#11
 1,725     Trondheim     2
Merkelig tilbud av entreprenøren. Ju mer isolasjon man har utvenndig, desto varmere mur og mindre kondensproblem invenndig. Er kjelleren oppvarmet så er det nettopp utvenndig isolering som reduserer fuktproblem i mur.
MVH
Sakke

   #12
 3,412     Akershus     0
Kan det ha vært en liten hukommelsesfeil her? Kanskje noen egentlig har sagt maks fem cm INNvendig? Isolasjon på utsiden pleier å være best.
Signatur
   #14
 10,486     Akershus     0
Det MÅ være feil. Det høres helt fornuftig ut hvis det er snakk om innvendig. Utvendig er det bare å kjøre på med hva som helst.

Jeg var nære unna å handle isodren da jeg tok kjelleren her, men følte at jeg fikk mer for penga ved å heller bruke vanlig EPS med knottplast utenpå. Da kunne jeg legge mye tykkere lag for lavere pris.

Jeg syns løsningen med isodren var bra, men det var prisen som stoppet meg. Kanskje Steinar kan fortelle oss hvorfor vi bør bruke isodren i stedet for mer tradisjonelle materialer?

Veldig fint med en sånn forklaring på forskjellen mellom fukt og vann. Det er mange som ikke ser forskjellen, og er fornøyd så lenge fuktigheten kan renne ned i dreneringen.
Signatur
   #15
 4,259     0
Regner med at konklusjonen da blir 10 cm tykke plater på utsiden av muren Smile

Hva tror dere om isodren under nytt betong-gulv i kjelleren, plater eller kuler eller begge deler? Hva med pukk og evt tykkelse på pukklaget?
  (trådstarter)
   #16
 65     0
Hei alle sammen!

Moro å se at det er litt aktivitet i tråden her. Svarer mrcsnd først. Vi har en løsning tegnet opp for din situasjon. Se vedlagte skisse.
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 65     0
Hei Oddbjoh og dere andre
Når man skal isolere så er det riktig som det kommenteres i tråden at man må han mest mulig isolasjon på kald side av konstruksjonen. Min anbefaling er at min 2/3 (min 100mm) av den totale isolasjonstykkelsen skal ligge på kald side. Når jeg gjør energi- og fukt- beregninger på forskjellige konstruksjoner så viser det seg at 2/3 må ligge på kald side dersom vi skal han en fuktsikker konstruksjon gjennom hele året.

"Frode
Jeg syns løsningen med isodren var bra, men det var prisen som stoppet meg. Kanskje Steinar kan fortelle oss hvorfor vi bør bruke isodren i stedet for mer tradisjonelle materialer?

Veldig fint med en sånn forklaring på forskjellen mellom fukt og vann. Det er mange som ikke ser forskjellen, og er fornøyd så lenge fuktigheten kan renne ned i dreneringen".
Signatur

  (trådstarter)
   #18
 65     0
Skal prøve å gi en fornuftig forklaring på dette. I all bygningsfysikk etter strebes det at konstruksjoner kan puste, derfor er det krav til vindsperre på kald side og dampsperre på varm side av veggen/konstruksjon.
Vi som er litt eldre husker regntøy og gummistøvler som ikke kunde puste, før Gore tex lignede materialer kom i støvler og regntøy. Det var fort gjort å få fotsopp selv om regntøyet hindret regnet/vannet å komme inn til kroppen, og ofte var kroppen svett og våt fordi ikke svetten kunne komme ut av regntøyet. Så blev vi kalde og våte

Slik blir det også med de tradisjonelle materialene på kald side av grunnmuren. Konstruksjonen får ikke puste og etter hvert blir muren så fuktig at mugg og soppen begynner får vann/ fuktighet til å vokse og gro. Og har man i tillegg isolert konstruksjonen så får mugg og soppsporene temperaturforhold som gir de enda bedre vekst vilkår.

Det er ikke første gang at en del velger noe annet grunnet pris og der har vi vel ikke klart og være tydelige nok på hva erstatter ISODREN produktet.

ISODREN er veggdrenering = betyr at man trenger ikke 20cm pukk som drenerende på utsiden av veggen. strengt tatt skal alle andre løsninger har det.

ISODREN er fuktsikring = det betyr at med 100mm tykke plater har man flyttet fukt/duggpunktet utenfor veggen/konstruksjonen. Produktet har en bedre damp åpenheten enn kravet til vindsperrer.

ISODREN er isolasjon = Betyr at tykkere isolering gir varme konstruksjon som igjen gir en høyere fuktsikkerhet.

SÅ håper jeg dette var oppklarende eller så vil jeg gi utdypende forklaringer
Signatur
   #19
 23     0
Vi har en løsning tegnet opp for din situasjon. Se vedlagte skisse.


Takk for svar! På skissen ser det ut til at det ikke er luftespalte mellom grunnmur og isodren-platene. Siden platene er diffusjonsåpne kan man jo anta at vannet vil vandre via grunnmuren, gjennom isodren-platene og videre inn i isolasjonen og veggplatene. Hva er ditt synspunkt på dette?
   #20
 4,259     0
ISODREN - takk for svar!

Har dere synspunkter på løsning under eksisterende gulv også? Mener jeg har lest at man kan ha leire, avretting med grus, isodren plater og så betong. Har eventuelt kuler en rolle her, f.eks. inn mot kantene av eksisterende mur for å unngå kuldebroer?