431    9    1  

Energieffektivisering EU/EØS Krav

 299     Sandnes      0
God morgen.

Jeg prøvde å lete fram til en tråd her angående (mulig) kommende krav til energiklassifisering av boliger i EU.
Mente å se en lignende artikkel på ByggeBolig.no sin framside, men er borte nå.
https://dinside.dagbladet.no/bolig/kan-bety-millionregning-til-norske-boligeiere/77832519


 Men at det kommer et vedtak – og at dette har en betydning for at ganske mange norske boliger må energieffektiviseres innen 2030 eller 2033, det er helt åpenbart-



Hva mener folk om dette?
Personlig synes jeg dette blir utrolig vanskelig å gjennomføre sånn som ståen med økonomien til folk er nå.
Og en kommentar fikk meg til å sperre opp øyene:

- Det vil koste rundt 1 million kroner å oppgradere et vanlig eldre hus til Tek10-standard, kanskje mer enn det, forteller Pihl. For det vil kunne innebære å bytte kledning, etterisolere, bytte vinduer og kanskje drenere og utbedre grunnmur.


Spesielt med grunnlag for pris vi fikk i sommer, bare på nye vinduer av 2 bedrifter:
Energieffektivisering EU/EØS Krav -  - Fantomtegningen

Energieffektivisering EU/EØS Krav -  - Fantomtegningen

Material kan godt komme på ca millionen hvis alt til grunnmur, kledning, vinduer og dører og kanskje ventilasjonsanlegg. Men om hver enkelt nordmann skal gjøre jobben selv er jeg sterkt tvilsom til, for å si det mildt.

jaf
   #1
 6,305     tromsø     0
NorDan vinduer med aluminumskledning er "godt nok" for meg. 60års garanti er ikke nødvendig. Jeg er litt svak for litt små vindusfelt og liker ikke at hele fasaden på hus er glass. Strømpriser gjør at det ser ut til at det bli dyrt å ha hele fasader med glass i framtiden. Varmetapet på et glass er gjerne 10 ganger høyere en en 250mm tykk godt isolert vegg.

Det er mange nye bygg som sluker strøm. Noen nyere hus har varmekabel i hele første etasjen og ganske dårlig isolasjon i grunn. 
   #2
 348     0
Tema er hva folk mener om ytterligere energieffektivisering.  To tilbud presenteres, som man pt ikke vet hvor havner ift eventuelt nytt regelverk:
1) 390000 for materialer og arbeid.
2) 320000, kun for arbeid.
Det bør ikke være vanskelig å forestille seg en million og mer i dette markedet, med TEK som juridisk kubein.  Du kjenner ordet krigsprofitører, her skal du få merke hva energiprofitt betyr.  At folk i Norge økonomisk har nok med dagens resultat av 17 års ødeleggende energipolitikk er ikke, og har ikke siden oktober 2005 vært politisk vektlagt.

Huseierne, her representert med Phil i oppgitt lenke:
Akkurat hvordan dette kommer til å ende opp til slutt, vet vi ikke. Men at det kommer til å skje noe og at det kommer til å kreve ganske mye av norske boligeiere, det er vi rimelig sikre på, sier Pihl.
Var man i tvil om kampviljen for sine medlemmer for denne servile medlemsorganisasjonen før, er tvilen fjernet nå.  Bail out, bail out..

Signatur
   #3
 262     0
Hvordan skal dette kontrolleres?

Forundrer meg ikke om det blir umulig å utføre arbeid på egen bolig om en del år hvis man vil å få utbedringer godkjent...
   #4
 348     0
Kontroll er det minste problemet.  Du er inne på det mest innelysende svaret selv:  forby folk å utføre arbeid på egen bolig. Kjøp av materialer fra leverandører er allerede lovhjemlet at skal være elektronisk tilgjengelig for skatteetaten gjennom leverandørenes kundereskontro.  Ditto for leverandører av tjenester, for eksempel mureren.  Kople disse mot deg som borger, og du er kontrollert.  

Bieffekt: legge ned dette nettstedet og drive med værekraftige vindmøller i stedet.

Signatur
  (trådstarter)
   #5
 299     Sandnes      0
NorDan vinduer med aluminumskledning er "godt nok" for meg. 60års garanti er ikke nødvendig. Jeg er litt svak for litt små vindusfelt og liker ikke at hele fasaden på hus er glass. Strømpriser gjør at det ser ut til at det bli dyrt å ha hele fasader med glass i framtiden. Varmetapet på et glass er gjerne 10 ganger høyere en en 250mm tykk godt isolert vegg.

Det er mange nye bygg som sluker strøm. Noen nyere hus har varmekabel i hele første etasjen og ganske dårlig isolasjon i grunn.

1 Nordan vindu 150x120, 3 lags glass, alu-bekledd koster cirka 13.550,- (Windoornet.no), vi trenger 3 av disse.
Da er vi oppe i 40.650,- for 3 av 11 vinduer. Så behøver vi også ny balkongdørm denne alene ender på ~36.000,-

Pris på alt av byggevarer er helt hinsides per dags dato, så det at regjeringen mulig hiver oss inn i EUs krav om energieffiktivisering, skal dem jaggu meg ta størsteparten av kostnadden også.
   #6
 147     0
Jeg mener det er en sammenblanding av TEK10-standard(som er tåpelig i seg selv) og forslaget til energiklasse D for alle boliger.

Energiklasse D sier noe om hvor mye energi som må tilføres per m2 oppvarmet bolig. Tilført er stikkordet. Dette er i tillegg "ved normalt forbruk og normalisert temperatur". Et hus som er noe annet enn helt katastrofe ift isolasjon osv kommer greit i havn med et par luft/luft varmepumper og en lite solcelleanlegg på taket. Det er ikke nødvendig å opp til TEK10.

Forslaget om passiv/nullhus innen 2050 er umulig å oppnå for et eksisterende hus som ikke alt er passiv/nullhus, så det er bare å glemme uansett.
   #7
 21     0
Jeg eier hus fra 1946, som ble etterisolert med 5 cm som nå har 15 cm totalt. Det har potetkjeller, og er ellers satt med bjelkelag på grunnmur av sparestein og betong. Jeg klarer virkelig ikke se for meg hvordan dette huset noen gang skal kunne bli passivhus, da spesielt i Norge. Er det virkelig så enkelt at man innfører dette med ett pennestrøk?
Hvis noen om 30 år kan tvinge meg til å flytte ut så er det jo åpenbart at jeg ikke bruker en krone på boligen men heller sparer meg opp til nytt hus.

Er det ingen nyanser i dette?

jaf
   #9
 6,305     tromsø     0
En "enkel" måte er å isolere hus fra 1960. Tømme og støvsuge loft. Legge 250mm isolasjon på loft. Forsterke luftig på kald side.
På gamle hus vil det være umulig å isolere opp til for eksempel 400mm i himling. Uten dampsperre. Da lager en det som heter en risiko konstruksjon. En kan ikke nå nye krav med hus fra 1960. Da må "alt" rives. Og en må vite hva krav er om 10-20 år. Så en ikke isolerer vegg opp til 200 mm og så blir nye krav 250mm. Da er det bedre å sette krav til maks tilført effekt per m2. Og løse det med varme pumpe eller bore energi brønn 300 meter ned i bakken.