Smooth! Da tar det ikke lange tiden å lade den opp.
Han her har en off grid løsning med Teslas batterier som han kjører varmepumpe/AC på, og snakker litt om Powerwall. Han har for øvrig et paneloppsett jeg gjerne skulle hatt på hytta
Termisk varme med vakumrør har langt større virkningsgrad enn solceller. I tillegg kan overskudd benyttes til gratis varming når en ikke er der. En må finne ut hvor mye solceller en trenger i tillegg for å drive pumpe etc. "Batteriet" for varme blir da blir en stor akkumulatortank i tillegg til batteri. for vanlig drift. November - februar må en ikke beregne så mye men en kan sette inn enn godkjent ved ovn med vannkappe f.eks. for å kunne få varme alltid. Kanskje en da skal ha en mindre akkumulator som denne kan kjøres mot for raskere å få høy temp.
Hei, har undersøkt muligheten for akkurat det du skriver, fyringsved har jeg nok av der ute, og å kunne nyttiggjøre meg den bedre hadde vært supert. Men et slikt anlegg blir langt dyrere, teoretisk farligere (trykk), krever mer vedlikehold og har mindre bruksverdi.
Et system med batteribank, som er plug and play, og en varmepumpe som kan fjernstyres er uten tvil det enkleste alternativet, og siden jeg uansett måtte ha oppgradert batteribanken for å drive et slikt system du beskriver, vil kostnadene ved å bruke varmepumpe enormt lavere.
Dessuten er jo poenget å komme til oppvarmet hytte, ikke å begynne oppvarmingen når jeg kommer og kan begynne å fyre med ved...
Med termisk varme kan du varme noe hele tiden slik at du holder det litt varmt hele tiden. Forskjellen på effektivitet er enorm og kompenserer for varmepumpen. Du hever temp fra akumulator på forhånd før du kommer slik at du normalt kommer til oppvarmet hytte. Det som er fordelen er at du har mulighet til å få to helger i nov-feb som du også kan benytte hytta. Med din løsning må du bruke aggragatet for å lade før du kan dra fra hytta siden jeg tror heller ikke disse batteriene bør bli iskalde når de er utladet. Men jeg er enig at en ren elektrisk løsning kan være lettere å styre. Vi tenker på termisk løsning for vår hytte for å holde lav temp gjennom vinter sesongen på våtrom, men vi har strøm som backup og at vi kan via fjernstyring heve temp før besøk.
Med termiske solfangere kan du la en viss andel av varmen gå til å holde hytta "halvvarm", f.eks. 10-12 C, og når den temperaturen er oppnådd sender du resten til en stor akkumulator-tank for den varmen du ikke har bruk for. Det er ingenting i veien for å ha en SMS-styrt mekanisme som noen timer før du kommer til hytta åpner ventilen slik at varmere vann fra akkumulator-tanken begynner å sirkulere i golvene og heve temperaturen til 20-21 grader mens du er på vei.
Hvor mye energi akkumulatoren kan ta opp er bestmt av hvor stor den er og hvor høy temperatur den kan oppnå. Uten noe VP kan ikke golvvarmen gi deg 20+ grader med akkkumulator-temeperatur under ca. 27 C; under det er akkumulatoren "tom". Har du en 1000 l tank, representerer hver grad over 27 C kWt. Så hvis solfangerne får vannet opp til 40,5 C, har du lagret like mye effekt som i en Tesla på 13,5 kWt.
Det er vel å merke sett som rent energilager direkte. Driver Teslaen en VP, kan du få mye mer enn 13,5 kWt varme ut av den. (I prinsipp kan du også bruke en VP for å hente mer varme ut av akkumulatoren - fra 40 C til 0 C henter du 40 kWt ut av den - men da må du ha en Powerwall til å drive den varmepumpa... Ikke spesielt realistisk, men prinsipielt mulig).
Antagelig kan solfangerne få temperaturen i akkumulatoren langt høyere, langt utover høsten, selv om det bare er "overskuddet" som går dit. Holder du hytta jamnt på 10 C, går det adskillig mindre energi til å gjøre sluttoppvarmingen mens du er på vei til hytta, sammenlignet med en Powerwall. Selv når solfangerne ikke klarer å holde akkumulatoren over 27 C, så den ikke kan varme hytta til 20+ C, kan den likevel gi en liten lunk, slik at hytta ikke her helt nedfrosset når du ankommer. Jeg ville vurdere termiske solfangere som en langt mer pålitelig, stabil varmekilde enn paneler og Powerwall, særlig utover høsten og tidlig på våren, mye mindre følsom for skydekke etc.
Men: Du må stadig ha elektrisitet, til sirkulasjonspumpa mellom solfangere, golvkretser og akkumulator. Så du får et relativt komplekst system. Det er mer akseptabelt i det huset du bor i til daglig enn i ei hytte som "må klare seg på egenhånd" i to uker av gangen, og kanskje vesentlig mer vinterstid. Selv om jeg er svært positiv til termiske solfangere, er jeg usikker på om jeg ville valgt det til egen hytte.
