14,748
22
0
Ikke bruke alkydmaling til første strøket på sponplater?
2,044
0
Har i grunnen alltid tenkt det er godt nok å bruke en billig (les: takmaling) til første strøket av sponplater. Har aldri tenkt på hva den består av. Jotaplast er acrylforsterket maling, det er vel det vi dødelige kaller acrylmaling?
Nå ser jeg at Jotun fraråder å bruke alkydmaling. Dette fordi sponplater kan inneholde noe voks og voksen kan vandre gjennom alkydmaling.
Ser at Beckers har noe de kaller grunnmaling, som er en alkydmaling.
Sitat fra Beckers:
Beskrivelse: Beckers Nondrop Grunnmaling er en helmatt, løsemiddelholdig alkydgrunning for grunning av vegg- og tak innendørs i “tørre” rom der en vanntynnet grunning ikke kan benyttes.
Nondrop Grunnmaling kan benyttes på både malte og umalte overflater – som f.eks. puss, betong, strie, tapet og plater av spon eller gips
Er det rart man blir forvirret?
Nå ser jeg at Jotun fraråder å bruke alkydmaling. Dette fordi sponplater kan inneholde noe voks og voksen kan vandre gjennom alkydmaling.
Ser at Beckers har noe de kaller grunnmaling, som er en alkydmaling.
Sitat fra Beckers:
Beskrivelse: Beckers Nondrop Grunnmaling er en helmatt, løsemiddelholdig alkydgrunning for grunning av vegg- og tak innendørs i “tørre” rom der en vanntynnet grunning ikke kan benyttes.
Nondrop Grunnmaling kan benyttes på både malte og umalte overflater – som f.eks. puss, betong, strie, tapet og plater av spon eller gips
Er det rart man blir forvirret?
Oljemaling inneholder løsemidler som kan føre til, at spon og MDF går i oppløsning.
Det finnes grunninger til forskjellige formål.
Denne beckers nondrop grunnmalingen skal da ikke brukes på MDF eller spon (går da ut i fra det du skriver om den, da jeg ellers ikke har direkte kunskaper om dette produktet)
På MDF og spon, kan du grunne med en rimelig akrylmaling. NB ikke under 10 glans, hvis du skal tapetsere over.
Det er hovedsaklig tre, div malte og glatte flater som trenger en type grunning.
En grunning, er egentlig et heftemiddel mellom lagene. Det finnes også feks sperregrunning, som hindrer fargestoffer å trenge igjennom malingen, Hvis du eks skal male en gammel gul panel.
Mal aldri med akryl direkete på oljemaling, da det kan løsne. Men du kan male med olje på akryl
Ble du noe klokere?
Resultatet blir imidlertid helt fantastisk bra. Alkydoljen/bindemiddelet trekker inn i de porøse sponene på en helt annen måte enn vannbasert maling. Ikke bare det. De oljebaserte bindemidlene danner en mye hardere malingfilm som binder seg til platen og forsterker denne. Oljemalingen er uovertruffen her. Vannbasert legger seg som en film på overflaten. Man kan tynne den, men det blir bare vann som trekker inn i platen. Malingfilmen legger seg på overflaten.
Som dekkstrøk er imidlertid oljemaling helt klart ikke tingen på sponplater. Man kan få gjennomslag, og å få jevne strøk er vanskeligere.
Vil du gjøre det skikkelig bra, bruker du Beckers oljegrunning og tynner den 10-20%. Deretter kan du gjøre akkurat hva du vil, for nå har du et glimrende underlag der du får veldig god vedheft uansett hva du har på i neste runde.
Jeg hadde noen gamle sponplater som hadde dårlig og porøs overflate. Jotun oljebasert heftgrunn tynnet sånn passelig, sugde seg gjennom flere millimeter med spon og dannet en slags armering av resten av sponet. Så var det bare å sparkle opp, pusse og grunne med vannbasert.
Men igjen: Oljegrunning er ekstra bryderi og brukes gjerne bare der det er en god grunn til at vanlig vannbasert PVA-maling ikke er bra nok.
Noen sier at alkydoljegrunningen kan løse opp voks som finnes i sponplatene og vandre gjennom malingen for deretter å lage dårlig feste for det som skal utenpå. Vel, Becker selger nå i alle fall denne alkydgrunningen nettopp for sponplater.
Tommelregelen er jo at Alkyd ikke skal direkte over på spon og MDF plater.
Men her har du det svart på hvitt fra Beckers, at Nondrop Oljegrunningen skal fungere. Jotun refererer kun til sitt egen produkt.
Men om du ser på det fra en annen vinkel:
- Normalt får et tak stå uberørt, så det utsettet ikke for slitasje.
- Grunning er dyrere enn maling.
- Akrylmaling sitter mer en godt nok.
- Jotaplast (latex) er ikke vaskbar, selv med en fuktig klut.
- Feilbladinger er veldig rimelig priset.
- Latexmaling har dårligst heft.
Me bare for å påpeke:
Mal aldri med akryl direkete på oljemaling, da det kan løsne. Men du kan male med olje på akryl
Her er det snakk om vannbasert på oljebasert.
Både oljebasert og vanbaserte produkter kan brukes om hverandre. Det fungerer i 99% av tilfellene.
Det er den 1% som ikke fungere fordi noen produkter inneholder komponenter som reagerer med hverandre. F.eks Herdins.
Men som en tommelfinger-regel sier vi at oljebasert ikke bør males på vannbasert. Men vannbasert kan alltid males på oljebasert.
Og det er et par grunner til det:
- Når du blader sammen olje og vannbasert, bør malingen få tid til å herde ferdig. Fordi når herdingen er ferdig så vil det kjemiske prosessen være "stabil". Oljebasert herder på en uke, mens vannbasert på en måned.
