57,681    10    50  

Hva skiller de ulike basene?

 414     -     4
Malingsbutikkene har diverse baser de blander utifra.  Noen basenavn forklarer seg selv (oksydrød, okergul...), men hva er de basene som bare har en bokstav - A, B og C (er det flere?)?

Og fyllingsgraden varierer ut ifra mengden tilsatt brekkfarge.  Finnes det noen farger hvor man oppnår fyllingsgrad på (nær) 100%?  Jeg tror det meste jeg har vært oppe i var ca. 95 % på en mørkegrønn farge.

  (trådstarter)
   #1
 414     -     3
Spurte om dette i malingsbutikken i dag, fikk til svar at A er "hvit" (men ikke helt(?)) og at C er klar.  B var mannen usikker på.
   #2
 200     Stavanger     7
Baser er en maling som må tilsettes brekkfarge for å få ønsket farge og dekkevne.

Hvit base brukes til blanding av hvitaktige farger (hvit)
A-base brukes til blanding av lyse farger
B-base brukes til blanding av mellomtonefarger
C-base brukes til blanding av mørke farger (klar)

Vanskelig å forklare, men baser er tilsatt ulike mengder pigment fra fabrikken og er dermed egnet til forskjellige farger.

Fyllingsgrad tror jeg ikke jeg har sett over 95 % selv heller og kan derfor iikke svare for meg ;)
Signatur
   #3
 34     Vestlandet     2
Vil dette si at dersom man f.eks skal male et hvitt hus, og kjøper Optimal Hvit base, så må denne tilsettes enda mer for å få den hvit og dekkende nok?
Signatur
   #4
 21,481     Enebolig     1
Jeg kjøpte Drygolin Extreme uten at det ble tilsatt noe som helst. Det er den lyseste "hvitfargen" man får.
   #6
 21,481     Enebolig     0
Ikke spør meg, jeg sa nå hvertfall at jeg skulle ha mest mulig lys hvit. Og fargen (som det vel egentlig ikke er) er fin den  Smile
   #7
 1,103     Oslo / Østfold     1
Skulle ha en treliter LADY hvit nr. 40. Men denne var utsolgt. Fikk i stedet en blanding med A-base og tilsetning av brekkfarge for å få tilstekkelig dekk. Ren base er lite anvenlig.

   #8
 61     fredrikstad     2
Tror det er nærmere 0,5 liter hvit brekkfarge som må til for å få  10lhvit dersom den må brekkes
   #9
 1     23
Hei.
Ser dette er en gammel tråd men trengte jeg kunne hjelpe til de fremtidige som ser den.

1. Hvit base er ren hvit og kan fint brukes for seg selv. Og brukes til å lage de lyseste fargene (Egghvit, bomull, antikkhvit o.ll)
2. A-Base "må" blandes da det ikke er noen soppdrepende middel og heftestoffer i den. Denne basen brukes for å blande lyse farger.
3. B-Base "må også blandes av samme grunn som a-base. B-Basen bruker man for å blande litt mørkere farger.
4. C-Base brukes til å blande mørke farger. C-Base er ikke nødvendigvis klar. Om den er klar kommer an på om det er Oljebeis/lasyr olje(klar) eler akryl (ikke klar) i oljemaling brukes ikke C-Base som klar da du har andre baser som erstatter de sterke fargene som Oksydrød og Oker base.

Maks dosering i en bøtte er 288(1 dosering ca 1 ml) derfor blir det vanskelig å få en hvit maling til å bli sort. om du har over 288 doseringer "ødelegger" du malingen da det blir for lite av stoffene som er i basen i forhold til brekkfarge som du tilsetter.

I noen tilfeller brukes A-Base til å lage hvit og de lyseste fargene (ex: Jotun Tak&Vegg, Butinox 07)
Om man tar en Jotun vegg 10 A-Base kan man blande de lyseste fargene ved å blande den som en Butinox 07(Dette ved ikke de fleste malebutikker).

Mvh Butikk ansatt i malebutikk:)
   #10
 70     6
Kan c-base brukes uten å tilsette fargestoffer?
Har beiset huset med c-base og blandet med en lys brunfarge.
Nå er det på tide med beising igjen. Hvis vi blander samme forholdet igjen vil fargen på huset bli mørkere enn det er i dag. Kan vi da bruke c-base uten farge? eventuelt ha c-base med f.eks 10% farge?