14 508    17    0  

Smøremembraner er ikke tette

 146     0
Hei dere!

Jeg har nå lest denne artikkelen i Aftenposten og blir rimelig skremt...og forbannet!

Her fremgår det at smøremembraner ikke er tette - damptette.
Se svarene fra testen her.

Er dette mulig?
Dette vil jo si at de som har bygget opp bad i hundretusenkronersklassen mest sannsynlig har utette bad!!

Hvem må betale regningen for dette - jo...garantert oss forbrukere!
Hva med å stille Byggforsk, SINTEF og produsentene av smøremembranene til ansvar?
Markedsføringen kan umulig stå i forhold til produktets egenskaper  ???

   #1
 346     0
Tja, SINTEF kan det vel ikke være, de har testet produktene og gitt sin godkjenning ut fra en gitt tykkelse.

Sjekket noen membraner nå, og tykkelsen som kreves for at den skal møte kravet om damptetthet er på 1-1,6mm, tilsvarende 1,5 - 2 kg/m2. En membran hadde ikke tilstrekkelig damptetthet i våtsone med testet tykkelse på 1,1.mm, det ble anbefalt andre produkter i tillegg for tilstrekkelg tetthet.

Om man skal bruke 2kg/m2: Jeg planlegger dusjnisje med 3 vegger, 90x90cm. Da bli membranforbuket (takhøyde 2,40) på 13kg BARE i dusjnisjen. Det er rimelig mye ja.

Hvordan skal man egentlig være sikker på at badet blir tett, særlig med dusjnisje eller andre løsninger med dusjing rett på gulv/vegg? Litex-plater er ikke tilstrekkelig tett, påsmørings-membraner er tette om man smører vanvittig tykt på... Er det bare banemembraner som er sikre nok?

   #3
 468     0
Vi leide inn Byggforsk som kontrollører i byggeperioden. Det er jeg veldig glad for, for selv om produktene var godkjente, så skal de også brukes riktig for å gi tett bad. Og litex er jo ikke engang godkjent.
   #4
 346     0

Vi leide inn Byggforsk som kontrollører i byggeperioden. Det er jeg veldig glad for, for selv om produktene var godkjente, så skal de også brukes riktig for å gi tett bad. Og litex er jo ikke engang godkjent.


Hva kostet det å leie inn byggforsk som kontrollør?

Og en annen ting, er Litex litt oppskrytt???
   #5
 468     0
Jeg husker ikke hva det kostet, vi var fire som bygget samtidig med samme entreprenør, og vi leide dem inn sammen. Det kostet vel noen tusenlapper på hver. Da de fant uregelmessigheter fikk vi entreprenøren til å betale for at byggforsk fulgte prosessen da de skulle rette opp feilene. Totalt sett øønnet det seg veldig for oss.

Jeg vet ikke om Litex er oppskrytt, men de er ikke godkjent i hht våtromsnormen. Var iallefall ikke det i sommer. Om det er fordi de ikke har bedt om å bli godkjent, eller fordi de har blitt underkjent vet jeg ikke.
   #6
 288     Valderøya     0
I følge www.litex.no: "Litex våtromsplater er Teknisk Godkjenning av Norges Byggforskningsinstitutt og er anbefalt i Våtromsnormen."

Den er også godkjent av nbi under forusetning at den monteres i henhold til godkjenningen. Se vedlegg.

Men det står også at platene skal komme i ny damptett utgave rundt årskiftet, slik som tidligere omtalt i forumet. Skulle vel være omtrent nå det...  :D'

Se vedlagte dokument.
Vedlegg:
Signatur
   #7
 468     0
Hm. Da tar jeg nok feil. Jeg må sjekke opp hva problemet var, for den godkjennelsen som lå på Litex sine sider var jo fra før vi bygget. Mulig de brukte noen nye plater hos oss som ikke var testet/godkjent?

   #8
 346     0
Jeg har lest godkjennelsen, og de er ikke godkjent for bruk i våtsoner eller mot yttervegg uten bruk av membran (ikke bare i skjøter, hele platen). Det er ikke vanntetthet, men damptetthet som er problemet.

De er langt mindre tette enn smøremembran, for eksempel. Derfor lurer jeg på om litex er litt oppskrytt. Fordelen man sitter igjen med er jo ikke ubetydellig, bedre mot sopp og slike problemer, men det er kanskje ikke så fantastisk som man kan få inntrykk av i reklamen?
   #9
 288     Valderøya     0
"Halleluja-stemninigen" og "revolusjonen" i reklamen er nok en liiten smule overdrevet ja..  :D

Men jeg vil vel fortsatt tro at det er en fordel med et materiale som ikke suger vann, yngler sopp og går i oppløsning under membranen...

Er spent på når og om de damptette platene dukker opp, og hvordan prissettingen på disse blir..
Signatur
   #10
 1     0
Kan man ikke legge membran utenpå litex-platene da? Jeg skal renovere et vann- og soppskadet bad og vil helst ha både i pose og sekk: både potte tett OG plater som ikke er yngleplass for mugg og sopp. Noen som vet noe om hvordan dette fungerer?

Har hørt at gipsplater på bad nå er blitt bannlyst i Sverige. Noen som vet hva de bruker istedet der nå?