#51
 677     Norge     0
Ett glatt gulv leder vannet helt fint til sluk, vann renner ikke oppover.

   #52
 25,066     Akershus     0
Her er det to forhold:

1) Vann skal forsvinne i sluket uten å gjøre skade. Dvs gulvet kan være flatt, endog ha litt motfall.

2) Hvis det havner vann på gulvet så skal det umiddelbart renne til sluket slik at gulvet umiddelbart tørker opp.

Jeg er ikke vant med at det blir mye vannsøl hverken ved vask eller toalett og vil akseptere 1). Jeg har fall på ca :100 på hytta og dusjvanne siger langt utover og stopper opp før det går tilbake til sluk, det blir vedvarende vannfilm på gulvet. Fallet fungerer mao ikke og vi er i 2).

Jeg ville sagt, fall gulv over mesteparten av badet er ok mens dusjnisje bør være forsenket ca 8-12 mm med dusjforheng/dører slik at vannet holder seg i gropa.


Signatur
   #53
 199     1
Legger ved en link til en artikkel som beskriver kravet til fall på golv i våtrom. Artikkelen er skrevet av Arne Nesje, han er en av norges fremste fagfolk på området.

http://murbetong.no/wp-content/uploads/2014/03/1401-fliser.pdf

Jeg må få poengtere at utførelse av våtrom bør utføres etter minimum byggeforskriftene, er ikke de fulgt så har du en mangel. Hvis du skal selge en bolig og har tatt snarveier med våtrommet, så må du i verste fall koste oppbyggingen av våtrommet på nytt.

Og for ordens skyld, vann ledes ikke til sluk på et slett golv, det renner alle veier. Og dørterskelen er ikke en del av den tekniske installasjonen som skal tette badgolvet.
   #54
 677     Norge     0
Legger ved en link til en artikkel som beskriver kravet til fall på golv i våtrom. Artikkelen er skrevet av Arne Nesje, han er en av norges fremste fagfolk på området.


Har du lest artikkelen? Det står jo ikke et eneste sted at det er krav til fall på hele gulvet, tvert i mot henvises det igjen til TEK10, som er helt krystallklar på at det ikke er noe i veien for å bygge gulv uten fall, så lenge forskriftens krav oppfylles, og kravet er, igjen, at lekkasjevann renner til sluk, ikke ut av rommet.

For å oppfylle funksjonskravet i forskriften må én av følgende ytelser være oppfylt:

1. Tilstrekkelig fall vil være 1:50 minimum 0,8 m ut fra sluket dersom dusjen er over sluket. Hvis dusjen ikke er over sluket, må det også være fall 1:50 fra og med dusjens nedslagsfelt

2. Det må være fall mot sluk på hele gulvet, minimum 1:100.

Dette medfører at det i de fleste tilfeller må være fall til sluk på hele gulvet.

Hadde det vært krav til fall på hele gulvet, hadde det nok stått det, ikke at kravene i de fleste tilfeller vil medføre at gulvet bygges med fall hele veien.
   #55
 199     0
Hei adeneo.
Jeg nevnte et eksempel i sted om hvor fallkravet sans. ikke blir utløst, noe du avviste som synsing.

Og artikkelen jeg linket til, den har du ikke lest ordentelig. Arne Nesje skriver også: Fallreglene i TEK10 og våtromsnormen er nesten like, bortsett fra at normen spesifiserer størrelsen på fallet utenfor dusjsonen til 1:100 mens TEK10 gir åpning for slakere fall på golvet under forutsetning at vann skal kunne renne til sluk fra ethvert sted i våtrommet.
   #56
 410     Trondheim     0
Litt morsomt at vi kan diskutere seks sider når alle tar utgangspunkt i den samme forskriften. Kan godt vær enig i at forskriften er dårlig formulert.

Mener fremdeles at det for Ola og Kari er krav til fall på hele gulvet. Og at hvis de ønsker å ha deler av gulvet i vater må de få noen som har papirene i orden til å prosjektere våtrommet på en slik måte at det ikke har større risiko for skader enn et normalt våtrom med fall.

Når forskriften er vag og det ikke er definert noen klar grense mener jeg det må tolkes av fagfolk med kjennskap til risiko og normal praksis.

Det står ingenting om hvor mye av vannet som må ledes til sluk, kan jeg påstå at når kjellern er full vil vannet renne til sluket? Det står ingenting om mengde vann må det kunne ledes, kan jeg montere et sugerør igjennom en halvvegg og si at vannet renner igjennom sugerøret og så til sluk før det renner ut ved døren? Det står at lekasjevann skal ledes til sluk fra alle steder, står ingen ting om at det må være en faktisk mulighet for at lekasjevann skal kunne forekomme.

