1,807    20    3  

Vedovn, panelovn eller varmepumpe

 115     Molde     1
Har en kjeller med 3 rom. Hvert rom er på ca 13 kvadratmeter. På det ene rommet er det pipe og mulighet for å sette inn en vedovn. Huset er fra 1986. 
Jeg har tilgang på gratis ved.

Jeg vurderer å sette inn en vedovn, siden jeg får gratis ved. Denne vil varme opp rommene nede, og også danne litt varme opp i taket, slik at det blir litt gulvvarme i stua.

Hva vil en ny og god ovn koste med installering, sånn ca.?

Den eneste ulempen jeg ser med vedovn, er at man må fyre og følge med at det holder seg varmt.

Er det mindre bekymring med panelovn eller varmepumpe?

   #1
 3,618     0
Det er sterke moter og prestisje-sider selv for noe så i prinsippet grunnleggende som en vedovn. Så det spørs hva som er viktig for deg. Du får vedovner fra rundt ti tusen og opp til minst femti-seksti tusen, om du skal ha en moteriktig prestisjemodell.

Jeg kommer til å sette inn en Jøtul F118 - en solid "bruksovn", som for det første kan ta 60 cm ved, for det andre har kokeplate på toppen til å holde ertesuppa (eller gløggen, eller pølsegryta) varm ved sosiale hendelser i kjellerstua. Den koster rundt sytten tusen, og skal du ha en mann til å komme ens ærende for å montere den må du vel regne med tre-fire tusen for jobben - mer hvis mannen har ekstra utgifter som f.eks lang reisevei. (Hos meg blir det bare en av flere jobber som mannen skal utføre for meg).

Pipa mi går fra kjellerstua opp til "hoved-stua". For å få utbytte av varmen tar jeg ut en luke mellom to bjelker i etasjeskillet, rett til side for vedovnen. I stuegolvet feller jeg ned en solid metallrist, sterk nok til at en voken mann kan gå på den. I kjellerstuetaket monterer jeg en luke med fjærer - jeg kommer til å kjøpe en standard nedfellbar loftsstige, og erstatte stigen med en pute med steinull (for lydisolasjonen), som normalt er tippet opp mellom bjelkene (slik stigen brettet sammen i ordinær bruk). Når kjellerstua etter en lang, sosial lørdagskveld er godt oppvarmet og vi går til sengs, feller jeg ned luka slik at varmluften kan strømme opp i stua slik at den er behagelig lun påfølgende søndagsmorgen, med en svak aroma av bål.

F118 er antagelig en litt for stor ovn for ditt behov. Og det er ikke noe som gir omtale i tidsskrifter for moderne innredning; det er en traust, tradisjonell sak (dog modernisert til å bli rentbrennende). Andre vil sikkert komme med ovn-forslag adskillig mer i mote-retning - spennet er så stort at det ikke finnes noe fasitsvar, bare enkelt-eksempler.

Naturligvis er det enklere med panelover! Og tilnærmet like enkelt med en luft-luft VP.

Men lukten av brennende ved, strålevarmen, knitringen... sånt gjør at jeg vil ha vedovn i kjellerstua uansett. Med gratis ved er det naturligvis på lang sikt langt mer økonomisk med vedfyring. Du blir ufølsom for vekslende strømpriser, og har varmen selv om strømmen skulle forsvinne i noen timer eller dager i en vinterstorm.

Antagelig er investeringen i samme område for en liten vedovn og en (luft-luft) varmepumpe, så de to alternativene starter likt mhp. økonomi - og med gratis ved vinner vedovnen "hands down". Trolig er investeringen lavere med panelovner, men strømregningen går opp, og du blir enda mer følsom for strømprisene.

Med tilgang på gratis ved ville jeg ikke vært i tvil om at jeg ville satt inn en vedovn.
   #2
 705     0
Alt kommer an på hva du skal bruke rommene til.

Hvis du skal bruke rommene som oppholdsrom og vil ha gjevn temperatur døgnet rundt, ville jeg hatt varmepumpe. Hvis det feks er soverom eller bare er behov for sporadisk oppvarming så ville jeg gått for panelovn.

Vi har også tilnærmet gratis tilgang på ved, men i et hus vi leide sist vinter hvor eneste ildsted var i kjellern krevdes det 30grader++ i kjelleren før det ble noen effekt i etasjen over, hvis vi i det hele tatt husket å fyre. Lett for å glemme at man må legge i når man ikke er i rommet og følger med. I tillegg er det vanskelig å beregne hvor mye du må legge i for at det ikke skal bli for varmt i så små rom. Jeg tror ikke at peis er hensiktsmessig i dette tilfellet.

En mulighet jeg ville vurdert, er varmepumpe og vifter som flytter varmen fra takhøyde i rommet hvor varmepumpa står til gulvnivå i de andre rommene. Uansett har ikke jeg sett varmepumper billigere enn 15000 inkl installering (bortsett fra zibro på jula)

Noen varmeeffekt gjennom etasjeskille vil du oppnå hvis varmen i underetasjen er forholdsvis gjevn. Her i huset er etasjeskillet isolert og da tar det ca 8-10timer før fyring i stua har økt 2-4grader i etasjen over, da med åpen dør til gangen i tillegg med 20-25kalde.
  (trådstarter)
   #3
 115     Molde     0
Takk for svar begge to Smile
Det med luke i taket som kan åpnes for å slippe opp varmen hørtes ut som en god idé. Skal se om dette blir en løsning etter hvert. Vi har også vedfyring i stua, så vi kan fyre der også.
   #5
 3,618     0
Pene å se på, ja - ingen protest på det.

