 kvm panel, og da vil naboens trær kaste skygge på enkelte tider av dagen. Så jeg har vel et generelt dårlig utgangspunkt der.

Men jeg har 2 eldre aggregat. Har kikket på et nytt aggregat med sms aktivisering nettopp for å fjernstyre oppvarming, men de koster mye og forhandleren sa at de opplevde litt for ofte at de ikke fikk kontakt med sms-styringen, slik at hytta var kald ved ankomst. Men dersom jeg bruker aggregatet til å lade powerwallen til 90% før jeg reiser..

Jeg er spent på hvordan Teslas takstein med solceller vil fungere mtp virkningsgrad og vinkling. Det vil uansett være en altfor dyr løsning før taket uansett må skiftes, og det er lenge til. Men uansett spennende.

Parafin og gass er jeg ingen tilhenger av. Er klar over at slike parafinvarmere er vanlig på mange hytter, og man kan få fjernstyring på de, men jeg ønsker ikke å bruke mer gass og parafin enn jeg må. Vet det er trygt om man bruker det riktig, men det bare gir meg en dårlig magefølelse.
   #15
 3,210     Vestlandet     0
I fyringssesongen i norge bør du uansett ha rimelig bratt vinkel på panelene for å få fanget mest mulig + at snøen skal av. Aggregat + pv er selvsagt en løsning som begrenser behovet for pv-areal. Lite å hente fra sola nov-feb, litt avh av hvor i landet du har hytte. Du ender fort opp på 99% aggregat.
   #17
 3,607     0
Kommer det inn noen restriksjoner ved vindmøller? Jeg har hørt rykter om at støyen ikke er så populær hos naboene, og blir ikke det minste forbauset om du ikke helt fritt får sette opp vindmøller. Estetisk sett er de jo heler ikke de mest diskrete, for å si det sånn Smile

På den praktiske siden: Vindmøller har pr def bevegelige deler - og de står ute i vinterstormen vinteren gjennom. Klarer du å få noe til å bli så robust at det fungerer selv midtvinters? Hvordan unngår du nedising da? Hvis ikke de kan brukes midtvinters: Tåler de grundig nedising, år etter år, uten å ta skade av det?

Hvis det er kurant å få vindmøller driftssikre i fjell-Norge, og med et støynivå så lavt at det blir overdøvet av vinden, da er det overraskende at du praktisk talt aldri ser "private" vindmøller. (Jeg tror det har vært brukt for å lade batteriene til radio/TV-sendere, men mange av dem står gjerne så utsatt til at nedising må være et vesentlig problem!)

  (trådstarter)
   #18
 164     0
Vindmøller bråker enormt, og det alene gjør det uaktuelt hos meg.

I tillegg må du enten ha en med brems eller dumplastgenerator når vinden en gang iblant tar helt av.

I tillegg er de dyre nok til at jeg ikke er fristet..
  (trådstarter)
   #19
 164     0
Jeg har kikket på forskjellige varmepumper, og i spesifikasjonene opplyses det om varmeeffekt, men ikke hvor mange watt den faktisk trekker.

Jeg har målt forbruket på min egen gamle Panasonic og den bruker 1,8 kW når den går for fullt og 0,7 kW når den har oppnådd innstilt temperatur og bare vedlikeholdsvarmer.

Jeg stusset litt på "Selvforsyning av solenergiBackup- og "off-grid"-løsninger krever utstyr som ikke er tilgjengelig i Norge for øyeblikket" Jeg skulle tro at det var det som var poenget med PowerWall, Kanskje de bare mener at de ikke leverer solceller i Norge, men du burde høre med en representant for Tesla om det er noen hinder for din bruk.


Har hørt at det opprinnelig var to forskjellige powerwalls, en til off grid løsninger, og en til strømnettet. Hvorfor de sluttet å selge den til off grid vet jeg ikke, men det kan jo tenkes at når den til strømnettet også har likestrømsinngang til solpanel, så handler det om styringssystem og software?

Evt så er jo ikke off grid markedet så stort som markedet for normale hus tilkoblet infrastruktur. Kanskje ikke noe de bruker energi på nå.
  (trådstarter)
   #20
 164     0
I fyringssesongen i norge bør du uansett ha rimelig bratt vinkel på panelene for å få fanget mest mulig + at snøen skal av. Aggregat + pv er selvsagt en løsning som begrenser behovet for pv-areal. Lite å hente fra sola nov-feb, litt avh av hvor i landet du har hytte. Du ender fort opp på 99% aggregat.


Når jeg tenker meg om er det egentlig ok, så lenge jeg kan komme til oppvarmet hytte.

Jeg har et 5,5kw dieselaggregat, så ladestrøm burde det være plenty av, spørsmålet er vel hvilken ladestrøm powerwall kan ta.