Sånn jeg tolker artikkelen over mener Arne at det er et krav (uten å spesifisere mer enn at dette fallet ligger i mellom 1:100 og 1:uendelig), han er en plausibel fagdommer i en eventuell rettsak og det er da nærliggende å tenke seg at han ville ment at et våtrom i vater ikke var ok. Og selv om det hadde vært en sak og det fantes en rettskraftig dom kunne vi fortsatt å diskutere. Dom sier at i vater er en mangel, da kan vi si at forskriften åpner for det og det var forholdene for det spesifikke våtrommet som avgjorde saken i den retning. Og motsatt våtrom i vater tilfredsstillende, jeg ville fortsatt mene at det er et krav til fall i den forstand at det ikke er fritt frem å bygge et nærmest vilkårlig bad uten fall på hele gulvet.
   #57
 677     Norge     0
Hei adeneo.
Jeg nevnte et eksempel i sted om hvor fallkravet sans. ikke blir utløst, noe du avviste som synsing.


Joda, du mente at det burde være fall fra et hvert sted hvor lekkasje kan oppstå, slik som vask, toalett og lignende, og til et sluk, og i enkelte tilfeller hvor det passer slik kan gulvet være rett ellers.

Jeg kan være enig i at det er en fornuftig løsning, men det er ingenting i forskriften eller veiledningen til forskriften som er i nærheten av å hevde at en slik løsning er påkrevet.

Litt morsomt at vi kan diskutere seks sider når alle tar utgangspunkt i den samme forskriften. Kan godt vær enig i at forskriften er dårlig formulert.

Mener fremdeles at det for Ola og Kari er krav til fall på hele gulvet. Og at hvis de ønsker å ha deler av gulvet i vater må de få noen som har papirene i orden til å prosjektere våtrommet på en slik måte at det ikke har større risiko for skader enn et normalt våtrom med fall.


Og hvilke papirer mener du man må ha for å avgjøre fallet på et badegulv?
Det er tross alt i de fleste tilfeller ikke pålagt å ha noe som helst utdannelse for å bygge et bad, men nå skal man altså kanskje ha en mastergrad i vann- og miljøteknikk for å ha lov til å bygge badegulv uten fall?

Forskriften er forøvrig ikke så dårlig formulert, setningen "Dette medfører at det i de fleste tilfeller må være fall til sluk på hele gulvet." er krystallklar, og hadde det vært et absolutt krav med fall, ville det ikke stått "... i de fleste tilfeller".

Det står ingenting om hvor mye av vannet som må ledes til sluk, kan jeg påstå at når kjellern er full vil vannet renne til sluket? Det står ingenting om mengde vann må det kunne ledes, kan jeg montere et sugerør igjennom en halvvegg og si at vannet renner igjennom sugerøret og så til sluk før det renner ut ved døren?

Det kan du selvfølgelig påstå, men det blir bare vås. Dersom vannet renner ned i kjelleren så ledes det selvfølgelig ikke til sluket, og det finnes godkjenningsordninger for sluk i regi av NBI/Sintef, og dersom sugerøret ditt godkjennes for bruk på bad, så kan du selvfølgelig benytte det.

WF
   #58
 575     Haugesund     1
Et flatt golv leder ikke vannet til sluk, det må være fall på golvet for at vann skal ledes.


Jeg sier det igjen. 100% flatt vinylbelegg med oppbrett VIL faktisk LEDE tilstrømmende vann mot sluk.
Akkurat på samme måte som disse fjellene leder vannet til minste motstands-vei.. sjø/sluk.
Det er vel ingen som kan nekte for at dette vannet blir ledet til sjø? Det kan jo umulig ta noen annen vei enn det blir ledet. På samme måte som belegg med oppbrett.

Påbudt med fall på bad? - d63a090f6c9b466697546d2bfa6eafbd.jpg - BirgerBulk
   #59
 199     0
Hei WF.
Jeg har jobbet leenge med oppbygging av bad, over 30 år. Jeg har bygget bad uten fall på golv, byggeforskriften har ikke alltid vært konkret på fallbygging i våtrom og vi håndtverkere måtte gjøre egne tolkninger. I 1997 kom de første konkrete krav til fall til sluk, i TEK10 ble teksten endret til å gjelde hele golvet i de fleste situasjoner.

Veiledningen til TEK10 kan umulig blitt skrevet av fagfolk på området, den er vag og kan tolkes ulikt av de forskjellige fagfolk. Det er store variasjoner i hvilken løsning man velger i veiledning til byggeforskrift, løsning a. gir ca 25mm fall på et golv på 5 meter til sluk, løsning b. gir 50mm fall. Veiledningen åpner for golv uten fall, forutsett at lekkasjevann blir ledet vekk. Da kan det ikke være vask/ toalett som det teoretisk kan bli lekkasjevann fra på et slett golv (dette er min konklusjon i fravær av eksempel i veiledningen).

