64,995    31    27  

Helsparkling av vegg - male rett på?

 29     Asker     7
Hei!

Jeg er fullstendig blå når det gjelder helsparkling. Skal sparkle en liten vegg.

Kan jeg male direkte på sparkelet?

Ser på de andre veggene i huset (som er helsparklet) at de har brukt en slags glassfiberduk oppå sparkelet. Er dette nødvendig? Eller er det gjort bare for å beskytte veggen mer og for å gi litt struktur?

På forhånd tusen takk for innspill!! Smile

   #1
 1,043     Akershus     1
Hvis du skal helsparkle og ikke kan det, bør du spandere hørselvern - på resten av familien. Blir nok mye banning og sverting før du er ferdig.

Jeg er ikke ekspert, men prøver likevel:

Ja, du kan male direkte på sparkel. Sparkelet kan likevel suge mer enn feks gips, ikke uvanlig å grunne først før toppstrøk for å spare på den dyre maling. Hva man grunner med varierer, ofte tar man litt billigere maling enn den "eksklusive vaskbare" på toppen.

Regner med at du mener en helt tynn fiberduk. Viktigste formål med den er nok å forsterke gipsvegger. Som amatør innbiller jeg meg at det blir mye knot, men hver sin lyst.
   #2
 585     Oslo     3
Suplerer frodeolsen med å si at fiberduk har som formål å hindre oppsprekking i plateskjøter der det ikke er brukt papir eller glassfiberstrimmel. Hvis veggen du tenker å sparkle f.eks har glassfiberstrie, er det unødvendig å bruke duk etter min mening. Mange synes allikevel at denne gir en finere overflate enn å male rett på sparkel. Der er jeg uenig. Jeg ville ha malt rett på. Forøvrig er min erfaring at 2 strøk uten grunning er nok, men hvis du er "gjerrig" med malingen når du maler kan det sikkert være lurt å male et strøk med billigmaling først.
Signatur
   #3
 1,943     4
Eg har heilsparkla fleire vegger, utan erfaring. Mannen min prøvde, men det blei ikkje fint. Så det har litt med handlag å gjere; er ein generelt fingernem så kan ein nok få det til. Mitt resultat blei veldig bra. Vi la ein fibertapet utanpå, papirtapet med svak sturuktur, og vi malte rett oppå. I kottet malte vi rett på veggen; det såg også bra ut.

Eg hadde godt verktøy; fleire typar sparklar i ulik bredde, og ferdig laga sparkelmasse. Eg måtte jobbe opp veggen i fleire lag, og lot det tørke innimellom. Pussa også for kvart lag. Mykje jobb, men det var mulig å få fint.
   #4
 124     Rogaland     1
skal du helsparkle, eller skal du sparkle plateskjøter?

i utgangspunktet må du benytte "papirduk/glassbiferduk" for å unngå sprekker.

dersom det er snakk om helsparkling av vegg - ja, da bør du kanskje be om hjelp fra en malermester!
dersom det er snakk om å sparkle skjøter fikser du dette fint med litt trening! husk duk, sparkle bredt og pusse ned mellom hver sparkling - bør sikkert sparkles min 2-3 ganger pr skjøt når du ikke har trening.

i utgangspunktet kan man grunne sparkelen direkte - men avhengig av hva du skal ha av dekke - så kan d blir gjennomslag. isåfall er det greit å smøre litt eksta grunning over sparkelskjøtene!

lykke til  ;D
   #5
 88     Tørvå City     2
Hei

Vi er no snart ferdig med sparkling av gipsveggane (strimling og skruhol) og skal etter planen legge fiberduk i helga. Kva bør vi grunne med før legging av fiberduk? Er Butinox tak og vegg ok, eller bør vi gå for Jotun Heftgrunn?
   #7
 88     Tørvå City     1
Limvask? Also vaske gipsen slik den er fri for støv etc? Kor lenge tørketid må ein evt pårekne?

   #9
 88     Tørvå City     0
Ok, takk for tipset!. Etter dette er tørka so brukar ein lim som normalt under tapetsering? Har aldri høyrt om dette før, er det ein vanleg måte å gjere det på? Kva er fordel/ulemper med dette kontra grunning?
   #10
 8,022     Bærum     0
Min erfaring er at dersom du grunner med vanlig veggmaling legger denne seg som en hinne på gipsen. Når går på med limet som inneholder sykt mye fuktighet, kan den dersom det er dårlig kvalitet, slippe gipsen. Dermed sitter ikke ting ordentlig fast, det oppstår fort bobler osv .Som regel går dette seg til ved at både maling og lim tørker sammen inn i gipsen igjen, men ikke alltid.

Dette unngår du ved limvask.

Heftgrunn er sikkert det beste, men dyrt?