76,250    70    10  

Tetti vs litex

 27     Oslo     3
Vi har spesifisert bruk av litexplater på bad, men ser at de som bygger badet vårt har kjøpt inn "tetti". Ser på Sintef sine sider at begge er godkjent, men spørsmålet er om de tilsvarer litex i kvalitet. Noen som vet?

hro
   #2
 1,574     Trondheim     0
Hei - vi har vært bort i tilsvarende.

I prinsippet er det slik at spesifisert materiale skal benyttes, om ikke annet avtales under vegs. En avtale under vegs kan faktisk være så lettvindt som en sleivete komentar fra snekker om at vi benytter et tilsvarende men like godt produkt. Reagerer du ikke der og da, er det en avtale endring. Litt avhengig av hvor nøye det er spesifisert i anbud og i tilbud/kontrakt. Dersom kontrakt er "ullen" med ordlyd "oppbygning med våtromsplater på rupanel" eller lign, har nok håndtverkeren sitt på sitt tørre.

Når det gjelder forskjell på de to ulike produktene, er hovedforskjellen at Litex er tettere og bygget opp med epoxybelagt armering, mens Tetti er med overflatebehandling av glassfiberarmert betong. Tetti kommer i 12 mm som minste tykkelse, mens Litex er minimum 13 mm. Dette kan ha en marginal forskjell i isolerende og støydempende effekt.

Jeg kjenner ikke prisen på de ulike produktene her - men jeg tok våre håndtverkere med å ha gjort en endring til billigeste sort fra tilbudet som var skriftlig med Litex til at de de facto benyttet billigste sort fra Right Priced Tiles (riktignok SINTEF godkjente disse også). Her ble stemningen så amper, at valget for de var enten å ta badet på nytt eller å inngå en prisavslag på 70.000,-. Sistnevnte fordi det definitivt ikke var avtalt undervegs i bygningen at man kunne benytte andre produkter enn spesifisert i akseptert tilbud.

Lykke til i ditt tilfelle
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 27     Oslo     0
Vi har spesifisert litex, men entrepenøren vår mener at "litex" bare betyr "våtromsplate" for folk flest, så de forholder seg til det.

Høres ganske rart ut spør du meg.
   #4
 1,382     Oppland     0
litex er litex produkter,
tetti er tetti produkter,
wedi er wedi produkter,
osv....

våtromsplate kan være mye, altifra litex, tetti, wedi, fibo trespo(plater med flismønster), og marginalt gips med membran.....

blir nesten som å bestille en audi, og få levert en fiat..... er jo trossalt bil begge to....
   #5
 584     Trondheim     0
Bortsett fra det rent avtalemessige at det står i avtalen at Litex skal benyttes, så undrer jeg over følgende;

Er det kvalitetsforskjeller på disse platene? Det finne jo mange produsenter på markedet?

Jeg tror folk flest sier Litex-plater fordi de ikke vet om alle de andre merkene. Derfor kan det godt føre til misforståelser.......... Min sambo sier også at hun vil male veggene hvite, men mener egentlig en lys farge, f,eks Chi, Letthet etc...... ikke kritthvit.....
   #7
 5,415     Langhus     0
Disse produktene koker vel ned til markedsføring og montering.

Litex er litt som Hoover var når støvsugeren kom. Først og med god markedsføring.
Jeg vil tro at korrekt montering spiller uendelig større rolle enn fabrikatet på platene.

Hvis denne jobben er vunnet på annbud hvor bruk av Litex er spesifisert i annbudet, vil den leverandøren som priser inn litex få en "dårlig pris" i forhold til de som regner med billigere produkter, så akkurat her synes jeg vel du skal "stå på krava".
Signatur

   #8
 2,264     0
Tenk i de baner hvis du skal selge huset/leiligheten. Flertallet av befolkningen kjenner til litex, og å kunne markedsføre med at badet er bygget med litex kan gi deg større verdi enn at det er bygget et billig substitutt. Står det litex i kontrakta, så bruker de litex. Hvis arbeidet er kommet for langt til at det kan gjøres om, krev saftig prisavslag, ikke bare mellomlegget mellom litex og tetti.
Men les kontrakta nøye, hvis den er åpen for litex eller tilsvarende produkt, så kan de bruke hva de vil, så lenge det holder.
Litexplater er et produkt fra en leverandør, ikke en bransjebetegnelse på en type plater. At bransjen sier feil ofte, skal ikke påvirke deg.
hro
   #9
 1,574     Trondheim     0
Er det spesifisert bestemt bruk av materiale i kontrakt, skal dette benyttes. Det blir litt som å gå på et verksted som markedsfører at de skal benytte orginaldeler og de benytter fra Biltema i stedet. BIldelene kan godt være med tilsvarende egenskaper og funksjon, men det som er avtalt er avtalt.

I bilverkstedsbransjen, ville verkstedet fint måtte demontere Biltemadelene og sette inn orginaldeler for egen regning om slike ting ble avdekket. Jeg kan ikke se at det er forskjell for en håndverker, og i prinsippet er det slik at omlevering kan kreves. En rimelig ordnig i stedet er jo et saftig prisavslag, da bytte av våtromsplater i prinsippet vil si å ta badet på nytt - jf vår erfaring. Prisavslag som monner er viktig lærdom for håndverker og rimelig for forbruker (ta gjerne kontakt med meg på PM og du får kopi av vårt brev om prisavslag).
Signatur
   #10
 1,043     Akershus     1
Tetti produseres av Hangzhou Shield Energy-saving Insulation Materials Co., LTD, Kina.

Den viktigste forskjellen er at Litex oppfyller kravet til vanndampmotstand på yttervegg UTEN smøremembran, mens Tetti ikke gjør det, ref SINTEF: "Tetti Våtromsplate har en lavere anndampmotstand enn grenseverdien (sd = 2,5 m jfr tabell 2). For de gitte tilfellene må Tetti Våtromsplate derfor påføres et sjikt på varm side av platene som sammen med Tetti Våtromsplate gir en dampmotstand på sd ≥ 10 m, f.eks. en påstrykningsmembran med dokumentert vanndampmotstand."

Dvs du må være sikker på at det er 1 mm smøremembran over hele ytterveggen. Uten slik smøremembran er det bare å rive skiten og begynne på nytt.

Så når noen sier at Litex og alt annet ræl er det samme, så er ikke det sant.