(Jeg ser komfort-verdien av å komme til ei varm hytte, men er så gammeldags at jeg synes noe av 'hyttekosen' er å kjenne strålevarmen fra peisen sammen med kulden som enda står fra veggene, og merke utover kvelden at kulda må gi tapt og den lune peisvarmen bre seg ut overalt. For ikke å snakke om knitringen og lukten av brennede bjørkeved, og den gulrøde blafringen. Susingen fra en VP kan ikke på noen måte erstatte knitringen fra bålet!)
Jeg tviler ikke på at det er et bedre system, men å rive hytta for å kunne lage nytt gulv med gulvvarme (hytta står på søyler, og bjelkelaget er ikke dimensjonert for støp, så da må jo hele skiten rives) er altså ikke innenfor mitt scope. Et komplekst system til en høy kostnad uten å måtte rive hytta er heller ikke innenfor mitt scope.
En enklest mulig løsning for å få litt lunk i hytta før jeg ankommer og kan begynne å fyre er innenfor mitt scope. Og da er nok en stor nok batteribank og varmepumpe den beste løsningen, av de løsningene jeg har identifisert
Ikke enig, en slik Wallas parafinovn som jeg nevnte er nok den enkleste løsningen. Den kommer i én eske og man installerer den enkelt selv på en ettermiddag. Brannsikkerhetsmessig er den sikrere enn både vedfyring og kjøring av aggregat. Kan også driftes på biodiesel.
Du må som jeg har sagt i starten finne ut av dette med startstrøm på en varmepumpe iallefall før en går igang med noe overhode. Aggragatet ditt kan også ha problemer med å kjøre en varmepumpe. Lade enheten til elbiler tåler iallefall ikke noe annet enn inverteraggragater. Selv på disse må en ofte gjøre noe for å få de til å ikke gi feil på laderenheten. Har testet ut en løsning på Nissan Leaf og et inverteraggragat på 2,6kW. Hadde telefon fra en i går som ikke fikk en Ford til å lade på et på 2kW.
Her ser det ut som du har et lite problem, og ønsker å løse det så komplisert og dyrt som overhode mulig.
Såvidt jeg skjønner, så er "problemet" at du ønsker å få hytta litt lunken før du kommer opp. Jeg er hytteeier selv, og ser helt klart det ønsket, særlig for korte helgeturer. Hos oss er det ganske rått, så å fyre opp litt en halv dag før ankomst vil ikke hjelpe sånn veldig. Vi har nok vedovner til at det er varmt "på et blunk", det er mest om å gjøre å få tørket ordentlig opp.
Du ønsker å varme opp med en varmepumpe og en powerwall. 13,5kw, skulle gi 5-6-7-8 timer bruk av varmepumpe før den er tom. Det burde holde til å få litt lunk, men jeg vil tro det er for dårlig for å få hytta ordentlig koselig.
Jeg syns det høres snaut ut, men det er jo opp til deg å bedømme.
Når denne er tom, ønsker du å lade den opp med solceller, og det er beregnet 30-50 m2. Til dette trengs enorme regulatorer, invertere osv., mens du peker på at en vindmølle vil bli alt for dyr.. ? HVIS du går for en powerwall og varmepumpe, hvilket jeg i utgangspunktet mener er tullball, hva med å lade den med et enkelt aggregat før du drar fra hytta, og evt. vedlikeholdslading fra et helt vanlig solcelleanlegg? Evt. vindmølle. De tåler helt fint å stå ute, men støyen er jeg usikker på. Kommer jo helt an på naboer og hvor nære de er.
Hele opplegget med powerwall, solceller som dekker hele tomta osv. virker litt over middels tullete. Løsningen på "problemet" er lansert tidligere, med gass-/propanbrenner som kan fjernstyres, men avfeies med "liker ikke", før de i det hele tatt er undersøkt? Ferdigløsningene til wallas bør fungere godt. Folk bruker wallas parafinovner i båt uten problemer, det bør fungere helt fint i en hytte også.
Evt. bygger du enkelt en løsning selv. Start med f.eks. en webasto luftvarmer, fjernstyring og en liten tank. Disse har dieselpumpe, så tanken kan installeres lavt, og du unngår fare for søl.
Slutt å skyte spurv med hangarskip.
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Han her har en off grid løsning med Teslas batterier som han kjører varmepumpe/AC på, og snakker litt om Powerwall. Han har for øvrig et paneloppsett jeg gjerne skulle hatt på hytta
https://www.youtube.com/watch?v=9fiDig_bhUU&index=8&list=PLhdSS6wmVEgN_8yCyASTMPEC6fE71AfIE
har undersøkt muligheten for akkurat det du skriver, fyringsved har jeg nok av der ute, og å kunne nyttiggjøre meg den bedre hadde vært supert. Men et slikt anlegg blir langt dyrere, teoretisk farligere (trykk), krever mer vedlikehold og har mindre bruksverdi.
Et system med batteribank, som er plug and play, og en varmepumpe som kan fjernstyres er uten tvil det enkleste alternativet, og siden jeg uansett måtte ha oppgradert batteribanken for å drive et slikt system du beskriver, vil kostnadene ved å bruke varmepumpe enormt lavere.