Siden vi som er i bransjen forsøker å utføre yrket vårt proffesjonelt, kan vi ikke ta sjangsen på å tolke den etter byggherres ønske eller være i tvil på om vi lager et badgolv i strid med forskriftene. Etter 2010 har vi bygget golv på våtrom med fall, enten med løsning a. eller løsning b. Alternativet kan være å havne i rettsapperatet og det ønsker vi ikke. Når så fagfolk som skriver lærebøker i faget også påpeker viktigheten med fall på hele golvet i de fleste situasjoner, da tar vi også det til etterretning. Jeg vet at en slik sak for tiden er i rettsapperatet og utfallet av den kan gi svar på om vi tolker byggeforskriften for strengt eller har rom for skjønn. I mellomtiden må vi som seriøse aktører prøve å gjøre det beste ut av det. Og jeg vil fremdeles påstå at et flatt golv ikke leder vann, men hvis det bare blir nok vann på golvet så finner det nok vei til sluk.
  (trådstarter)
   #60
 76     0
Liten oppdatering!
Det ble lagt rupanel på alle vegger. Deretter gips som hviler på gulvet og slutter ca 1cm fra taket.
Primet deretter veggene og gulv. På gulvet blandet jeg inn litt avrettingsmasse i primeren for å få bedre heft videre. Fikk tak i 5mm armering fra Biltema. La så varmekabler og rør for føler.

Før jeg støpte malte jeg på 2 strøk med membran ca 10cm oppover gipsen og tettet mot sponplategulvet. Gjorde dette for at ikke gipsplatene skulle bløtes opp i nedkant ved støping.

Så til dette med støping av fall!
Siden det skal legges store 60x60 flis på gulv så bestemte jeg meg for å støpe hele gulvet helt i vater.
I selve dusj sonen lagde jeg forskaling slik at jeg kunne støpe dette dagen etterpå. Utsparing her ble ca 100x100cm og 5 cm høy.  I dusjsonen brukte jeg også avrettingsmasse. Ble ikke helt bra fallet her.  Brukte derfor flislim og sparklet perfekt fall til oppkanten var litt over 1cm. Brukte sandpair på en kloss og pusset perfekt fall. Dusjdørene skal derfor etter mine beregninger stå ca 5-8 cm innafor oppkanten og ca 1.5cm over hovedgulvet.   (skal ha kantskinne i overgangen her.)
Målene er altså: toppen på sluken var 2.8cm over spon. Gikk derfor gradvis opp med fallet til nesten 4 cm til oppkanten. Resten av gulvet ble ca 5 cm.

I døråpningen ble det laget en forhøyning på ca 4 cm.   Primet hele gulvet på nytt og lagt membran med papp strimler i alle hjørner og skjøter. La strimler også rundt oppkanten i dusjen og opp dørstokken. Brukte ikke selvklebede bånd fordi jeg synes det ble klumpete og tykt ved overgang gulv-vegg.

Etter et lag med membran overalt gikk jeg over dagen etterpå med litt sikaflex i alle hjørnepunkt og utsatte plasser.  La deretter 3 lag på alle vegger og gulv. Totalt 5 tykke lag i dusjsonen og 5 på gulvet ellers. 6 lag på gulvet i dusjsonen.

Dasskassen er oppsatt etter all membran og kledd inn i rupanel og gips med 2 lag membran.

Når gulvflisa er på plass så skal det fremdeles være ca 2.5cm med oppkant i døråpningen med membran. Selve dørstokken skal stå oppå der igjen. Mener dette skal være godt nok for å holde lekasjevann inne på badet. Regner med at jeg legger litt sikaflex under dørstøkken når jeg monterer døra også.

Selve oppkanten i døra beregnet jeg slik at membrankanten blir gjemt ca 1 cm innunder dørstokken. ser for meg at dette blir bra med tanke på utseende.

Jeg holder på med å flislegge vegger nå. Snart ferdig med dette unntatt nederste veggfliser.

Skal snart igang med gulvfliser og mosaikk på dusjgulvet. Tenkte å gjøre hele gulvet ferdig med fuging og alt før siste veggflis monteres. Fliser dasskassen tilslutt. Tenkte å ha ei eik plate oppå den istedet for flis på toppen.

Ble aldri helt klok på reglene om fall, Men jeg skal stå for det jeg har gjort. Regler får være regler.
Ting tar litt tid når man har dårlig rygg og dårlige knær.  Men liker likevel å gjøre ting selv. synes det er gøy