(trådstarter)
   #12
 20     Søndeled     2
Tusen takk for innspill Smile,
Slike anlegg skal jo selvfølgelig måles mot alt slik som KjelG skriver.

I våres tilfelle, med tanke på det gamle huset, var det en vedovn i alle rom, så huset trengte ved til å fyre med uansett. Men siden det er et fryktelig strev å legge i ved i alle rom man ønsker å bruke, ble de rommene man bruker minst varmet med strøm.
Siden vi allerede hugger ved med maskin og traktor var disse kostnadene der fra før.
Nå fyrer vi kun en plass, det går litt mer ved, men i regnestykke blir det ubetydelig endret siden jobben med ved allerede var der.
I tillegg skal to naboer nå koble seg på og da blir det flere til å dele på fyringen Smile.

Når det kommer til gassen, så bruker jeg 11 kg flasker, og en flaske varer i 8mnd.

   #13
 24,668     Akershus     0
At stordrift kan være gunstig er klart. En kjenning rigget seg til vedfyr som tok favnved direkte. Lastet inn i fyrkjelleren med frontlaster på traktor, direkte ned kjellerlemmen.

Ved kan være greit å jobbe med og en sideeffekt er at en holder gjengroingen i sjakk. Det begynner å bli mye grønn "tunnelkjøring" langs våre hovedveier.
Signatur
   #14
 1,076     1484     1
bilder, vi vil ha bilder !
Signatur
   #16
 705     0
Jeg syns vedfyr er skikkelig spennende. Det jeg lurer på er kostnadene for installasjon. Gjerne spesifisert så det er mulig å danne seg et bilde for eventuell egen installasjon.

Hvor mange liter pr ilegg har du? (Gjerne antall kw hvis du vet ca fuktprosent og tresort)

Hvor mange kubikk fyrer du i året? Løs eller stablet?

Har du kulvertrør? Eventuelt hvor lange strekk og ca varmetap er fint:-)

Har du glykol i anlegget siden du har snøsmelteanlegg?

Hvordan styrer du anlegget?

En planskisse og bilder er fint:-)
   #17
 767     0
hvordan gjør dere det om sommeren da? har kanskje ikke så stort varmebehov i huset, men til vaskemaskin osv? og brukes det varme vannet til tappevann også?

og hvilke mengde ved snakker man om sånn ca pr fyring?

interessant opplegg forresten Smile vil også gjerne se bilder

HSt
   #18
 36,582     Lillestrøm kommune     0
En vedkjel står i fyrrrom f.eks. i kjeller, Dvs varme fra kjelen tas primært ut som varme i vannet. Du ser TS beskriver at han har tappevannspiral. Han tar sikkert alt av varmt vann herifra.

En tilfeldig link :
http://www.varmeshop.no/products/atmos-dc-75-se

Tekniske spesifikasjonerEffekt 52-75 kW
Vedvolum 345 liter
Vedlengde 100 cm
Kjelevekt 700 kg
Røykrørsdiameter ø 180 mm


Anbefalt akumulator volum 4 000-6 000 liter

  (trådstarter)
   #19
 20     Søndeled     2
Ok, skal prøve å beskrive så godt jeg kan Smile

Jeg legger i ved på kvelden ca. kl. 19:00 da brenner det til ca. kl. 09:00 neste dag. Jeg legger i ved når den store tanken er på ca. 40 grader(måldt 1/3 fra bunnen). Jeg bruker ikke vann med mindre en 40 grader. Så fra 40 til 85 grader tar ca. 12-14 timer.
Et i legg er på ca. 250 liter, brenslet stables i ovnen.
Vi bruker 80cm lengder som er kløyvd i 2. Det kan brukes rundstokk også, men det tar så tid å tørke.
Grunnen til at vi fyrer om kvelden er at det ryker ganske mye i starten, så litt hensyn til naboens klesvask er fint.

Mengde brensel er litt avhengig hvor kaldt det er om vinteren, men ca. 28m2/år går det med til dette anlegget.
Fyrer med Osp og Svartor for det meste, hugger ca. 5-8m2 pr dag (rolig og bedagelig) så det går med fire til fem helger til hogsten og lagring per år.

Fra fyren til den store tanken er det bare litt unner 2 meter, her bruker jeg galvaniserte 2" rør og en ladomat. Fra den store tanken og ned til huset er det ca. 50 meter, og her går det kulvertrør. I huset er det en dagtank på 1000 liter som styres av en kulvertstyring. Noe varmetap er det i et slikt rør, men det er minimalt. I vinter har jeg hatt kulvertrører synlig ved grunnmuren, og snøen ligger oppå røret uten å smelte. Når varmt vann skal flyttes fra den store tanken til den lille så tar ikke det så lang tid.

Vann til snøsmeltingen er en egen kurs som går via en varmeveksler og her er det frostvæske i. Her hentes vannet ut ca 1/5 fra bunnen av tanken. Det er ikke nødvendig med mer enn 20 grader varmt vann til snøsmelting.

Systemet styres automatisk(trådløst), når alle rom har sin oppnådde temperatur stopper sirkulasjonspumpen i dagtanken. Slike anlegg bør unngå unødig sirkulasjon av vann, pga. vannets varmeegenskap bør ikke vann sirkulere i tanken.

Vi fyrer om sommeren også, trenger varmt tappevann. Men ovnen har det best om den fyres jevnlig 3-4 ganger pr uke. Så kanskje vi trenger et svømmebasseng som kan ta opp overskuddsvarme fra anlegget.
:)

Bilder kommer…..
   #20
 3,210     Vestlandet     0
Hvis det er manuell tenning, kan du prøve å tenne opp på toppen slik at gassene fra oppvarmingen brennes fra starten av.