Dessuten er jo poenget å komme til oppvarmet hytte, ikke å begynne oppvarmingen når jeg kommer og kan begynne å fyre med ved...
Hvor mye energi akkumulatoren kan ta opp er bestmt av hvor stor den er og hvor høy temperatur den kan oppnå. Uten noe VP kan ikke golvvarmen gi deg 20+ grader med akkkumulator-temeperatur under ca. 27 C; under det er akkumulatoren "tom". Har du en 1000 l tank, representerer hver grad over 27 C kWt. Så hvis solfangerne får vannet opp til 40,5 C, har du lagret like mye effekt som i en Tesla på 13,5 kWt.
Det er vel å merke sett som rent energilager direkte. Driver Teslaen en VP, kan du få mye mer enn 13,5 kWt varme ut av den. (I prinsipp kan du også bruke en VP for å hente mer varme ut av akkumulatoren - fra 40 C til 0 C henter du 40 kWt ut av den - men da må du ha en Powerwall til å drive den varmepumpa... Ikke spesielt realistisk, men prinsipielt mulig).
Antagelig kan solfangerne få temperaturen i akkumulatoren langt høyere, langt utover høsten, selv om det bare er "overskuddet" som går dit. Holder du hytta jamnt på 10 C, går det adskillig mindre energi til å gjøre sluttoppvarmingen mens du er på vei til hytta, sammenlignet med en Powerwall. Selv når solfangerne ikke klarer å holde akkumulatoren over 27 C, så den ikke kan varme hytta til 20+ C, kan den likevel gi en liten lunk, slik at hytta ikke her helt nedfrosset når du ankommer. Jeg ville vurdere termiske solfangere som en langt mer pålitelig, stabil varmekilde enn paneler og Powerwall, særlig utover høsten og tidlig på våren, mye mindre følsom for skydekke etc.
Men: Du må stadig ha elektrisitet, til sirkulasjonspumpa mellom solfangere, golvkretser og akkumulator. Så du får et relativt komplekst system. Det er mer akseptabelt i det huset du bor i til daglig enn i ei hytte som "må klare seg på egenhånd" i to uker av gangen, og kanskje vesentlig mer vinterstid. Selv om jeg er svært positiv til termiske solfangere, er jeg usikker på om jeg ville valgt det til egen hytte.
(Jeg ser komfort-verdien av å komme til ei varm hytte, men er så gammeldags at jeg synes noe av 'hyttekosen' er å kjenne strålevarmen fra peisen sammen med kulden som enda står fra veggene, og merke utover kvelden at kulda må gi tapt og den lune peisvarmen bre seg ut overalt. For ikke å snakke om knitringen og lukten av brennede bjørkeved, og den gulrøde blafringen. Susingen fra en VP kan ikke på noen måte erstatte knitringen fra bålet!)
En enklest mulig løsning for å få litt lunk i hytta før jeg ankommer og kan begynne å fyre er innenfor mitt scope. Og da er nok en stor nok batteribank og varmepumpe den beste løsningen, av de løsningene jeg har identifisert
Såvidt jeg skjønner, så er "problemet" at du ønsker å få hytta litt lunken før du kommer opp. Jeg er hytteeier selv, og ser helt klart det ønsket, særlig for korte helgeturer. Hos oss er det ganske rått, så å fyre opp litt en halv dag før ankomst vil ikke hjelpe sånn veldig. Vi har nok vedovner til at det er varmt "på et blunk", det er mest om å gjøre å få tørket ordentlig opp.
Du ønsker å varme opp med en varmepumpe og en powerwall. 13,5kw, skulle gi 5-6-7-8 timer bruk av varmepumpe før den er tom. Det burde holde til å få litt lunk, men jeg vil tro det er for dårlig for å få hytta ordentlig koselig.
Jeg syns det høres snaut ut, men det er jo opp til deg å bedømme.
Når denne er tom, ønsker du å lade den opp med solceller, og det er beregnet 30-50 m2. Til dette trengs enorme regulatorer, invertere osv., mens du peker på at en vindmølle vil bli alt for dyr.. ?
HVIS du går for en powerwall og varmepumpe, hvilket jeg i utgangspunktet mener er tullball, hva med å lade den med et enkelt aggregat før du drar fra hytta, og evt. vedlikeholdslading fra et helt vanlig solcelleanlegg? Evt. vindmølle. De tåler helt fint å stå ute, men støyen er jeg usikker på. Kommer jo helt an på naboer og hvor nære de er.
Hele opplegget med powerwall, solceller som dekker hele tomta osv. virker litt over middels tullete. Løsningen på "problemet" er lansert tidligere, med gass-/propanbrenner som kan fjernstyres, men avfeies med "liker ikke", før de i det hele tatt er undersøkt? Ferdigløsningene til wallas bør fungere godt. Folk bruker wallas parafinovner i båt uten problemer, det bør fungere helt fint i en hytte også.
Evt. bygger du enkelt en løsning selv. Start med f.eks. en webasto luftvarmer, fjernstyring og en liten tank. Disse har dieselpumpe, så tanken kan installeres lavt, og du unngår fare for søl.
Slutt å skyte spurv med hangarskip.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.