#141
 29     norge     0
trudde at plater som var falset på alle 4 sider var beregnet til bruk i himling, rart dei er merket på 60 også da.. Er det for mye fukt i bygget har en uansett store problem, da er cc avstand på gipsplatene et lite problem.
Men står det 40 i leggeanvisningen så skal en soklart følge det..


   #142
 29     norge     0
har sjekket leggeanvisning å det står det 30cc svart på hvitt ja :)
Men synes det virker litt dårlig med cc30 å legge på tvers av lekter, burde vel
vere bedre å legge på langs på cc30 (40) og ha en finerbit i endeskjøtene.
   #143
 160     rådal     0
når en bruker papir  strimmel i på plater som ikke er fals på så blir det litt høydeforskjell, jeg brukte en veldig bred bredsparkel slik at jeg fikk en 50 cm bredde på de skjøtene. men jeg er nok sikkert litt for nøye av meg for jeg to en rettholt i taket etterpå og så att taket ikke lenger var så rett. har ikke lagt på mye sparkel, for jeg kan se papirstrimmelen gjennom sparkelen, ikke føle den, ma kan heller ikke føle at det er skjeivt
noen som har noen formeninger om dette ?
   #144
 5,569     0
Som andre beskrev tidligere, du kan jo ikke unngå en høydeforskjell. Det er egentlig din egen vurdering av resultatet som er viktigst, vil jeg si. Dersom du må bruke rettholt for å se at det er en høydeforskjell, høres det ut som om den er ganske usynlig (uten rettholt)?
   #145
 1,231     Bergen     0
Anbefaler å lime papirstrimmelen med tapetlim og ikke med sparkelmasse når man ikke har fals, for å få mindre høydeforskjell.
   #146
 492     Trondheim     0
Limsparkel er mer enn bra nok og ikke minst laget til formålet. Ikke det at tapetlim ikke fungerer, det gjør det sikkert. Men det må da bli mye værre når en skal begynne å pusse dette.

Bruk limsparkel og sparkel bredt i tverrskjøtene. Bruker selv 40 cm bredsparkel på siste strøk på hver side av skjøten. Og har ikke hatt problem med cc60 i tak med gips på tvers av disse.
   #147
 5,569     0
Tapetlimtrikset fungerer nok bra det. Jeg ser ikke problemet ift pussing, det må jo uansett sparkel utenpå strimmelen og det er jo denne som pusses. Pusser man ned til strimmelen må man bare på med mer sparkel. Jeg vil tro at tapetlimtrikset gjør at det bygger mindre, da du slipper sparkel under strimmelen, som jo vil bygge litt.

Jeg har pleid å fukte strimmelen godt før jeg legger den på. Da "limer" den godt til underlaget, men det må være sparkel under. Så har jeg lagt et (så tynt som mulig) slør av sparkel utenpå den fuktige strimmelen, og ventet et døgn til alt er knusketørt. Så lagt et slipelag med sparkel utenpå. Det bygger minimalt. Skulle ønske jeg hadde tenkt på tapetlimtrikset før jeg gipset hele loftet for et par år siden. Skråtak, vinkler og elendighet i alle retninger Smile

   #148
 940     0
Er vel best å ikke sparkle over papirremsen.Er helt unødvendig å lime.
Signatur
   #149
 1,231     Bergen     0
Tapetlim klarer lime uten å bygge. Limsparkel (vanlig gipssparkel antar jeg) mister limeffekten når du har klemt bort sparkelen bak papirstrimmelen fordi du ikke ønsker å bygge høyde. Dette resulterer i at papirstrimmelen buler når du etterpå sparkler mer, eller maler.

NB: Dette gjelder kun når du ikke har fals. Har du fals er det ikke noe problem å la det være igjen en mm med limsparkel bak strimmelen.

Papirstrimmelen må oversparkles etterpå, som nevnt her, og så bør man ikke pusse for hardt i papirstrimmelen, for da løsner man mange fibre (som lett blir synlig etter ferdig maling).
   #150
 1,812     Sør-Trøndelag     0
Selv med fals, så vil man ikke få et tak som er helt slett. Man må bare finne ut hvor perfeksjonist man ønsker å være :)

Når jeg sparklet første gang, så trodde jeg at man skulle pusse til det var helt plant i falsen - det vil si, at det ligger igjen sparkel kun i falsen. Dette er ikke riktig, og det ble synlig. Heldigvis kan man sparkle igjen etter ett strøk maling.

Man får altså buler uansett med eller uten fals, men selvfølgelig mindre buler der men har fals, da man ikke trenger bygge så mye for å dekke strimmelen.

Som nevnt av flere andre, så kan man redusere skyggeeffektene ved å sparkle bredt. Tror vi sparklet ca. 50cm på hver side av kortkantskjøtene på stua (største taket), men gikk ned til ca. 30-40 på øvrige rom. Også der hvor man har fals, sparkler man bredt utenfor falsen.

Hvis man står med ei lampe og lyser på overflatene fra siden, så blir man aldri ferdig med sparklingen - ikke er alle gipsplatene perfekte heller. Det kan være nivåforskjeller mellom platene, de kan bule litt, eller være kuvet.

Tror aldri vi blir ferdige med sparklingen hos oss, da madammen ikke helt klarer å la være å lyse på veggen fra siden  ;D

Så vidt jeg forstår, kan man også bøte på noe av ujevnhetene ved å ha litt mer struktur i malingen.

Jeg er ikke maler, og maler heller ikke selv, men dette er hva jeg har fått med meg av dialogen hjemme hos oss.

Det er ikke uten grunn at man ikke får "lov" å ha med seg lampe/lommelykt på boligvisning Wink (slepelys)
Signatur