Men jeg synes jeg hører noen protest-rop fra nede i den lomma der jeg har lommeboka... Smile
   #6
 84     Rogaland     1
Utfordringer med å bruke vedovn i et rom på kun 13m2 vil være at vedovnen avgir så mye varme at dette rommet vil bli veldig varmt, samt at det kan bli en utfordring å spre varmen effektivt til de 2 andre rommene. Det samme vil også gjelde for varmepumpe.
Vi snakker også om investeringer på ca 15.000,- til 25.000,- dersom du skal kjøpe ny vedovn/luftvarmepumpe og betale for å installere dette.

En enklere og rimeligere løsning er en panelovn i hvert rom som kan reguleres etter behov og ikke trenger tilsyn.


Signatur
   #7
 705     0
Arve H. Jeg er egentlig helt enig med deg, men jeg stiller spørsmål om hva rommene skal benyttes til, da jeg mener det er dette som er avgjørende for hvilken løsning som er mest hensiktsmessig. Det er tross alt det trådstarter spør om.

En panelovn eller 3 er ikke store kostnaden i innkjøp, men med tilgang til gratis ved, eller bruk av varmepumpe, kan trådstarter komme økonomisk gunstig ut av regnestykket når alle kostnader med innkjøp og drift har løpt.

Om trådstarter i tillegg er litt nevenyttig kan han sette inn peisen selv, og med noen viftekanaler spre varmen videre til de andre rommene dersom det er behov for dette. Jeg ville gjerne fått tak i en brukt peis (gratis om han velger feks en jøtul no4) Varmeeffekten i disse er svært god (men selvsagt noe dårligere enn moderne og rentbrennende ovner). Fordelen er at de ikke krever ilegg oftere enn hver 4-6time hvis han justerer ned tilluften. Hvor miljøvennlig denne løsningen er kan selvsagt diskuteres, men han har potensialet for installere løsningen og varme opp kjelleren omtrent gratis.

Klebersteinsovn ville jeg droppet. Vi har hatt dette og det er umulig å regulere hvor mye varme peisen gir. Jo mindre rom, jo værre blir konsekvensene av en ekstra vedkubbe. Da er det bedre med en peis med stort brennkammer, store ilegg (rå kabber er å foretrekke for å få ned overflaten på veden og få kubbene til å vare lengre) og gjerne struping av tilluft. Naboen har en Jøtul no4 og han rundbrenner stort sett hele vinteren. Blir det for varmt, struper han tilluften til temperaturen er behagelig igjen. Blir det for varmt med klebersteinsovn, har man ingen justeringsmuligheter..








   #8
 3,210     Vestlandet     0
Jøtul #4 har elendig virkningsgrad - den sluker ved! Uansett er det ikke lov å installere ikke-rentbrennende ovner nyere enn 1940 lenger.
  (trådstarter)
   #9
 115     Molde     0
Takk for svar folkens!

Rommet hvor ovnen eventuelt skal stå blir brukt til kontor. Ovnen bør ikke være for stor og kraftig, men passe nok til at rommet blir varmt relativt kjapt, og at varmen kan spres til de andre rommene. Er A-menneske, og står gjerne opp rundt 0530. Hvis jeg da hiver innpå noen kubber, så blir vel rommet varmt før kl 06. De andre rommene skal brukes som soverom, og har egne varmekabler i gulvet. Hvis de blir passe lunkne fra vedfyringen, så slipper jeg å bruke varmekablene der.

Er usikker på hva som er mest hensiktsmessig å installere, men likte spesielt godt løsningen med luke i tak, og rist på gulvet i etasjen over, slik at varmen kan spres opp om behovet er der.

Tenker også at om jeg kjøper en brukt ovn, eller en som ikke koster skjorta, så tar det ikke mange år før den er innspart.
   #10
 705     0
At det ikke er lov å installere ikke-rentbrennende ovner er et politisk hykleri etter min mening. I bystrøk hvor luftforurensning er et problem kan jeg forstå hensikten med et forbud, men som med alt annet har politikerne problemer med å se andre behov enn det som er synlig fra eget stuevindu.

Jo, Jøtul nummer 4 bruker ved, men så lenge trådstarter får denne gratis er ikke det et problem. Hadde ts kjøpt ved, ville det økonomiske vært annerledes, men man fyrer fint noen kubikk ekstra for pengene man sparer..

Jeg mener en No4 er en fin ovn til trådstarter sitt bruk. Stort brennkammer og gir rask oppvarming av rommet. Perfekt for skjeldne innlegg, og omtrent gratis og installere. En annen Jøtul kan også vurderes, men jeg hadde ikke kjøpt nytt!

I forhold til varmepumpe, bør du være oppmerksom på at de støyer og blåser. Jo mindre rom (og tettere man sitter innpå pumpa) jo mer blir den skjenerende. Både med lyd og vind..