715    17    3  

Antall skuer på klemringen

 10     0
Hei, jeg kjøpte en leilighet i en bygård i 2 etg i Oslo i januar 2012. Har nå bodd her i 8 år og det har oppstått lekkasje mellom klemringen og membranen i dusjen. Det drypper ned til naboen i 1. etg hvis sluket tetter seg slik at vannspeil stiger over klemringen.

Badet ble pusset opp av tidligere eier i 2011. Jeg fikk våtromsbevis av Membran og Gulvstøping med 5 års garanti ved overtagelse.

Det er kun 3 skruer på klemringen. Se vedlagt bilde. Rørlegger jeg har snakket med mener det var krav i henhold til normer å benytte fler enn 3 skruer i 2011. Altså er arbeidet som er utført av Membran legger grovt uaktsomt og brudd på normen. Sluket var heller ikke byttet når hele badet ble pusset opp. Jeg står nå igjen med et utett bad.

Er det noen som vet når (hvilket år) kravet kom for å benytte flere skruer og hvor mange skruer som skal benyttes? Hvor kan jeg eventuelt finne denne informasjonen. 

Setter stor pris på alle tilbakemeldinger.
Antall skuer på klemringen - 124E32F9-6ACC-4869-94B2-2D5FE7106CF5.jpeg - Elisabeth H

TDJ
   #1
 1,627     Asker      0
Usikker på om det foreligger noen krav eller norm for eksakt antall skruer.. ?!?
Men det skal jo uansett være tett, men tror vel toget kanskje har gått for å reklamere 9 år etter jobben ble gjort...

Ser kanskje ut til å være en sveise-membran her (?).
Er det grå/brune restene av en smøre-membran som TS har fjernet for anledningen ?

Dersom ikke, kan en kjapp tilnærming kanskje være å gjøre gullende rent i både sluk og rundt klemring for deretter å legge et solid lag med smøremembran. Forutsetter at klemringen sitter fast; skruene ser litt suspekte ut...
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 10     0
Hei,

Jeg er også dessverre redd for at toget har gått. Men 8 år er virkelig kort levetid på et helt nyoppusset bad.

Ifølge både takstmann og to rørleggerfirmaer skal det benyttes flere enn tre skruer for at arbeidet skal være godkjent eller etter forskriftene. Lurer derfor på om jeg kan finne dette skriftlig i en norm, lov eller forskrift. Og evt hvilket år dette tredde i kraft.

Ifølge rapport fra takstmann skriver han følgende: det ser ut til at det er benyttet en type smøremembran. Imedlertid står det i arbeidsbeskrivelsen på våtromsbevis et at det er benyttet banemembran.

Ingen ting har blitt fjerne for anledningen. Så de restene man ser, er urørt fra min side. Og helt enig at disse skruene ser suspekte ut.

Takk for råd vedrørende membran!
TDJ
   #3
 1,627     Asker      0
Be takstmann og begge rørleggerfirmaene om å spesifisere eksakt hvilke godkjennings-instans og hvilke forskrifter de referer til.

Etter hva mange har erfart over tid så finnes det ikke noen forskrift eller godkjennings-ordning for et våtrom. Det finnes en våtroms-norm som beskriver hvordan arbeid og løsninger bør gjennomføres, men det er opp til håndverkere å følge denne eller ikke. Mange håndverkere referer til denne i salgs-fase og også i tilbuds-papirene. Men realiteten er at det kun er 5 års lovbestemt reklamasjonsrett på slikt arbeid (så din 5-års garanti er noe bedriften er pålagt ved lov..). Noen (få) firmaer gir 10 års reklamasjonsrett. Men de fleste av oss ønsker jo at et bad skal holde seg ok mye lenger enn både 5 og 10 år...
Signatur
TSt
   #4
 14,509     0
Det er jo beslutningen om å beholde gammel sluk som gjør at dette har vært en oppussing og ikke et nytt bad.

Jeg har vært borti bad som holdt et år men der sto det i takstrapport at sluk var gammel så arbeidet året før var helt bortkastet. Jeg ga beskjed til tidligere eier om at sluk måtte byttes når en skulle lage nytt bad men det ble ignorert. Jeg hadde sett merker jeg tolket som lekkasje fra sluket i kjøkkentaket en gang jeg hadde vært der.

Hos TS mener de nok at dette har vært synlig at det har vært gammel sluk.
  (trådstarter)
   #5
 10     1
Hei, takk for utfyllende svar vedrørende dette. Som privatperson har det ikke vært så lett å finne ut av i et mylder av lover, normer og forskrifter. Slik du forklarer det, er slik jeg har oppfattet det etter å ha pratet med en del fagfolk innen feltet.

Skal snakke med takstmann og rørlegger igjen om det finnes noen forskrift som spesifiserer det med skruene eller om det kun er i henhold til god håndverksmessig utførelse de senere år.
  (trådstarter)
   #6
 10     0
Hei TSt, takk for svar. Vet du om man som godkjent membranlegger har lov til å legge membran uten å bytte gammelt sluk som ikke er innenfor standard lenger?

I dette tilfellet her tror jeg arbeidet som ble utført av membranlegger ikke var innenfor noen godkjent standard.
TSt
   #7
 14,509     0
Hvis eier ber om dette kan igen hindre noen i å gjøre dette valget. Problemet er bare at hvis en hadde sett ned i sluket burde en forstått at dette ikke er et nytt sluk. Derfor tror jeg dessverre ikke en kan komme noen vei selv om dette burde stått i takstrapporten.

  (trådstarter)
   #8
 10     0
Ja, dessverre blir nok dette dyr læring for min del. Ikke alle unge privatpersoner som kan dette om sluk når man kjøper sin første leilighet. Når man i tillegg blir tildelt et våtromsbevis ved kjøp, blir man villedet til å tro at jobben er utført av fagpersoner som kan yrket sitt.
TSt
   #9
 14,509     0
Der de hadde hatt lekkasje i sluket bodde de i flere år uten at de hadde fått noe nytt merke i kjøkkentaket. Tetter det seg ofte eller går det ann å lage rutine å sjekket det 1. i hver mnd f.eks. ? Men var derfor det var så dumt hos de siden jeg hadde tidligere gitt beskjed om at sluket måtte sjekkes regelmessig. Bare slik at du evt kan utsette dette men det er mye verre med en annen eier under som i dette tilfellet.
  (trådstarter)
   #10
 10     0
Ja, det er faktisk et av rådene jeg har fått. I tillegg til at jeg får en rørleggeren til å smøre på membran eller tec7. Sluket tetter seg kanskje i løpet av 4-5 måneder, så det er egentlig ikke noe problem for meg å holde sluket rent slik at lekkasjen ned til naboen ikke skjer igjen. Men jeg føler en viss usikkerhet ved potensielle følgeskader ned til naboen. Og det vil i tillegg være et problem om jeg skulle ønske å selge boligen om et par år. Det er en liten leilighet, så her blir man ikke boende evig.