- Oljebaserte produkter gulner. Så dersom du bruker oljebasert lakk på en hvit flate, så blir den jo gul!
Men i ditt tilfelle ville jeg ha annbefalt 2 strøk med vanlig takmaling, og ferdig med det.
Hvis du maler med vannbasert over oljemaling, hefter det ikke og malingen kan løsne.
Skal man male med akryl over olje SKAL det alltid grunnes først. Men der kan du bruke vannbasert heftgrunning, da denne er bygd opp på en annen måte.
Er det noen spesifikke produkter er du henviser til?
Grunnen til at jeg spør er fordi både Jotun og Gjøco avkrefter det du sier om vannbasert på oljebasert. De sier så lenge man rengjør og matter overflaten, så vil den vannbaserte malingen få heft nok. Gjøco legger og til at de gangene malingen ikke heftet godt nok, så har det hatt sammenheng med såperester og andre urenheter som ligger igjen på underlaget. Scanox fikk jeg ikke tak i pr telefon i dag for å stille et helgarderings spørsmål. Men når jeg har spurt om vannbasert panelmaling på oljebasert gulvmaling, så sier de det samme som Jotun og Gjøco. Grunning er ikke nødvendig dersom overflaten vaskes og mattes.
. Men på 'Butinox Interiør 10' skrives det følgende:
Produkttype: ...Malingen sitter godt på underlag som tidligere er malt med oljemalin.
Forbehandling: Underlaget må være rent og tørt. Flatene vaskes med Butinox Husvask og mattes med slipepapir. Gammel blank oljemaling grunnes med Butinox Heftgrunn.
Men i det øyeblikket du matter ned malingen, så er den ikke blank lenger...
Så jeg fostår fortsatt ikke hvorfor du mener at vannbasert direkte på oljebasert ikke lar seg gjøre.
I malerbutikkene er det så som så med kunnskapen. I fjor f.eks. skulle jeg ha beis til terrassen, den ble beiset før den nye vanntynnbare kom på markedet. Forklarte dette for ekspeditøren. Var skeptisk til at en kunne bruke den nye typen over den gamle oljebeisen, men lot meg overtale. 500 kr rett ut av vinduet, den var så tynn og lite pigmentert at den aldri ville ha trengt ned i bordene. Spannet står fremdeles i kjelleren.
Må skille mellom ute og innemaling. Da utemalingen har andre regler.
Jeg jobber i malingen på Coop'n. Bruker derfor hyppig direkte nummeret inn til Scanox, Jotun og Gjøco.
Så når jeg sa at de bekreftet eller avkreftet noe, så var det fordi jeg tok en telefon inn til alle parter for å forhøre meg angående saken. Om de hadde noen kjennskap til det som du sa, eller hva som måtte til for å gjenskape problemer med heften. Det mest spennede med jobber synest jeg er å finne ut hvorfor ting gikk galt i utgangspunktet. Nå anntok jeg og at saken gjaldt innendørs maling.
Jeg har bare jobbet med maling i en halvt år. Så hvordan kombinasjonen ang vannbasert og oljebasert om hverandre har vært før den tiden har jeg ikke fått undersøkt.
Dilemmaet med denne saken er at du opplyser at du vet om en kombinasjon som fungerer dårlig. Dvs, vannbasert direkte på oljebasert uten å bruke grunning i mellon. Resultatet sa du at malingen løsnet som en tapet under vasking. Det som jeg ikke har kjennskap til er: når dette skjedde? Har malingens egenskaper forrandret seg siden den gang? Hvilke forrabeid ble gjort? Var den oljebaserte flaten ordentlig ren? Brukte du latex eller en akrylmaling på den oljebaserte? Ble det brukt for mye vann? Var vannet tilsatt noen kjemikaler? Har dette skjedd mer enn en gang? Hvordan vet du at det gikk galt pga vannbasert over oljebasert? Forhørte du deg med malingsprodusenten? Kom malingsprodusenten på befaring?
Det andre er at, det er representanter for selskapene som utvikler og produserer malingene som jeg har forhørt meg med.
Og når de sier at malingen skal holde mål, så er det en garanti som jeg gir videre til kunden. På samme måte som Futura malingen har en 12 års skriftlig garanti på farge og glansen under forutsetningen at kunden følger bruksanvisningen. Dersom den vannbaserte malingen ikke holder mål på den oljebaserte flaten, så er det noe de får reklamere på. Foreløbig har klagene vært relatert til andre saker enn vannbasert over oljebasert.
Kan nevne et eksempler der en kunde kom innom og trengte Sens maling til panelen i taket. Det er en relativt dyr maling, så jeg spurte om han ikke var interresert i et annet rimeligere merke. Men det var han ikke fordi at det andre merket dekket dårlig, og la igjen en missfarging på panelen. Istedenfor hadde han begynt med Sens maling som han syntes hadde noe begrenset dekkevne. Han hadde allerede tatt 5 strøk med Sens'n og trengte nå en siste 3 liter. Hva skal man si til en kunde som akkurat har brukt tusenvis av kroner på panelmaling, når du vet at han snart er ferdig, og at det er feil med underlaget som han har malt på?
Flisa, det er ikke tvil om at malingen sitter MYE bedre dersom man grunner først.
Men er du sikker på at det ikke var noe annet som ødela for heften?
Når du blir feilinformert, så kan du reklamere på det. Litt lenge siden nå da.
Dersom den terassebeisen din ikke er ødelagt så kan du fortsatt bruke den. En omgang med terrasserens til 89,- og sol tørking en ukes tid, så bør den terassebeisen din fungere slik som du oprinnelig hadde planlagt. En god terrasserens fjerner det meste av smuss, olje og beis som sitter igjen på bordene.