912    33    1  

Fornying av vegger og tak

 47     Oslo     0
Hei alle! 
 
Jeg planlegger fornying av vegger og tak hjemme hos meg - og tar gjerne i mot tips. 
 
I dag har jeg glassfiberstrie. Planen er å helsparkle veggene - og så male de i en eller annen gråfarge. Tak, karmer og gulvlister males hvitt. 
 
Grunnen til at jeg gjør dette er at jeg planlegger å selge leiligheten i løpet av ikke alt for lang tid - og jeg har hatt flere eiendomsmeglere innom for å vurdere leiligheten min - og alle har sagt at jeg burde ordne en mer moderne stil på veggene.
 
Jeg er ganske grønn på dette - og har derfor mange spørsmål - som jeg ser for meg at jeg må ta stilling til når håndverkerne kommer.....
 
Noen av spørsmålene jeg har:
 
·       Taket er i betong. Hvordan bør dette behandles før man maler?
·       Jeg har en ledning som går ned fra tak til gulv i et hjørne (ledning for fibernett) - bør denne males i samme fargen som veggen?
·       Finnes det noen smarte triks for å markere de hullene man ønsker å beholde i veggen? 
·       Hva gjør man med ledninger - la de forbli hvite - eller maler man de i samme farge som veggene? 
·       Bør man ta av stikkontaktene før man sparkler for å få det penest mulig? 
·       Det går noen luftekanaler gjennom leiligheten (fra gulv til tak i to hjørner, jeg vil tro de er i metall) - i dag er disse dekket med strie - får man sparklet og pusset disse (dvs oppå stria)?
·       Er det andre smarte tips man bør tenke på før man setter i gang et slikt prosjekt?
 
I tillegg til dette planlegger jeg å male innsiden av inngangsdøren til leiligheten. Her tenker jeg å male i hvitt. I dag er den rød. 
 
Er det bare å grunne og male - eller bør man gjøre noe mer for å få det pent? 
 
Noen som har tips til flinke folk som kan få til en sånn jobb? 
 
Takk i forkant!

TSt
   #1
 5 893     0
Gjør en dette selv er det OK men ellers mener jeg at det er bortkastede penger.  En må ha av deksel på bryter og stikkontakt når en sparkler og maler.  Når du spør om ledninger tyder det på at du har åpent anlegg.  Når en har dette er det veldig vanskelig å male uten at en også maler kablene selv om jeg ikke synes det er noe fint etterpå men alternativet er antagelig enda verre. Det er derfor jeg ikke vil ha åpent anlegg siden resultatet etter oppussing ikke blir så bra.  En kan jo ta bort alt utenpåliggende el opplegg også og få det montert opp igjen men elektrikere bruker masse tid på slike jobber så det blir dyrt.

Hvordan er overflaten på døren i dag ? Helt plan eller er det noe "tremønster".  Er den helt plan kan en vurdere liten rulle og fordriver, slipe lett mellom lagene for å fjerne evt nupper. Tørk av støv.  

Bruk kvalitets maling fra f.eks. Jotun. En sparer ikke 100 kr på malingsboksen når en gjør en stor jobb.  
   #2
 456     Landsdekkende     0
Hei Titommeltotter12345.

Det finnes masse forskjellige løsninger på mye av dette. Hva du bør gjøre med betongtaket, ledninger, dører osv kommer litt an på hvor mye jobb du vil legge i det, og hvordan du vil ha finishen.

Bare det å gjøre noe for å få førsteinntrykket til å se best mulig ut, vil i mange tilfeller gjøre boligen mer attraktiv på markedet.

Om det er skader i betongtaket, så må det sparkles. Det er også greit å bruke en grunning for å mette betongen. Dette gjør at det blir lettere å male, pluss at betongen ikke suger mer maling enn nødvendig.

Malte selv ett slikt tak hjemme hos meg, og da brukte jeg faktisk en våtromsgrunn før jeg malte. Det ble helt strøkent.
Grunning: https://megaflis.no/nordsjo-orginal-vatromsgrunn-2-5l.html
Maling: https://megaflis.no/nordsjo-ambiance-sky-hvit-10l.html

Om du skal male ledninger og slikt må du nesten se an hva du selv tenker. Beste og peneste er nok å løsne det å ikke male dem hvis de er fine.

Om du skal male veggen og vil beholde noen av hullene, så er det bare å male. Stikk hullene du vi beholde ut med en syl eller noe mens du maler.

