300    4    0  

Sprukket fuge

 11     0
Hei,

Bildet under viser dusjhjørnet på badet vårt. Her er det noe som ser ut som et støpt belegg i dusjhjørnet som har sprukket i kant mot flisene på veggene.

Forstår det slik at dette er sånn som kan skje i et hus som er i bevegelse.

Hva ville dere gjort? Er det sannsynelig at fuktsperre har holdt fukt vekk og at vi kan fuge igjen med silikon eller liknende?


Sprukket fuge - IMG_0802.jpg - haakonsSprukket fuge - IMG_0803.jpg - haakonsSprukket fuge - IMG_0804.jpg - haakons

TDJ
   #1
 1,627     Asker      0
Hva er dimensjonene her, er det fliser på veggene ?
Hvor store / små er disse steinene i gulvet ?
Ser mer ut som en slags malte plater på veggen ?!
Er dette et trehus ?

Tror kanskje TS tenker riktig når han tror bevegelser i vegg (tre / reisverk ?!) i forhold til et støpt gulv kan forårsake oppsprekking i fugen dersom denne er for tynn eller for lite fleksibel. Annen mulighet er at et bjelkelag under gulvet ikke er riktig dimensjonert og siger ned litt. Å fuge opp på nytt vil jo (selvfølgelig !) kunne tette sprekken igjen, men når dette er i dusj-sonen det er rimelig å tro at det kan ha sivet ned vann i sprekken lenge før den ble synlig. Så da er det et spørsmål om hva som befinner seg under.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 11     0
Hei og takk for innspill, her kommer svar


Hva er dimensjonene her, er det fliser på veggene ?
Det er fliser på veggene ja. Og dusjhjørnet er ca 1kvm.


Hvor store / små er disse steinene i gulvet ?
Variabel størrelse, men noen cm i diameter.

Ser mer ut som en slags malte plater på veggen ?!
Nei, dette er veldig store fliser.

Er dette et trehus ?
Ja, et gammelt trehus. Men badet er rehabilitert i nyere tid. Trolig etter 2010.


Er jo litt klønete at det er støpt på den måten, men vi vil jo finne en god og rimelig løsning for å sørge for at det ikke blir fare for fukt. Eventuelt om dere tror det må noen målinger til før dere ville tettet igjen? I så fall, hva måler man med?

Sprukket fuge - 2019-11-07 - g6DhrH0M9s.png - haakons
TDJ
   #3
 1,627     Asker      0
Er jo helt avhengig av hvordan gulv/ vegger er bygget opp "undenfra" og opp. "Etter 2010" betyr enten sveisemembran eller smøremembran, betyr også forsterkninger i overgang gulv vegg, alternativt oppbrettet sveisemembran. Alt dette forutsatt at arbeidet ble utført faglig og profesjonelt. Jeg ville forsøkt litt detektiv-virksomhet mhp utførende firma for å få bekreftet at det finnes en skikkelig fuktsperre i gulv og vegg. Dersom faglig utført vil ikke bevegelse i bygningskroppen medføre brudd i fuktsperren.

Dersom membran osv er inntakt er dette kun kosmetikk; rens bort løs fugemasse og legg ny silikon / akryl fuge, antagelig noe bredere enn det ser ut som den gamle har blitt lagt. Hverken fliser, fliselim eller sementbasert flislim er vanntett..., det er lagene bak/under som som skal stoppe vannet.

Det kan være aktuelt å måle fuktnivået i sprekken og om dette eventuelt holder seg høyt eller tørker raskt opp. Måler for dette kan være noe a la denne; https://maxsievert.no/testo-606-1-fuktighetsmaler-for-materialer?gclid=EAIaIQobChMIyu-a687X5QIVh-maCh1yeAiDEAQYASABEgKFbPD_BwE. (OBS OBS - måleprobene er lynspisse; må ikke stikke hull i eventuell membran under). Dersom høy fuktighet ville jeg latt dusjen stå ubenyttet  i feks 1 uke. Dersom fortsatt like høy fukt, ville jeg begynt å mistenke at underliggende materialer (dvs gulv) også er fuktige: dvs lekkasje.

Men, meget mulig andre på forumet kan ha bedre forslag til "ikke destruktiv" undersøkelse av fukt i baderomsgulv... ?
Signatur
TSt
   #4
 14,509     0
Jeg synes fugen ser veldig smal ut ? Stemmer dette ? I så fall er det støpt inn for tett på veggene. Men kan jo være at fugene har vært for tynne til at de holder. De skal være tynnest på midten for å være mest fleksible men det er jo veldig vanskelig å få til hvis spalten er mikroskopisk. Kan jo også se ut som om gulvet har krympet litt i tykkelse. Er det noe materialer eller løsninger som kan gjøre dette uten at membran sprekker ?