Om du får til, så er det beste å fjerne dekslene på stikkontaktene før du maler. Det vil bli mye penere.

Stria kan sparkles og males, men det hadde ikke jeg personlig brydd meg om. Bare male over, med vasking i forkant selvfølgelig. Om det er strie på alle veggene, så kan du jo vurdere en veggfornyer: https://megaflis.no/duro-veggfornyer-easy-cover-1x10-m.html Det er noe mer jobb skal sies.

Inngangsdøra kan du matte ned pent med en fint sandpapir, vaske, grunne og male:
Grunning: https://megaflis.no/nordsjo-original-heftgrunn-bw-1l.html
Maling: https://megaflis.no/nordsjo-ambiance-superfinish-helm-bw-2-5l.html

Om du støter på ting du lurer på underveis, så er det jo bare skrive her, så er det alltids tips å få Smile


Signatur
  (trådstarter)
   #3
 47     Oslo     0
Takk for grundige svar med nyttige tips!

Jeg ønsker en bra finish, som varer lenge, og er derfor villig til å legge litt i dette.

Noen oppfølgingsspørsmål:

A.Er det lett å få tatt opp ledningene for å male under de? Må man ha elektriker for å ordne dette?
B.Kan man sparkle og pusse/male luftekanalene i metall (som er dekket av strie i dag)?
C.Forrige eier satte en skrue inn i en av disse luftekanalene – og jeg ser for meg at denne går gjennom metallet – slik at hvis jeg skrur den ut så står jeg igjen med et hull i kanalen. Hvordan kan man håndtere dette? Holder det å legge på gaffa-teip?
D.Jeg har en list som går ca 15 cm under taket i hele leiligheten, se vedlagte bilder fra kjøkkenet. Tanken er at taket og veggen ned til og med denne listen skal males hvit – og så skal jeg ha en blåfarge på resten av veggen. Hva tenker dere jeg bør gjøre med veggen over kjøkkenskapene – skal jeg bare la være å male veggene over skapene? Eller bør man male der også (avstanden fra topp av kjøkkenskap og opp til denne listen er ca 5-10 cm) for å få det best mulig?

Takk igjen.
Fornying av vegger og tak - IMG_20190310_193022.jpg - Titommeltotter12345
Fornying av vegger og tak - IMG_20190310_193051.jpg - Titommeltotter12345
   #4
 456     Landsdekkende     0
A. Ledningene kan du fint løsne selv bare du ikke kobler noe fra.

B. Om strien sitter bra i dag, så holder det å vaske å male strien. Om du ikke vil ha denne strien, så kan du prøve med en veggfornyer her også https://megaflis.no/duro-veggfornyer-easy-cover-1x10-m.html

C. Hullet i kanalen skal det nok holde med en liten tapebit for å tette. Det er ikke optimalt, men er nok ikke noe problem.

D. Når det gjelder maling mellom skap og list, så tenker jeg at det strengt tatt ikke er nødvendig, men absolutt noe som bør gjøres for å få helheten.
Signatur
HSt
   #5
 22 152     Sørum     0
Nei, ledningene har en ikke lov å ta løs eller feste selv !

Unntaket er lampettledning men synes ikke DEE virker er det.
RTv
   #7
 885     0
Ledninger kan du selfølgelig løyse sjølv. Koblinger i kontakter og brytere bør du holde deg borte fra, men å løyse ein ledning og slå på nye fester kan alle gjer..

RTv
   #9
 885     0
No veit eg ikkje kva yrke du har, men håper det ikkje er elektrikker.. Å løyse klips på pr og feste nye kan alle gjer.
HSt
   #10
 22 152     Sørum     0
Nei, jeg er ikke elektriker, men det er viktig å holde styr på hva noen gjør uten at det er lov og hva en gjør som er lov. Jeg er helt sikker på at i denne saken har jeg rett. Dvs det dere foreslår har en ikke lov å gjøre. At noen gjør det alikevel bryr jeg meg ikke om men vi kan ikke svare feil på forumet.

Men samtidig så er det lov å lære av feil så ingen vonde tanker om første mann her som skrev noe som er jeg tror er feil, vi lærer av at vi kan hjelpe hverandre å finne rette svar.

Edit: Lær selv link her 
https://www.dinside.no/bolig/dette-fikser-du-selv/61879173